Από το βιβλίο στην TV: Ποια μυθιστορήματα θα δούμε φέτος ως σειρές

Περίληψη: Η τηλεοπτική σεζόν ξεκινά και μαζί της φέρνει πολυαναμενόμενες σειρές εποχής, εμπνευσμένες από μυθιστορήματα μεγάλων Ελλήνων λογοτεχνών.

Οι σειρές εποχής έχουν πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Πότε με πηγαίο ρομαντισμό και πότε με ωμό ρεαλισμό, οι μεταφορές πραγματικών και μυθοπλαστικών ιστοριών στη μικρή οθόνη γοητεύουν και συναρπάζουν. Από την έλευση των streaming πλατφορμών και έπειτα, η δημοτικότητά τους είναι μεγαλύτερη από ποτέ! Οι ελληνικές σειρές έχουν μπει για τα καλά σε αυτό το «χορό», με το βλέμμα τους στραμμένο στη λογοτεχνία και την ιστορική μνήμη. Αν είσαι δηλωμένος fan των σίριαλ που διαδραματίζονται στο παρελθόν, σου έχουμε καλά νέα. Και αυτό το φθινόπωρο περιμένουμε νέες τηλεοπτικές παραγωγές, βασισμένες σε σπουδαία έργα της ελληνικής πεζογραφίας. Πάμε να πάρουμε μια πρώτη γεύση απ' όσα θα δούμε φέτος!

«Το κορίτσι με το σαλιγκάρι» - Πηνελόπη Κυρτζή

Μία σειρά που θα μας ταξιδέψει με νοσταλγία στο παρελθόν είναι «Η παραλία». Βασισμένη στο βιβλίο «Το κορίτσι με το σαλιγκάρι», η σειρά εκτυλίσσεται στα μαγευτικά Μάταλα τη δεκαετία του ’60. Εκεί όπου ο χρόνος σταματά και ο έρωτας γίνεται ένα με τις ονειρικές παραλίες και το ειδυλλιακό τοπίο. Το μυθιστόρημα της Πηνελόπης Κουρτζή είναι μια γλαφυρή ρομαντική ιστορία ενηλικίωσης που ξεχειλίζει από ταξιδιάρικη διάθεση, ερωτικά σκιρτήματα και την αθωότητα που χάνεται στο πέρασμα του χρόνου. Η σειρά παίζει στην τηλεόραση της ΕΡΤ, σε σκηνοθεσία Στέφανου Μπλάτσου, ενώ στο ρόλο της Υπατίας βρίσκουμε τη Δανάη Μιχαλάκη.

Video Duration
0:29

«Η μεγάλη χίμαιρα» – Μ. Καραγάτσης

Ανατρεπτικό, συγκινητικό και αναπάντεχα αληθινό, το μυθιστόρημα του Μ. Καραγάτση είναι το ψυχογράφημα μιας νεαρής Γαλλίδας που έρχεται στην Ελλάδα αναζητώντας καταφύγιο στη δική της «Ιθάκη». Αντ’ αυτού, βρίσκεται εγκλωβισμένη στο φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου, αντιμέτωπη με τα τραύματα του παρελθόντος, την αφιλόξενη πραγματικότητα και τις δικές της «χίμαιρες». Αυτή θα είναι η πρώτη τηλεοπτική μεταφορά του εμβληματικού βιβλίου του Καραγάτση, την οποία και θα απολαύσουμε στην τηλεόραση της ΕΡΤ.

«Δεκατεπτά κλωστές» – Πάνος Δημάκης

Μετά το φινάλε του «Έτερος Εγώ», ο Σωτήρης Τσαφούλιας επιστρέφει πίσω από τις κάμερες για την τηλεοπτική μεταφορά των «Δεκαεπτά κλωστών». Το μυθιστόρημα του Πάνου Δημάκη καταπιάνεται με το αγριότερο άγνωστο έγκλημα που συντάραξε την Ελλάδα τον 20ο αιώνα. Η βαναυσότητα, η μνησικακία, το κουτσομπολιό και το ασφυκτικό περιβάλλον μιας μικρής επαρχιακής κοινωνίας προετοιμάζουν το έδαφος για μία από τις πιο αποτρόπαιες ιστορίες εκδίκησης στα ελληνικά χρονικά. Οι «Δεκαεπτά κλωστές» θα προβληθούν στην Cosmote TV. Την τηλεοπτική διασκευή του μυθιστορήματος υπογράφει η Μιρέλα Παπαοικονόμου και η Κάτια Κισσονέργη, με τον Πάνο Βλάχο να ενσαρκώνει τον κεντρικό ήρωα Αντώνη Αρώνη-Λαγωνάρη.

«Το προξενιό της Ιουλίας» - Γιώργος Σ. Πολίτης

Στο νέο πρόγραμμα του Alpha βρίσκουμε «Το Προξενιό της Ιουλίας», την νέα σειρά του Νίκου Κρητικού. Βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Γιώργου Σ. Πολίτη, η σειρά αφηγείται την ιστορία της Ιουλίας, μιας γυναίκας θύμα των έμφυλων διακρίσεων και της συντηρητικής μεταπολεμικής κοινωνίας. Ο επίλογος του γάμου της σφραγίζεται με τη δολοφονία του συζύγου και της τρίχρονης κόρης της. Έξι ημέρες πριν από την εκτέλεσή της, η Ιουλία θα μιλήσει μέσα από τις Φυλακές Αβέρωφ για τη ζωή της. Η αλήθεια, όμως, δεν είναι όπως φαίνεται.

Video Duration
1:24

«Το ναυάγιο» - Σπύρος Πετρουλάκης

8 Δεκεμβρίου 1966. Ο ασύρματος του οχηματαγωγού «Ηράκλειον» σιγεί στα ανοιχτά της βραχονησίδας Φαλκονέρα. Όπως και οι φωνές των επιβατών. Η Ειρήνη με τον Απόστολο, που ξεκίνησαν για το ταξίδι της ζωής τους, τώρα παλεύουν να σωθούν. 46 χρόνια μετά, η Άρτεμις ανακαλύπτει μερικές ξεθωριασμένες εφημερίδες που μιλούν για το «Ναυάγιο». Από εκεί ξεκινά να ξετυλίγει το κουβάρι ενός μυστηριώδους ταξιδιού που δεν τελείωσε ποτέ. Το μυθιστόρημα του Σπύρου Πετρουλάκη, συγγραφέα του «Σασμού», έρχεται τη νέα σεζόν στην τηλεόραση του Mega, σε σκηνοθεσία Γιάννη Χαριτίδη.

Πριν ξεκινήσεις λοιπόν το επόμενό σου binge, είναι ώρα να ανακαλύψεις τα πρωτότυπα έργα που ενέπνευσαν τις πιο πολυαναμενόμενες τηλεοπτικές σειρές της φετινής χρονιάς! Για ακόμα περισσότερες προτάσεις βιβλίων μείνε συντονισμένος στο Public Blog!