Public Book Awards: Βιβλία που κέρδισαν και ακόμα τα διαβάζουμε!

Περίληψη: Η ψηφοφορία για τα Βραβεία Βιβλίου Public 2022 ξεκίνησε! Ποια από τα βιβλία που κέρδισαν στα Public Book Awards του παρελθόντος και τα διαβάζουμε ξανά και ξανά;

Σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα, στις 21 Ιουνίου, θα ανακοινωθούν οι μεγάλοι νικητές των Public Book Awards 2022! Τα λογοτεχνικά βιβλία των Public είναι πλέον θεσμός και αυτή θα είναι η 9η χρονιά που θα διοργανωθούν. Και όπως και κάθε άλλη χρονιά, τους υποψήφιους και του τελικούς νικητές τους αποφασίζεις εσύ! Τα βιβλία που οι αναγνώστες λάτρεψαν είναι αυτά που βραβεύονται κάθε χρονιά. Το σύνθημα «Βιβλία πάντοτε, παντού, για όλους» σηματοδότησε την έναρξη της διαδικασίας, με την ψηφοφορία να έχει ξεκινήσει και να περιμένει τις ψήφους σου!

Μπες στο publicbookawards.gr και διάλεξε τα βιβλία που ξεχώρισες σε 8 διαφορετικές κατηγορίες. Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία μπες ξανά για να αναδείξεις τους μεγάλους νικητές των 9ων βιβλίων Public! Όπως έχει δείξει η ιστορία, το κριτήριο του κοινού είναι πολύ αξιόλογο καθώς πολλά από τα βιβλία που έχουν κερδίσει στο παρελθόν παραμένουν στις αναγνωστικές μας επιλογές και τα διαβάζουμε ξανά και ξανά!

Νικητές των Βραβείων Βιβλίου Public που διαβάζουμε ξανά και ξανά

Στα Βραβεία Βιβλίου Public του 2014 το μυθιστόρημα «Το βιβλίο της Κατερίνας» αναδείχθηκε το καλύτερο στην κατηγορία Ελληνική Λογοτεχνία. Από τότε μπορεί να έχουν περάσει 8 χρόνια, αλλά το βιβλίο του Αύγουστου Κορτώ παραμένει ένα από τα αγαπημένα μας από τη βιβλιογραφία του. Μία ιστορία όχι ευχάριστη αλλά συγκλονιστική, που καθηλώνει με την αυθεντικότητά της, για μία οικογενειακή ιστορία που ανοίγει μία σημαντική κουβέντα για την ψυχική υγεία.

Video Duration
0:58

Πολύ συχνά πιάνουμε τον εαυτό μας να επανερχόμαστε στο έργο του Ian Rankin «Άγιος ή αμαρτωλός;», το οποίο κέρδισε Βραβείου Βιβλίου Public στην κατηγορία Μεταφρασμένη Λογοτεχνία. Μπορεί να είναι η 19η ιστορία του επιθεωρητή Τζον Ρέμπους, αλλά είναι η αγαπημένη μας. Ο επιθεωρητής επιστρέφει στο αστυνομικό σώμα για να ανακαλύψει ότι μία παλιά υπόθεση ίσως έστειλε τον λάθος άνθρωπο στο θάνατο. Και όσο προχωρά η αφήγηση τόσο δυσκολευόμαστε να καταλάβουμε σε ποια πλευρά της ιστορίας ανήκει ο ήρωας (ή αντιήρωας) του βιβλίου.

Στα Public Book Awards του 2016 είχαμε τη βράβευση ενός ακόμα βιβλίου που αγαπάμε να διαβάζουμε και να ξαναδιαβάζουμε. Αυτό είναι το «Ο Κάφκα στην ακτή» από τον Haruki Murakami. Πρόκειται για μία σύγχρονη Οδύσσεια δύο ανθρώπων, του νεαρού Κάφκα Ταμούρα και του γέρου Νακάτα. Ο ένας το σκάει από το σπίτι, ο άλλος παλεύει με τα συναισθήματά του. Ο μαγικός ρεαλισμός είναι και σε αυτό το έργο βασικό συστατικό και βοηθά στο να εντείνει την προσήλωσή μας στο βιβλίο κάθε φορά που το ξαναπιάνουμε.

Οι συγγραφείς που έχουν κερδίσει πολλαπλά Public Book Awards

Ανατρέχοντας στο παρελθόν των Βραβείων Βιβλίου Public δεν μπορούσαμε παρά να προσέξουμε, πέρα από τα αγαπημένα μας βιβλία, και τους συγγραφείς που το όνομά τους φιγουράρει πολλές φορές στις λίστες των νικητών. Μπορείς να σκεφτείς ποιοι είναι οι συγγραφείς που έχουν κερδίσει πολλαπλές φορές; Κάνε μία παύση εδώ και σκέψου ή πήγαινε κατευθείαν στην επόμενη παράγραφο για να δεις την απάντηση.

Video Duration
1:05

Για έναν από αυτούς μιλήσαμε ήδη και είναι ο Αύγουστος Κορτώ. Η νίκη του το 2014 ήταν μόνο η αρχή καθώς ο Έλληνας συγγραφέας έχει καταφέρει να κερδίσει ακόμα δύο φορές. Η δεύτερη νίκη του ήρθε το 2018 για το «Ρένα» ενώ και στα περσινά βραβεία ήταν μεταξύ των νικητών, αυτή τη φορά με το «Δέσποινα». Μόνο που υπάρχει ένας συγγραφέας με ακόμα περισσότερα βραβεία, ο Αντώνης Παπαθεοδούλου με 4! Ξεκίνησε κερδίζοντας την κατηγορία «Παιδικά-Παραμύθια» στα βραβεία του 2017. Το 2019 πήρε ακόμα ένα βραβείο, αυτή τη φορά στην κατηγορία «Ελληνική Παιδική Λογοτεχνία». Και φτάνουμε στο 2020 όπου κατάφερε κάτι εντυπωσιακό. Από τα προπέρσινα βραβεία έφυγε διπλά νικητής! Κέρδισε τόσο την κατηγορία «Παιδική Λογοτεχνία» όσο και το «Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public - Παιδική Λογοτεχνία», και μάλιστα με διαφορετικά βιβλία στην καθεμία!

Μεταξύ των δεκάδων νικητών υπάρχουν επίσης και συγγραφείς που έχουν κερδίσει δύο φορές στο Βραβεία Βιβλίου Public. Ο Χρήστος Χωμενίδης είναι και αυτός ένας από τους αγαπημένους του ελληνικού αναγνωστικού κοινού καθώς κέρδισε βραβείο για τα μυθιστορήματα «Νίκη» και «Ο φοίνικας», το 2015 και το 2019 αντίστοιχα. Το 2015 κέρδισε το πρώτο του βραβείο και ο Άκης Πετρετζίκης, για το βιβλίο «Αυτό πρέπει να το δοκιμάσεις». Θα επαναλάμβανε αυτή του την επιτυχία το 2020, με το «Street Food». Τέλος, το double έχει κάνει και ο Στέφανος Ξενάκης. Το εξαιρετικά επιτυχημένο βιβλίο «Το Δώρο» αναδείχτηκε ως το βιβλίο της χρονιάς στην κατηγορία «Ευ ζην» στα βραβεία του 2019. Όταν κυκλοφόρησε η συνέχεια, «Το Δώρο 2», επανέλαβε την επιτυχία του πρώτου έργου και έτσι δεν αποτέλεσε καμία έκπληξη το γεγονός ότι κέρδισε ξανά την ίδια κατηγορία το 2021.

Φέτος, άραγε, θα καταφέρει να μπει και κάποιος άλλος συγγραφέας στη λίστα με τους πολυνίκεις του θεσμού; Στο χέρι σου είναι να αποφασίσεις! Ψήφισε τους νικητές των Public Book Awards 2022 και ανάδειξε τους καλύτερους της χρονιάς!