Public Book Awards 2023: Ανακοινώθηκαν οι μεγάλοι νικητές!

Περίληψη: Τα φετινά Βραβεία Βιβλίου ολοκληρώθηκαν και ήρθε επιτέλους στιγμή να μάθουμε τα ονόματα των νικητών που διακρίθηκαν στα 10α Public Book Awards!

Το 2013 ξεκινήσαμε δειλά δειλά τη διοργάνωση των Public Book Awards, με στόχο να ανακαλύψουμε τις αναγνωστικές προτιμήσεις των φίλων του βιβλίου στην Ελλάδα αλλά και να φέρουμε πιο κοντά το έργο των Ελλήνων δημιουργών στο αναγνωστικό κοινό. Σήμερα, 10 χρόνια μετά, τα Βραβεία Βιβλίου Public είναι ο νούμερο ένα θεσμός στο χώρο του ελληνικού βιβλίου, έχοντας κερδίσει το σεβασμό και την αγάπη των αναγνωστών. Για άλλη μια χρονιά, η συμμετοχή υπήρξε θεαματική. Δεκάδες χιλιάδες βιβλίοφιλοι έσπευσαν στη σελίδα των Public Book Awards 2023 για να αναδείξουν τις shortlists στις 8 κατηγορίες των βραβείων, και στη συνέχεια τους μεγάλους νικητές. Και επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια, ήρθε η ώρα να δούμε αναλυτικά τα βιβλία, τους συγγραφείς και τους εκδότες που αγάπησες και σε μεταμόρφωσαν τη χρονιά που μας πέρασε.

Public Book Awards 2023: Τα βιβλία που κέρδισαν τους αναγνώστες

public-book-awards-2023-01

Ξεκινάμε με την πιο δημοφιλή κατηγορία των φετινών βραβείων, αυτή του Ελληνικού Μυθιστορήματος. Για άλλη μια χρονιά το βραβείο κέρδισε ο αγαπημένος Κώστας Κρομμύδας, αυτή τη φορά για το καθηλωτικό Δούρειο ίππο. Μια πρωτότυπη ιστορία για το πεπρωμένο, τον έρωτα, την προδοσία αλλά και ένα ριψοκίνδυνο παιχνίδι εξουσίας με φόντο τις θάλασσες του Αιγαίου. Συνεχίζουμε με τον νικητή της κατηγορίας Μεταφρασμένο Μυθιστόρημα, εκεί όπου βρίσκουμε τον ένα και μοναδικό Stephen King με το Μπίλι Σάμερς. Κόντρα σε όσα μας έχει συνηθίσει, το νέο βιβλίο του King είναι ένα ιδιαίτερο νουάρ αστυνομικό μυθιστόρημα, με σύνθετες ανθρώπινες ιστορίες και πολιτικές προεκτάσεις.

Στην κατηγορία Eλληνικό non-fiction, το κοινό ξεχώρισε το γεμάτο χιούμορ Αρχαιολογία αγάπη μου…. έλα πάρε με από δω του Θεόδωρου Παπακώστα, aka Archaeostoryteller. Στην κατηγορία Ελληνικό διήγημα νικητής αναδείχθηκε ο Βαγγέλης Νάστος με το βιβλίο Είναι ζήτημα χημ…ίου, ένα μαγικό ταξίδι στο συναρπαστικό κόσμο της χημείας. Ασφαλώς από τα Public Book Awards δε θα μπορούσε να απουσιάζει η ελληνική ποίηση. Φέτος οι αναγνώστες ανέδειξαν νικητή τον Λευτέρη Ζαμπετάκη για την συνταρακτική ποιητική του συλλογή με τίτλο Ψυχής μου κύματα. Επόμενη στάση, η κατηγορία Ευ ζην. Το βραβείο πήγε στο best seller του ψυχολόγου Ελευθέριου Γ. ΕλευθεριάδηΌλα είναι σκέψεις, μια εκ βαθέων εξομολόγηση πάνω στο ζήτημα του άγχος.

Οι 8 βασικές κατηγορίες των Public Book Awards 2023 έκλεισαν με τα βραβεία Ελληνικής Παιδικής και Εφηβικής Λογοτεχνίας. Τα δύο βραβεία δόθηκαν αντίστοιχα στον Μάριο Μαζάρη για την Αγκαλιά που ψήλωνε και στη Δανάη Δραγωνέα για το φανταστικό Το νησί της βροχής.

Ποιοι ξεχώρισαν στις ειδικές κατηγορίες;

public-book-awards-2023-04Εκτός από τα βραβεία κοινού, στα Βραβεία Βιβλίου Public 2023 είχαμε ακόμη 3 ειδικές κατηγορίες που αναδείχθηκαν εκτός της online ψηφοφορίας που έτρεξε τις τελευταίες εβδομάδες. Το φετινό βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα κέρδισαν οι Εκδόσεις Μεταίχμιο για τη συνολική τους προσφορά στο ελληνικό βιβλίο τη χρονιά που μας πέρασε. Κλείνοντας, οι σύμβουλοι πωλήσεων των βιβλιοπωλείων μας, ψήφισαν με τη σειρά τους τα αγαπημένο τους ελληνικό μυθιστόρημα αλλά και το παιδικό βιβλίο που διάβασαν περισσότερο την περσινή χρονιά. Νικήτρια του Βραβείου Βιβλιοπωλείων Public-Ελληνικό Μυθιστόρημα στέφθηκε η Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη για το μυθιστόρημα Αλμύρα. Η ευτυχία αλλιώς, ενώ το Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public-Ελληνικό Παιδικό Βιβλίο πήγε στην Κωνσταντίνα Αρμενιάκου για το παραμυθένιο Αν σε χάσω, μικρέ ελέφαντα.

Βραβεία Βιβλίου Public 2023: Η λίστα με όλους τους νικητές

Συνοπτικά, η λίστα των νικητών στα Βραβεία Βιβλίου Public 2023:

public-book-awards-2023-02

Public Book Awards: Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου κλείνει τα 10 της χρόνια!

Η μεγάλη γιορτή του βιβλίου έκλεισε φέτος τα 10 της χρόνια με τον καλύτερο τρόπο. 1.746 βιβλία, 1.445 συγγραφείς, 88 εκδότες και 211.000 ψήφοι. Εμείς από την πλευρά μας δεν έχουμε παρά να συγχαρούμε τους 11 νικητές των φετινών Βραβείων Βιβλίου Public, αλλά και τους αναγνώστες, οι οποίοι για ακόμα μία χρονιά μοιράστηκαν την αμέριστη αγάπη τους με όλους όσοι απαρτίζουν τον θαυμαστό κόσμο του ελληνικού βιβλίου. Μέχρι τα επόμενα Public Book Awards, να περνάς καλά και να θυμάσαι: «ο κόσμος είναι φτιαγμένος για να καταλήξει σ’ ένα ωραίο βιβλίο»!