Οδηγός ανάγνωσης για τη νέα σχολική χρονιά: Ανοίγουμε όλοι βιβλίο

Περίληψη: Η ώρα για το πρώτο κουδούνι έφτασε και η νέα σχολική χρονιά ξεκινά. Καιρός να πιάσεις τα βιβλία, αφού πρώτα διαβάσεις τον οδηγό ανάγνωσης που ετοιμάσαμε!

Με το που ανοίξουν τα σχολεία ανοίγουν και τα βιβλία. Έτσι πάνε αυτά. Μην νομίζεις όμως πως κάτι τέτοιο ισχύει μόνο για παιδιά και δασκάλους! Και εσύ, σαν γονιός, πρέπει να αρχίσεις το διάβασμα με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς! Και δεν εννοούμε να διαβάσεις καλά τη σχολική λίστα για να προμηθευτείς όλα τα εφόδια που θα χρειαστούν οι μαθητές! Τα βιβλία είναι καλό να βρίσκονται στη ζωή όλων, ανεξαρτήτως ηλικίας! Και τα παιδιά ακόμα, δεν χρειάζεται να μένουν μόνο στα σχολικά τους βιβλία, είναι καλό να διαβάζουν και εκτός σχολείου. Λίγο πριν την επιστροφή στο σχολείο λοιπόν, ετοιμάσαμε τον αναγνωστικό οδηγό της νέας σχολικής χρονιάς, με προτάσεις για όλους, μικρούς και μεγάλους, γονείς και δασκάλους! Με το κατάλληλο βιβλίο τα παιδιά θα αγαπήσουν το διάβασμα, ενώ οι μεγάλοι θα γίνουν καλύτεροι!

Λογοτεχνία που θα αγαπήσουν τα παιδιά

Η λογική μας πίσω από τη δημιουργία του αναγνωστικού οδηγού δεν είναι να μιλήσουμε για σχολικά βιβλία και βοηθήματα. Το αντίθετο! Με αυτό τον οδηγό θέλουμε να φέρουμε τα παιδιά κοντά στη λογοτεχνία, να κάνουμε την καθημερινότητά τους λίγο πιο μαγική, να τα ταξιδέψουμε μέσα από τις σελίδες και να τα κάνουμε να αγαπήσουν το βιβλίο για μια ζωή! Γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε σε μία σελίδα μερικά από τα πιο αγαπημένα παιδικά βιβλία του χθες και του σήμερα! Μυθιστορήματα από Έλληνες και ξένους συγγραφείς που έχουν αγαπηθεί από εκατομμύρια μικρούς αναγνώστες συνεχίζουν να φέρνουν τα παιδιά κοντά στο βιβλίο και το ίδιο θα κάνουν και φέτος!

Η εφηβική λογοτεχνία είναι πιο ώριμη από ποτέ

Αν μεγαλώσανε λίγο τα παιδιά και δεν τα λες πλέον και τόσο παιδιά, τότε έφτασε ο καιρός να γνωρίσουν τη young adult λογοτεχνία και να αποκομίσουν όλα τα οφέλη που αυτή μπορεί να τους προσφέρει. Τα μυθιστορήματα για εφήβους φέρνουν τους αναγνώστες τους κοντά σε καταστάσεις και πρόσωπα που ίσως δεν έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν στην καθημερινότητά τους. Η έκθεση στο διαφορετικό δίνει την ευκαιρία στους νεαρούς αναγνώστες να μάθουν και να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο γύρω τους. Τα παιδιά τοποθετούν, επίσης, τους εαυτούς τους στα γεγονότα των βιβλίων, κάτι που με τη σειρά του έχει επιρροή στη διαμόρφωση του χαρακτήρα τους. Μπορεί τα γεγονότα αυτά να είναι μαγικά, δυστοπικά, φουτουριστικά, ιστορικά, και γενικά να μοιάζουν εκτός της καθημερινότητας ενός εφήβου, αλλά οι νέοι αναγνώστες, μέσω των πρωταγωνιστών που έχουν συνήθως την ίδια ηλικία με αυτούς, συσχετίζονται με τις καταστάσεις που οι χαρακτήρες βιώνουν. Πρέπει, λοιπόν, η αναγνωστική λίστα των εφήβων να περιλαμβάνει και αρκετή young adult λογοτεχνία, όχι μόνο μαθηματικά, αρχαία, φυσική. Πώς θα μπορούμε να μην έχει τη δική της ξεχωριστή θέση στον φετινό οδηγό ανάγνωσης λοιπόν;

Οδηγός επιβίωσης για γονείς!

Νόμιζες ότι θα μας ξεφύγεις; Όχι βέβαια! Είπαμε και στην αρχή, είναι καιρός όλοι να ανοίξουμε τα βιβλία! Για τα παιδιά δώσαμε έμφαση στη μυθοπλασία, μιας και αυτή έχει πολλά θετικά στοιχεία για τους αναγνώστες της. Για εσένα όμως, που ετοιμάζεσαι για το Back to School των παιδιών, σου έχουμε μία διαφορετική ιδέα για το Σεπτέμβρη: βιβλία που σε βοηθήσουν να κάνεις την επιστροφή στο σχολείο, αλλά και όλη τη σχολική χρονιά, μία πολύ καλύτερη εμπειρία για εσένα και για τους μαθητές. Με το κατάλληλο βιβλίο για οδηγό, προετοιμάζεσαι καλύτερα για τις προκλήσεις που θα φέρει αυτή η φάση της ζωής και βοηθάς τα παιδιά να αποκτήσουν τα απαραίτητα εφόδια για να ανταπεξέλθουν πιο αποδοτικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας.

Οδηγός ανάγνωσης και για εκπαιδευτικούς

Αν είσαι δάσκαλος ή καθηγητής δεν έχεις μόνο ένα-δυο παιδιά που πάνε στο σχολείο, έχεις δεκάδες. Θες σε όλα να παρέχεις την καλύτερη δυνατή διαπαιδαγώγηση και ο καταλληλότερος σύμμαχός σου σε αυτό δεν είναι άλλος από το βιβλίο. Για τους εκπαιδευτικούς ανάμεσά μας, συγκεντρώσαμε και προτείνουμε όλα εκείνα τα βιβλία που θα κάνουν τη διδασκαλία παιχνίδι! Για όλες τις τάξεις και για όλα τα παιδιά, η διαδικασία της μάθησης γίνεται πιο εύκολη, πιο διασκεδαστική και πιο αποδοτική, αν την προσεγγίσουμε με τρόπο που να ταιριάζει στο προφίλ των μαθητών.

Τώρα που ξεκινούν τα σχολεία λοιπόν, συμβουλεύσου τον αναγνωστικό οδηγό μας και άνοιξε κι εσύ βιβλίο, όπως και τα παιδιά!