Public Book Awards 2023: Ανακοινώθηκαν οι shortlists!

Περίληψη: Η β’ φάση των Public Book Awards 2023 ξεκίνησε! Οι shortlists συμπληρώθηκαν και ήρθε η ώρα να επιλέξεις εσύ τους μεγάλους νικητές των φετινών Public Book Awards 2023!

Στην τελική ευθεία μπαίνουν τα Public Book Awards 2023. Ο θεσμός που έχει αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες, είναι εδώ για 10η χρονιά, σε ένα event αφιερωμένο στο ελληνικό βιβλίο. Συγγραφείς, λογοτέχνες εικονογράφοι, μεταφραστές, εκδοτικοί οίκοι και κοινό γίνονται φέτος ένα, στη μεγαλύτερη γιορτή του βιβλίου στην Ελλάδα. Για άλλη μια χρονιά, η ανταπόκριση υπήρξε θεαματική. Χιλιάδες αναγνώστες ψήφισαν το αγαπημένο τους βιβλίο στις 8 κατηγορίες των βραβείων κοινού, αναδεικνύοντας έτσι τα δημοφιλέστερα βιβλία για το 2022. Αισίως λοιπόν φτάσαμε στους 80 τελικούς υποψηφίους που θα διεκδικήσουν το φετινό Βραβείο Βιβλίου Public. Να σου θυμίσουμε πως για να πάρεις μέρος στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, θα πρέπει να μπεις στο publicbookawards.gr και να επιλέξεις το αγαπημένο σου έργο από τις 8 shortlists (1 ψήφος ανά κατηγορία), μέχρι και τις 19 Ιουνίου.  Στο μεταξύ, ας ρίξουμε μια ματιά στα βιβλία που αγάπησαν οι αναγνώστες τη χρονιά που μας πέρασε.

Video Duration
1:52

Ποιο θα είναι το ελληνικό μυθιστόρημα της χρονιάς;

Το ελληνικό μυθιστόρημα είναι και αυτή τη χρονιά ο μεγάλος πρωταγωνιστής των Public Book Awards. Συγκινητικά, ανατρεπτικά και με πρωτότυπη θεματολογία, τα βιβλία που απαρτίζουν τη φετινή δεκάδα έχουν αγαπηθεί από κοινό και κριτικούς. Φαβορί επομένως δεν υπάρχει, και τα 10 όμως αξίζουν σίγουρα μια θέση στην reading list σου.

Μυθιστορήματα απ’ όλο τον κόσμο

Και εκτός συνόρων όμως μας περιμένουν φανταστικές ιστορίες από μεγάλους  συγγραφείς. Στη βραχεία λίστα των Public Book Awards 2023, βρίσκουμε μεταξύ άλλων, τους νομπελίστες Abdulrazak Gurnah και Annie Ernaux, το εκδοτικό φαινόμενο που λέγεται Colleen Hoover, τον ανατρεπτικό Oğuz Atay και τον «βασιλιά» του τρόμου Stephen King.

Ψήφισε το καλύτερο βιβλίο παιδικής λογοτεχνίας

public-book-awards-shortlists-01

Από τη μεγάλη μας γιορτή δε θα μπορούσε να λείπει το παιδικό βιβλίο. Η νέα γενιά λογοτεχνών εμπνέεται από την κληρονομιά των μεγάλων Ελλήνων συγγραφέων, με συναρπαστικά παραμύθια και διδακτικές ιστορίες γεμάτες χρώμα και φαντασία. Αναλυτικά, οι δέκα φετινοί φιναλίστ:

Ελληνικό non-fiction: Οι υποψήφιοι των Public Book Awards 2023

Εκτός από λογοτεχνικά αριστουργήματα, στη λίστα με τα καλύτερα βιβλία του 2022 έχουμε και πολλά έργα που ξεφεύγουν από τη μυθοπλασία. Βιβλία τα οποία αναλύουν, ερμηνεύουν και παρουσιάζουν τον κόσμο γύρω μας. Το παρελθόν αλλά και το σήμερα. Ιστορία, πολιτική, ψυχολογία, κινηματογράφος, το ελληνικό non-fiction είναι σήμερα πιο πλούσιο από ποτέ.

Τα ελληνικά διηγήματα που ξεχώρισαν

public-book-awards-shortlists-03

Στα Public Book Awards βρίσκουμε επίσης εμπνευσμένα διηγήματα από ταλαντούχους Έλληνες συγγραφείς. Το διήγημα έχει τη δική του ιδιαίτερη ομορφιά και φέτος είναι ευκαιρία για να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερα μοναδικά βιβλία. Οι αναγνώστες καλούνται να επιλέξουν το μεγάλο νικητή ανάμεσα στα 10 έργα που έφτασαν στη φετινή shortlist:

Φανταστικές ποιητικές συλλογές

Η λογοτεχνική κληρονομιά της χώρας μας είναι σε μεγάλο βαθμό συνυφασμένη με την ποίηση. Για άλλη μια χρονιά τιμάμε την ποιητική παράδοση των ελληνικών γραμμάτων, με 10 ποιητικές συλλογές δημιουργών που έχουν καταφέρει να ξεχωρίσουν με το έργο τους. Παρακάτω τα ονόματα που θα διεκδικήσουν το βραβείο καλύτερης ποιητικής συλλογής:

Εφηβική λογοτεχνία: Οι υποψήφιοι της φετινής shortlist

Το hype γύρω από την εφηβική λογοτεχνία γίνεται τα τελευταία χρόνια όλο και μεγαλύτερο. Για του λόγου το αληθές, μια ματιά στο hashtag του Booktok είναι αρκετή για να δεις πως δεν μιλάμε για ακόμα ένα πρόσκαιρο trend. Τα 10 βιβλία που θα διεκδικήσουν το φετινό βραβείο είναι:

public-book-awards-shortlists-02

Ευ ζην: Βιβλία για μια καλύτερη ζωή

Τα βιβλία μπορούν κάλλιστα να σταθούν αιτία για να αλλάξουμε τη ζωή μας – και τον κόσμο - προς το καλύτερο. Στην τελευταία κατηγορία των Βραβείων Public, βρίσκουμε βιβλία που συνδυάζουν τη γνώση, με τη θετική σκέψη αλλά και την δράση. Από το χώρο του ευ ζην, το αναγνωστικό κοινό ξεχώρισε την περσινή χρονιά αυτά τα βιβλία:

Public Book Awards 2023: Διάλεξε εσύ τους νικητές!

Ώρα λοιπόν να ψηφίσεις τους αγαπημένους σου συγγραφείς και τα βιβλία που σε άγγιξαν περισσότερο την περσινή χρονιά. Δεν έχεις λοιπόν παρά να επισκεφθείς στο publicbookawards.gr και να αναδείξεις τους τελικούς νικητές των Public Book Awards για το 2023! Η ψηφοφορία κλείνει στις 19 Ιουνίου και οι μεγάλοι νικητές θα ανακοινωθούν την Πέμπτη 29 Ιουνίου μέσα από το public.gr!