Books around the world: Γνώρισε τη λογοτεχνία της Κίνας

Περίληψη: Σημερινός σταθμός στο λογοτεχνικό μας ταξίδι η Κίνα! Ανακάλυψε τώρα μοναδικά έργα από τη σύγχρονη κινεζική λογοτεχνία!

Με αδιάκοπη ιστορία άνω των 3.000 ετών, η κινεζική λογοτεχνία ανήκει στα σπουδαιότερα δημιουργήματα του ανθρώπινου νου. Τα βιβλία της κινεζικής λογοτεχνίας ξεχωρίζουν για το ιδιαίτερο τους ύφος αλλά και για τις ποικίλες επιρροές που έχουν ενσωματώσει εδώ και εκατοντάδες χρόνια.  Άρρηκτα συνδεδεμένη με την κινεζική γλώσσα, η κινεζική πεζογραφία και ποίηση έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό τα στοιχεία που απαρτίζουν την μοναδική ταυτότητά της. Εκτός από τα εκατοντάδες κλασικά έργα που έχουν γραφτεί ανά τους αιώνες στην κινεζική γλώσσα, η σύγχρονη λογοτεχνία αξίζει την προσοχή κάθε βιβλιόφιλου.

H σύγχρονη λογοτεχνία της Κίνας αποτελεί ως ένα βαθμό προϊόν των ιστορικών γεγονότων. Παρά τη μεγάλη οικονομική άνοδο των τελευταίων δεκαετιών, οι πληγές του «Μεγάλου Άλματος προς τα Εμπρός» και της Πολιτιστικής Επανάστασης είναι ακόμα νωπές στη μνήμη του κινεζικού λαού. Η αγάπη για την πατρίδα και η αποστροφή προς τον απολυταρχισμό πάσας μορφής χαρακτηρίζει το έργο πολλών σύγχρονων Κινέζων λογοτεχνών, οι οποίοι με τα βιβλία τους συναρπάζουν και συγκινούν τους αναγνώστες παγκοσμίως. Πάμε να γνωρίσουμε μερικούς από αυτούς.

Πρώτη μας πρόταση από τον κόσμο της σύγχρονης κινεζικής λογοτεχνίας είναι «Οι περιπλανώμενοι» της Yiyun Li. Με φόντο μια φανταστική επαρχιακή πόλη της Κίνας στον απόηχο της Πολιτιστικής Επανάστασης, βλέπουμε την ιστορία της Γκου Σαν. Άλλοτε ένθερμη οπαδός του Μάο Τσετούγνκ, η νεαρή Γκου Σαν περιμένει να εκτελεστεί μετά την απόφαση της να απαρνηθεί τον κομμουνισμό. Η επικείμενη εκτέλεση της Γκου Σαν, θα οδηγήσει την οικογένειά της να κάνει τη δική της «επανάσταση» και θα συνταράξει την τοπική κοινωνία. Το μυθιστορηματικό ντεμπούτο της Κινέζας συγγραφέως δεν απεικονίζει μονάχα την ταραγμένη Κίνα της δεκαετίας του ’70, αλλά ταυτόχρονα είναι ένας ύμνος στα δημοκρατικά ιδεώδη και στη μάχη του ανθρώπου κατά της τυραννίας.

kineziki-logotexnia-02

Παρόμοια είναι και η θεματική του αριστουργήματος «Οι μπαλάντες του σκόρδου». Στο μνημειώδες μυθιστόρημα του Mo Yan, πρωταγωνιστές είναι οι απλοί χωρικοί μιας μικρής κωμόπολης οι οποίοι με εντολή των αρχών αρχίζουν να καλλιεργούν σκόρδο. Σύντομα θα βρεθούν αντιμέτωποι με την κρατική ασυδοσία, την ανηλεή γραφειοκρατία και την απάνθρωπη βαναυσότητα, που σύμφωνα με τον συγγραφέα, συνιστά γνώρισμα της κινεζικής κοινωνίας. Μέσα από αποκρουστικές σκηνές βίας και ψυχολογικού τρόμου, ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Mo Yan, περιγράφει με μοναδικό ρεαλισμό τη ζωή του απλού ανθρώπου σε ένα ανελεύθερο καθεστώς. Το σπουδαίο μυθιστόρημα του συγγραφέα απαγορεύτηκε στην Κίνα ύστερα από τα αιματηρά γεγονότα της πλατείας Τιεναμέν.

Με το θέμα του απολυταρχισμού στη σύγχρονη Κίνα καταπιάνεται και ο Ma Jian, ένας από τους επιφανέστερους πολέμιους του κομμουνιστικού καθεστώτος. Το «China Dream» είναι ένα σατιρικό μυθιστόρημα με στόχο την πολιτική ηγεσία της χώρας. Μάλιστα, ο τίτλος «China Dream» αναφέρεται σκωπτικά στο όραμα των Κινέζων ηγετών για μια «αναγεννημένη Κίνα». Ενώνοντας το ιστορικό παρελθόν με το δυστοπικό παρόν, ο Ma Jian στηλιτεύει με λογοτεχνική δεξιότητα την ηθική κατάπτωση του Κομμουνιστικού Κόμματος και τη δημιουργία ενός οργουελικού καθεστώτος.

Τον ζοφερό αντίκτυπο του καθεστώτος στον ψυχισμό των γυναικών πραγματεύεται η Jung Chang στο αυτοβιογραφικό αριστούργημα με τίτλο «Wild Swans: Three Daughters of China». Στο best-seller βιβλίο διαβάζουμε τη συναρπαστική ιστορία τριών γυναικών. Της γιαγιάς της Jung Chang, της μητέρας της αλλά και της ίδιας της συγγραφέως. Περιγράφοντας τις καθηλωτικές αληθινές εμπειρίες των τριών γυναικών, η Jung Chang μιλά για τη θέση των γυναικών στην κομμουνιστική Κίνα, καθώς μετατρέπονται σε έρμαια στα χέρια της ιστορίας. Το «Wild Swans: Three Daughters of China» έχει πουλήσει μέχρι σήμερα πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως ενώ έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από τριάντα γλώσσες.

Από έργα νεότερων Κινέζων συγγραφέων προτείνουμε το «20 Fragments of a Ravenous Youth». Στο πρώτο της μυθιστόρημα, η Xiaolu Guo μιλά μέσα από τα μάτια της 21χρονης ηρωίδας για τη βίαιη εκβιομηχάνιση και αστικοποίηση της Κίνας, η οποία εξανάγκασε εκατομμύρια Κινέζους να μετοικήσουν στα μεγάλα αστικά κέντρα. Η νεαρή Fenfang αφήνει το ξεχασμένο από το χρόνο χωριό της για το Πεκίνο. Στην αχανή πρωτεύουσα θα κληθεί να προσαρμοστεί σε ένα αποπνικτικό περιβάλλον όπου κυριαρχεί η διαφθορά και η καταπίεση. Μόλις η Fenfang συνειδητοποιήσει πως η μοναξιά και η λαχτάρα για αξιοπρέπεια είναι κοινή σε όλους τους κατοίκους θα ξεκινήσει το προσωπικό της ταξίδι προς την ελευθερία.

kineziki-logotexnia-02

Για το τέλος αφήσαμε το magnum opus του Jiang Rong με τίτλο «Το τοτέμ του λύκου». Στo ημιαυτοβιογραφικό μυθιστόρημα, ο φοιτητής Chen Zhen εγκαταλείπει το σπίτι του στο Πεκίνο για να δουλέψει στην ύπαιθρο της Μογγολίας. Με τη βοήθεια των νομάδων της περιοχής θα γνωρίσει την άγρια ομορφιά της στέπας και το μοναδικό αίσθημα ελευθερίας που προσφέρει η φύση. Η ιστορία του Chen Zhen, είναι μια έμμεση κριτική στην πολιτική της κολεκτιβοποίησης η οποία κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα οδήγησε σε θάνατο δεκάδες εκατομμύρια Κινέζους.

Το σημερινό μας ταξίδι στον κόσμο της σύγχρονης κινεζικής λογοτεχνίας έφτασε στο τέλος του. Για να μάθεις τον επόμενο προορισμό μείνε συντονισμένος στο Public Blog.