Βραβεία Βιβλίου Public 2022: Αυτοί είναι οι μεγάλοι νικητές!

Περίληψη: Τα φετινά Βραβεία Βιβλίου Public ολοκληρώθηκαν και οι μεγάλοι νικητές ανακοινώθηκαν! Πάμε να μάθουμε ποιοι κέρδισαν τα Public Book Awards 2022!

Για 9η χρονιά τα Βραβεία Βιβλίου Public είναι εδώ για να αναδείξουν τις προτιμήσεις των Ελλήνων αναγνωστών. Τα βραβεία του 2022 έγιναν ξανά online και το ενδιαφέρον ήταν για ακόμα μία φορά τεράστιο! Οι χιλιάδες ψήφοι καταμετρήθηκαν και από τις shortlists που ανακοινώθηκαν ξέρουμε πλέον ποιοι είναι οι μεγάλοι νικητές των Public Book Awards 2022! Έφτασε η ώρα, λοιπόν, να γνωρίσουμε τα βιβλία, τους συγγραφείς και τους εκδότες που βραβεύονται φέτος.

Βραβεία Βιβλίου Public: το κοινό επέλεξε τους νικητές

Στη σημαντικότερη ίσως κατηγορία των φετινών βραβείων, το Ελληνικό Μυθιστόρημα, ο μεγάλος νικητής ήταν ο Κώστας Κρομμύδας με το «Ακάκιε». Μία ιστορία για το πάθος και την εργατικότητα ενός ανθρώπου που ξεκίνησε από το τίποτα και κατάφερε σπουδαία πράγματα. Μεγάλο ενδιαφέρον έχει πάντα και η κατηγορία Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα, στην οποία φέτος το Ελληνικό κοινό ξεχώρισε το «Αβεσσαλώμ, Αβεσσαλώμ» του William Faulkner, σε μετάφραση Μαργαρίτας Ζαχαριάδου. Το κλασικό έργο του Faulkner γράφτηκε σχεδόν έναν αιώνα πριν αλλά η ιστορία του παραμένει διαχρονική. Στην κατηγορία Ελληνικό non-fiction ξεχώρισε το «Χωράει όλη η αρχαιότητα στο ασανσέρ» του Θεόδωρου Παπακώστα, ή Archaeostoryteller όπως τον ξέρουμε όσοι ακούμε το ομώνυμο podcast.

Η επόμενη κατηγορία στην οποία το ελληνικό αναγνωστικό κοινό επέλεξε τον νικητή ήταν το Ελληνικό Διήγημα. Η ανατρεπτική συλλογή σύντομων ιστοριών «Αφαίας και Τελαμώνος» του Κώστα Κατσουλάρη κέρδισε εδώ. Η ποίηση έχει κι αυτή τη δική της κατηγορία στα Βραβεία Βιβλίου Public και για το 2022 η συλλογή «Τα κτήματα των κίτρινων ρόδων» από την Λέλη Μπέη ήταν αυτή που ξεχώρισε το κοινό. Συνεχίζουμε με την κατηγορία του Ευ Ζην. Σε αυτή συμμετέχουν βιβλία αυτοβελτίωσης, μαγειρικής, ελευθέρου χρόνου και άλλων δραστηριοτήτων που κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και πιο ευχάριστη. Νικητής εδώ αναδείχθηκε το «Ακτίβιτι μπουκ για μεγάλους» που δημιούργησε η αγαπημένη Facebook σελίδα «Η γεωγραφία είναι πολύ κουλ!».

Οι τελευταίες δύο κατηγορίες που ψήφισε το κοινό ανήκουν στη λογοτεχνία για νεότερους αναγνώστες. Η πρώτη από αυτές είναι η κατηγορία Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία και νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Σερβετάς με το βιβλίο του «Τα πέντε αδέρφια». Και κλείνουμε με την κατηγορία Ελληνική Εφηβική Λογοτεχνία. Εδώ το κοινό επέλεξε «Τα φτερωτά σανδάλια» του Στέφανου Αλεξιάδη.

Ειδικές κατηγορίες των Public Book Awards 2022

Εκτός από τις 8 κατηγορίες στις οποίες ψηφίζει το κοινό, στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 υπήρχαν και 3 ειδικές κατηγορίες που αναδείχθηκαν εκτός της γενικής ψηφοφορίας. Το Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα απονέμεται στον εκδοτικό οίκο που ξεχώρισε για την ποιότητα και τη συνέπεια του έργου του τη χρονιά που πέρασε. Για το 2021 ξεχώρισαν οι Εκδόσεις Δώμα. Τέλος, οι σύμβουλοι πωλήσεων των βιβλιοπωλείων Public επέλεξαν και αυτοί τα δικά τους αγαπημένα βιβλία σε δύο κατηγορίες. Έτσι το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Μυθιστόρημα κέρδισε το «Περί της εαυτού ψυχής» από τον Ισίδωρο Ζουργό ενώ το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο απονέμεται στο βιβλίο «Από μακριά» της Αγγελικής Δαρλάση.

Η λίστα με όλους τους νικητές

Συνοπτικά, η λίστα των νικητών στα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 έχει ως εξής:

Τα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 με αριθμούς

Όπως είπαμε και στην αρχή του άρθρου, φέτος τα Βραβεία Βιβλίου Public πραγματοποιήθηκαν για 9η χρονιά. Η συμμετοχή ήταν και φέτος θεαματική καθώς στις δύο φάσεις του θεσμού ψήφισαν 202.000 αναγνώστες! Εσύ και οι υπόλοιποι 201.999 αναγνώστες που τίμησαν τα βραβεία με την ψήφο τους κληθήκατε να επιλέξετε μεταξύ 1.970 βιβλίων, 1.648 συγγραφέων και 105 εκδοτών για να αναδείξετε τελικά τους μεγάλους νικητές σε 8 διαφορετικές κατηγορίες.

Τα Public Book Awards 2022 μόλις ολοκληρώθηκαν και εδώ πρέπει να πούμε ένα μεγάλο «Συγχαρητήρια!» στους νικητές και τις νικήτριες. Ήδη προετοιμάζουμε την καλοκαιρινή reading list μας με βάση τα βιβλία που βραβεύθηκαν και το μυαλό μας βρίσκεται από τώρα στο 2023 όταν και τα Βραβεία Βιβλίου Public θα διεξαχθούν για 10η φορά!