Public Book Awards 2023: Μπορεί ένα βιβλίο να μας αλλάξει τη ζωή;

Περίληψη: Για 10η χρονιά τα Public Book Awards δίνουν το «βήμα» στο αναγνωστικό κοινό να ψηφίσει τα βιβλία που ξεχώρισε για τη χρονιά που μας πέρασε!

Υπάρχουν βιβλία που μας μορφώνουν και βιβλία… που μας μεταμορφώνουν. Μυθιστορήματα, διηγήματα, ποιήματα αλλά και non-fiction αριστουργήματα που μια πρότασή τους είναι αρκετή για να αλλάξουν τα πάντα μέσα μας. Διαβάζοντας ένα καλό βιβλίο, όχι μόνο ξεφεύγουμε για λίγο από τις έγνοιες της καθημερινότητας αλλά μαθαίνουμε να βλέπουμε τον εαυτό μας και τον κόσμο, κάθε φορά και με άλλα μάτια. Εξίσου φανταστική είναι η αίσθηση του να μοιράζεσαι αυτόν τον ενθουσιασμό. Όταν το αγαπημένο σου βιβλίο γίνεται αφορμή για να έρθεις πιο κοντά με άλλους ανθρώπους. Ανθρώπους που λατρεύουν να ταξιδεύουν αγκαλιά με ένα βιβλίο όσο και εσύ. Για άλλη μια χρονιά τα Public Book Awards γίνονται το κορυφαίο σημείο συνάντησης για όλους όσους αγαπούν να διαβάζουν, και εσύ μπορείς να αναδείξεις τα καλύτερα βιβλία της χρονιάς, ψηφίζοντας τους αγαπημένους σου συγγραφείς!

Πώς το βιβλίο μεταμορφώνει τη ζωή μας;

Ο αντίκτυπος που μπορεί να έχει ένα βιβλίο στη ζωή μας αγγίζει τα όρια του μεταφυσικού. Διαβάζοντας, ωριμάζουμε, εξελισσόμαστε μαθαίνουμε τον κόσμο αλλά και τον εαυτό μας. Τους φόβους, τα άγχη, τις ανησυχίες μας. Βλέπουμε τα πιο βαθιά μας συναισθήματα να αποτυπώνονται σε λέξεις, μέσα από μάτια ενός άλλου ανθρώπου. Ξένου αλλά και ταυτόχρονα τόσο οικείου. Άλλοτε αντλούμε έμπνευση, άλλοτε παίρνουμε κουράγιο και άλλοτε βρίσκουμε το θάρρος για να αλλάξουμε τη ζωή μας αλλά και τον έξω κόσμο προς το καλύτερο. Το βιβλίο είναι συνυφασμένο με κάθε πτυχή της ανθρώπινης έκφρασης και η συντροφιά που προσφέρει τόσο απλόχερα συγκρίνεται μόνο με αυτή των αγαπημένων μας προσώπων.  

Public Book Awards 2023: Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου ξεκινά

public-book-awards-2023-01

Η αντίστροφη μέτρηση για τα φετινά Public Book Awards άρχισε. Με σύνθημα «Μπορεί ένα βιβλίο να μας αλλάξει τι ζωή;» ετοιμαζόμαστε πυρετωδώς για τη μεγαλύτερη γιορτή βιβλίου στην Ελλάδα. Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος τον πρώτο λόγο έχουν οι αγαπημένοι μας αναγνώστες. Για 10η συνεχή χρονιά, τα Βραβεία Βιβλίου Public είναι εδώ για να αναδείξεις τα βιβλία που ξεχώρισες από τη χρονιά που μας πέρασε σε 8 διαφορετικές κατηγορίες!

Στην Α' φάση της ψηφοφορίας, που τρέχει ήδη μέχρι τις 29 Μαίου, καλείσαι να ψηφίσεις τα αγαπημένα σου βιβλία από τις 8 διαφορετικές κατηγορίες. Μετά την ανάδειξη των 10 δημοφιλέστερων βιβλίων ανά κατηγορία, θα ξεκινήσει η Β' φάση της ψηφοφορίας. Από τις 5 έως και τις 19 Ιουνίου θα μπορείς να επιλέξεις ανάμεσα στους 10 δημοφιλέστερους τίτλους που συνθέτουν και τη short list κάθε κατηγορίας, ώστε να αναδείξεις τους τελικούς νικητές. Οι 8 κατηγορίες που «ζητούν» φέτος την ψήφο σου είναι οι εξής: 

  1. Ελληνικό μυθιστόρημα
  2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα
  3. Ελληνικό Διήγημα
  4. Ελληνικό non-fiction
  5. Ελληνική σύγχρονη ποίηση
  6. Ελληνική παιδική λογοτεχνία
  7. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
  8. Ευ Ζην
Video Duration
1:52

Εκτός από τις 8 βασικές κατηγορίες, στα Public Book Awards θα δοθούν ακόμη 3 ειδικά βραβεία, η απονομή των οποίων θα γίνει έπειτα από ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής. Ειδικότερα, το Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα απονέμεται στον εκδοτικό οίκο που ξεχώρισε για τη συνέπεια και την ποιότητα του έργου τους, κατά τη διάρκεια της χρονιάς που μας πέρασε. 

Φέτος η κριτική επιτροπή θα απονείμει ακόμη το Βραβείο Τιμώμενης Λογοτεχνίας σε βιβλίο λογοτεχνίας και non-fiction με θέμα: Περιβάλλον & Οικολογία. Για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα υπάρχουν έως 20 τίτλοι μεταφρασμένης λογοτεχνίας ανά εκδοτικό οίκο, από διακεκριμένους ξένους συγγραφείς. Οι υποψήφιοι τίτλοι έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά και κυκλοφόρησαν το 2022.

Στην τελευταία κατηγορία, Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public, ο νικητής επιλέγεται από τους πωλητές βιβλίων των καταστημάτων μας. Συγκεκριμένα, οι άνθρωποι των βιβλιοπωλείων Public θα επιλέξουν τα δικά τους αγαπημένα έργα στις κατηγορίες Ελληνικό Μυθιστόρημα και Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο.

Για να ψηφίσεις τα βιβλία που σε «μεταμόρφωσαν», δεν έχεις παρά να επισκεφθείς το site των βραβείων publicbookawards.gr. Και στις δύο φάσεις των Public Book Awards 2023, μπορείς να ψηφίσεις μια φορά σε κάθε κατηγορία, σε όσες κατηγορίες θες, άρα μπορείς συνολικά να καταχωρήσεις έως και 8 ψήφους. Η μοναδικότητα κάθε ψήφου ορίζεται από τη διεύθυνση του e-mail σου και τον αριθμό του κινητού σου. Τα φετινά βραβεία θα ολοκληρωθούν και επίσημα στις 29 Ιουνίου με την ανακοίνωση των τελικών νικητών.

Video Duration
1:34

10 χρόνια Public Book Awards: Η διοργάνωση που έγινε θεσμός

Από το 2014, όταν και διοργανώθηκαν για πρώτη φορά τα Public Book Awards, βάλαμε στόχο να στηρίξουμε το σπουδαίο έργο των συγγραφέων και των εκδοτών της χώρας μας, βάζοντας τα θεμέλια για έναν ετήσιο θεσμό που γρήγορα μετεξελίχθηκε σε σημείο συνάντησης για τους απανταχού φίλους του βιβλίου. Είναι το δικό μας ευχαριστώ, σε όλους αυτούς που συνεχίζουν να μάχονται για το καλό βιβλίο, ξεπερνώντας μεγάλα εμπόδια και δυσκολίες.

Η συμμετοχή και η υποστήριξη των αναγνωστών στην προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε θεαματική. Μόνο στα περσινά Public Book Awards, ψήφισαν περισσότεροι από 200.000 bibliophiles, επιλέγοντας ανάμεσα σε 2.000 τίτλους,1.650 συγγραφείς και πάνω από 100 εκδοτικούς οίκους. Μπορεί να μην έχουμε ακόμα τα φετινά νούμερα στα χέρια μας, είμαστε όμως σχεδόν βέβαιοι πως στα 10α Βραβεία Βιβλίου Public, η συμμετοχή θα είναι ακόμα πιο ενθουσιώδης

Η διαδικασία ξεκίνησε λοιπόν! Aν θες το αγαπημένο σου βιβλίο να αλλάξει και τις ζωές άλλων ανθρώπων, δώσε την ψήφο σου στα Βραβεία Βιβλίου Public 2023, με ένα κλικ στο publicbookawards.gr.