Ποιο romance trope είσαι; Θα το ανακαλύψεις με το κουίζ μας!

Περίληψη: Αν είσαι λάτρης των ρομαντικών ιστοριών τότε σίγουρα ξέρεις τα πιο δημοφιλή tropes! Ξέρεις όμως ποιο romance trope είσαι; Κάνε το κουίζ μας για να μάθεις!

Εχθροί που ερωτεύτηκαν, ψεύτικες σχέσεις που έκρυβαν τελικά κάτι αληθινό, ερωτικά τρίγωνα, ετερώνυμα που έλκονται, και τόσα πολλά αλλά κλασικά σενάρια που συχνά συναντάμε σε ρομαντικά έργα. Άλλοι τα λατρεύουν κι άλλοι λατρεύουν να τα μισούν. Εμείς ανήκουμε ξεκάθαρα στην πρώτη κατηγορία. Αν νιώθεις κι εσύ το ίδιο με εμάς τότε η λογοτεχνική φθινοπωρινή συντροφιά σου δεν μπορεί να είναι τίποτα άλλο από ένα ρομαντικό μυθιστόρημα! Αν ψάχνεις για αναγνωστικές προτάσεις, το #BookTok έχει χιλιάδες κι εμείς συγκεντρώσαμε τις καλύτερες σε ένα σημείο! Σήμερα λοιπόν θα μιλήσουμε για ρομαντικά μυθιστορήματα και για romance tropes που δεν χορταίνουμε να διαβάζουμε. Και στο τέλος σου έχουμε μία έκπληξη: ένα κουίζ για να ανακαλύψεις ποιο romance trope σε αντιπροσωπεύει, κάτι που ίσως σε βοηθήσει να επιλέξεις το επόμενο βιβλίο που θα διαβάσεις!

Φίλοι ή εχθροί που καταλήγουν ερωτευμένοι

Οι ιστορίες όπου εχθροί ή φίλοι καταλήγουν να ερωτευτούν είναι διαχρονικές – μέχρι κι ο Μιχάλης Χατζηγιάννης έχει τραγουδήσει για φίλους κι εχθρούς. Η απόσταση που χωρίζει το μίσος και την αγάπη δεν είναι πολύ μεγάλη. Πώς θα σου φαινόταν λοιπόν να προσθέσεις στη φθινοπωρινή reading list σου ένα από τα πιο αγαπημένα “enemies to lovers” stories των τελευταίων ετών; Το «Book Lovers» της Emily Henry είναι μία καλοκαιρινή ιστορία για δύο ανθρώπους που συναντιούνται τυχαία, αλλά γνωρίζονται ήδη – και δεν συμπαθεί καθόλου ο ένας τον άλλο. Φυσικά και η ιστορία τους θα έχει μία ανατροπή που οι πρωταγωνιστές της ποτέ δεν περίμεναν! Με μεγάλη αντιπάθεια ξεκινά και η γνωριμία της Όλιβ με τον Ίθαν. Ένα ατυχές (ή τυχερό) γεγονός θα τους αναγκάσει να περάσουν ένα μήνα του μέλιτος μαζί, κι ας μην ήταν αυτοί που είχαν προγραμματίσει το ταξίδι. Ο «Σχεδόν μήνας του μέλιτος» της Christina Lauren συνδυάζει πολλά tropes σε ένα: enemies to lovers, stuck together, fake relationship… ένα σύγχρονο romance book που έχει πολλά αγαπημένα στοιχεία του είδους και φυσικά είναι κι αυτό γεμάτο με ανατροπές!

Εκτός από εχθρούς που έγιναν εραστές, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και τους φίλους που καταλήγουν να ερωτευθούν! Όπως για παράδειγμα η Isabel, που περνάει κάθε καλοκαίρι παρέα με τους φίλους της, Conrad και Jeremiah. Μέχρι που ένα καλοκαίρι όλα θα αλλάξουν. Το «The Summer I Turned Pretty» της Jenny Han είναι το πρώτο μέρος της ιστορίας της Isabel "Belly" Conklin, η οποία είναι ερωτευμένη με τον παιδικό της φίλο. Αλλά ένα εφηβικό ειδύλλιο ποτέ δεν είναι απλό και αυτό το “friends to lovers” μυθιστόρημα κρύβει μέσα του και ένα ακόμα διαχρονικό trope, ένα ερωτικό τρίγωνο.

Ψεύτικες σχέσεις – αληθινοί έρωτες

Ένα ακόμα αγαπημένο σενάριο πολλών ρομαντικών μυθιστορημάτων είναι οι σχέσεις που ξεκινάνε σαν ψεύτικες. Σίγουρα ξέρεις για τι πράγμα μιλάμε: Δύο άνθρωποι που για κάποιον λόγο θα προσποιηθούν ότι είναι σχέση, απλά για να καταλήξουν στο τέλος να καταλάβουν ότι το άλλο τους μισό είναι δίπλα τους και θα ήθελαν η σχέση τους να είναι αληθινή. Αυτό το σενάριο το έχουμε δει να παίζεται σε σειρές, σε ταινίες και φυσικά σε βιβλία. Ψάχνεις κάτι τέτοιο από το επόμενο ανάγνωσμά σου; Τότε τσέκαρε το «Love Theoretically». Μετά το επίσης λατρεμένο από το BookTok «Το θεώρημα της αγάπης», η Ali Hazelwood επιστρέφει με ένα ακόμα μυθιστόρημα με χαρακτήρες από τον κόσμο των θετικών επιστημών. Αυτή τη φορά πρωταγωνίστρια είναι η Elsie, επίκουρη καθηγήτρια φυσικής. Μόνο που το εισόδημά της δεν είναι αρκετό και έτσι αναγκάζεται να κάνει δεύτερη δουλειά, όπου προσφέρεται να υποδυθεί την κοπέλα άλλων ανθρώπων. Μία ακόμα πρόταση που ταιριάζει σε αυτό το είδος είναι το «Από την Ισπανία με απάτη». Ένα αθώο ψέμα της Καταλίνα, πως είναι σε σχέση με κάποιον από την Αμερική, έχει πλέον γιγαντωθεί. Και για να μην αναγκαστεί να αποκαλύψει σε όλους πως το αγόρι της είναι δημιούργημα της φαντασίας της, θα αναγκαστεί να συνεργαστεί με τον Άαρον παρότι τον βρίσκει ανυπόφορο. Μόνο που όσο οι μέρες περνούν τόσο λιγότερο ενοχλείται από εκείνον.

Οι απαγορευμένοι έρωτες του φθινοπώρου σου

Αυτό το είδος ρομαντικών ιστοριών δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Από τον Σαίξπηρ μέχρι την Αλίκη Βουγιουκλάκη, οι απαγορευμένοι έρωτες είναι ένα από τα διαχρονικότερα romance tropes. Για να φέρουμε τη συζήτηση στο σήμερα όμως, θα μιλήσουμε για ένα βιβλίο που λάτρεψε το TikTok. Μόνο που οι χαρακτήρες του δεν είναι βασισμένοι στο σήμερα αλλά στην αρχαιότητα. «Το τραγούδι του Αχιλλέα» από την Madeline Miller αποτελεί μία νέα οπτική του Τρωικού Πολέμου, αυτή του Πάτροκλου. Το μυθιστόρημα ακολουθεί τη σχέση του Πάτροκλου με τον Αχιλλέα, από την αρχική τους συνάντηση μέχρι τα κατορθώματά τους κατά τη διάρκεια του Τρωικού Πολέμου, με έμφαση στη ρομαντική τους σχέση.

Δώσε στην αγάπη μία δεύτερη ευκαιρία

Μήπως θα προτιμούσες ένα βιβλίο στο οποίο η αγάπη δεν έρχεται με την πρώτη ματιά, αλλά με τη δεύτερη; Αυτό το trope μπορεί να πάρεις πολλές μορφές, από ένα πρώτο ραντεβού που πήγε χάλια αλλά οι πρωταγωνιστές αποφάσισαν να ξαναδοκιμάσουν μέχρι μία όμορφη σχέση που η ζωή την διέκοψε αλλά μετά από χρόνια το ζευγάρι επανενώνεται. Εδώ λοιπόν έχουμε να σου προτείνουμε ένα άλλο αγαπημένο βιβλίο του BookTok, το «Too Hard to Forget» της Tessa Bailey. Πρωταγωνίστρια η Peggy, που θα επιστρέψει στην πανεπιστημιούπολη που σπούδασε και θα βρεθεί απέναντι στον Elliot, που σημάδεψε τα φοιτητικά της χρόνια. Τον πλησιάζει με σκοπό να του δείξει πως πλέον τον έχει ξεπεράσει και ότι έχει προχωρήσει με τη ζωή της. Μόνο που η συνάντησή τους δεν πάει όπως την είχε σχεδιάσει

Ποιο romance trope είσαι;

Τελικά σε αντιπροσωπεύει περισσότερο ένα enemies-to-lovers σενάριο ή ένας απαγορευμένος έρωτας; Θα ήθελες το επόμενο ρομαντικό σου ειδύλλιο να προκύψει από μία ψεύτικη σχέση ή να σας φέρουν κοντά οι καταστάσεις και να καταλάβετε ότι ταιριάζετε; Ανακάλυψε ποιο romantic trope είσαι κάνοντας το κουίζ μας!