Γιατί αγαπάμε να διαβάζουμε;

Περίληψη: Με αφορμή την απονομή των 9ων Public Book Awards, ας θυμηθούμε γιατί το διάβασμα είναι η αγαπημένη μας συνήθεια!

«Ο αναγνώστης ζει χίλιες ζωές πριν πεθάνει. Ο άνθρωπος που δεν διαβάζει ζει μόνο μία». Με αυτά τα λόγια ο George R.R. Martin δίνει ίσως την καλύτερη απάντηση στο ερώτημα γιατί αγαπάμε να διαβάζουμε. Από το ανάλαφρο μυθιστόρημα που απολαμβάνουμε στην παραλία, μέχρι εκείνο το πολυεπίπεδο φιλοσοφικό δοκίμιο που στείβουμε το κεφάλι μας να κατανοήσουμε, η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ένα ταξίδι. Ένα καλειδοσκοπικό ταξίδι, σε κόσμους μαγευτικούς, εποχές μακρινές αλλά και συνάμα μια συναρπαστική αναζήτηση στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Να ζεις, να αγαπάς, να μάχεσαι, να απογοητεύεσαι, να ελπίζεις.

Μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου, ζούμε διαφορετικές ζωές, αφήνοντας για στην άκρη το συνειδητό μας εαυτό. Διαβάζοντας αληθινές και φανταστικές ιστορίες βιώνουμε έστω και για λίγο την αίσθηση του να είσαι ένας άλλος άνθρωπος. Με διαφορετικές ευαισθησίες, φόβους και πάθη. Εκτός από πολύτιμες γνώσεις για τον κόσμο, αποκομίζουμε πρώτα από όλα γνώσεις για τον ίδιο μας τον εαυτό. Για τον τρόπο σκέψης μας, για τις αξίες και τα ιδανικά μας. Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα βιβλίο στέκεται η πολυπόθητη αφορμή για να κάνουμε την αλλαγή που αποζητούσαμε.

Στο αριστούργημα «Ο Κόμης Μοντεχρίστο» ο Αλέξανδρος Δουμάς γράφει χαρακτηριστικά: «Ποτέ δεν είναι πολύ αργά για να αλλάξεις ρότα στη ζωή σου. Κάθε ημέρα έχει τη δική της τεράστια σημασία». Εκτός από «πυξίδα» για τη ζωή μας, το διάβασμα μας βοηθά να βρούμε τις δικές απαντήσεις απέναντι στα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και στις υπαρξιακές ανησυχίες που συντροφεύουν τον άνθρωπο από την αρχή του χρόνου.

Ανεξάρτητα από το αν διαβάζεις μυθιστορήματα, ποίηση, φιλοσοφία, ή επιστημονικά βιβλία, η συντροφιά και η οδός διαφυγής που προσφέρουν απλόχερα τα βιβλία είναι κοινά σε κάθε ανάγνωσμα. Για να θυμηθούμε τα λόγια του σπουδαίου Michael Ende στην «Ιστορία χωρίς Τέλος»: «Όλες οι ιστορίες του κόσμου αποτελούνται από τα ίδια γράμματα. Μόνο η θέση τους αλλάζει. Από τα γράμματα βγαίνουν λέξεις, από τις λέξεις προτάσεις και από τις προτάσεις ιστορίες».

Public: Ο top προορισμός για τους λάτρεις του καλού βιβλίου

public-books-awards-why-we-love-books-01

Η μακρόχρονη σχέση του Public με το βιβλίο είναι γνωστή. Εκτός από τη μεγαλύτερη γκάμα σε βιβλία που μπορείς να βρεις στα καταστήματα και στο Public.gr, οι πρωτοβουλίες μας γύρω από το βιβλίο έχουν κατακτήσει τις καρδιές όλων των βιβλιόφιλων. Τα τελευταία 9 χρόνια τα Public Book Awards είναι το κορυφαίο σημείο συνάντησης για όσους λατρεύουν το διάβασμα. Μέσα από τα ετήσια βραβεία δίδεται και βήμα στο ίδιο το αναγνωστικό κοινό, έτσι ώστε να αναδείξει τα αγαπημένους του τίτλους και να ψηφίσει για τα βιβλία της χρονιάς! Με την υποστήριξη των αναγνωστών, τα Public Book Awards είναι πλέον ένας θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας, κάνοντας πράξη την αγάπη μας για το καλό βιβλίο.

Ένα από τα πιο διασκεδαστικά πράγματα για όλους τους βιβλιόφιλους είναι η συζήτηση, η ανάλυση ή ενίοτε και η διαφωνία γύρω από ένα βιβλίο. Θέλοντας να δώσουμε στους Έλληνες αναγνώστες τη δική τους φωνή, δημιουργήσαμε το bookfriends.gr, μια ιστοσελίδα αφιερωμένη στο βιβλίο και στο ίδιο το αναγνωστικό κοινό. Μέσα από το bookfriends.gr ο κάθε αναγνώστης μπορεί να αφήσει τη δική του κριτική για οποιοδήποτε βιβλίο, να το βαθμολογήσει γράφοντας τις εντυπώσεις του, αλλά και να αναζητήσει τίτλους με βάση τους χαρακτηρισμούς που έδωσαν οι υπόλοιποι αναγνώστες!

Άλλη μια πρωτοβουλία του Public αφιερωμένη στο αναγνωστικό κοινό είναι η πλατφόρμα Public Events Go Social. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το Public Events Go Social, συνέχισε την «παράδοση» της γνωριμίας των αναγνωστών με τους αγαπημένους τους συγγραφείς. Τώρα, οι εκδηλώσεις συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας την ευκαιρία στους αναγνώστες να ανακαλύψουν καλύτερα αναγνωρισμένους συγγραφείς και λογοτέχνες.

Με στόχο να επανασυστήσει τους αναγνώστες σε κλασικά έργα της λογοτεχνίας, το Public έχει ξεκινήσει με μεγάλη επιτυχία το project της Public Βιβλιοθήκης. Μέσω της «Public Βιβλιοθήκης» έχουν επανκεκδοθεί στα ελληνικά δεκάδες διάσημα βιβλία, με το μυαλό πάντα στις ανάγκες του αναγνωστικού κοινού. Και φυσικά, έχουμε το Public Blog το οποίο μπορείς να επισκεφθείς για να είσαι πάντα ενημερωμένος γύρω από τον μαγευτικό κόσμο της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας.