Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης: Προτάσεις έργων από ξένους ποιητές

Περίληψη: Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αποτελεί ευκαιρία να βάλουμε τους στίχους στη ζωή μας, παραθέτοντας τις πιο αξιόλογες προτάσεις ποιητικών συλλογών από ξένους ποιητές.

Η 21η Μαρτίου δεν σηματοδοτεί μόνο την πρώτη ημέρα της άνοιξης. Μαζί με τον ερχομό της νέας εποχής γιορτάζεται και η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αυτή η ημέρα τιμά μια από τις πολυτιμότερες μορφές πολιτιστικής και γλωσσικής έκφρασης και ταυτότητας της ανθρωπότητας. Η ποίηση, η οποία απαντάται σε όλη την ιστορία - σε κάθε πολιτισμό και σε κάθε ήπειρο - μιλάει για την κοινή μας ανθρωπιά και τις κοινές μας αξίες, μετατρέποντας το πιο απλό ποίημα σε ισχυρό καταλύτη για διάλογο και ειρήνη. Ο θεσμός ξεκίνησε το 1999 και από τότε κάθε χρόνο την πρώτη μέρα της άνοιξης τιμάται και η παγκόσμια ποίηση.

Ο σκοπός της ημέρας αυτής είναι υποστήριξη της γλωσσικής ποικιλομορφίας μέσω της ποιητικής έκφρασης. Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης είναι ευκαιρία για να τιμηθούν οι ποιητές, να αναβιώσουν προφορικές παραδόσεις, να προωθηθεί η ανάγνωση, η συγγραφή και η διδασκαλία της ποίησης, να προωθηθεί η σύγκλιση μεταξύ της ποίησης και άλλων τεχνών, όπως το θέατρο, ο χορός, η μουσική και η ζωγραφική, και να αυξηθεί η προβολή της ποίησης στα μέσα ενημέρωσης. Καθώς η ποίηση συνεχίζει να φέρνει τους ανθρώπους κοντά σε όλες τις ηπείρους, όλοι καλούνται να συμμετάσχουν στην ημέρα αυτή.

Σύγχρονες συλλογές από ξένους ποιητές

Στα πλαίσια αυτής της σημαντικής Παγκόσμιας Ημέρας, σήμερα θα μιλήσουμε για μερικές από τις αγαπημένες μας ποιητικές συλλογές από όλο τον κόσμο. Φυσικά, οι επιλογές μας από την ελληνική ποίηση δεν θα μπορούσαν να λείπουν και θα τις βρεις στο αντίστοιχο άρθρο που ετοιμάσαμε.

Πριν από δύο χρόνια όλος ο κόσμος θαύμασε την Amanda Gorman, η οποία απήγγειλε ένα ποίημα στην ορκωμοσία του Joe Biden. Το ποίημα που επέλεξε για την περίσταση ήταν το «The Hill We Climb» και θα το βρεις στα ελληνικά στην συλλογή «Ο λόφος που ανεβαίνουμε».

Η Rupi Kaur είναι Καναδή ποιήτρια γεννημένη στην Ινδία. Το «home body» είναι η τρίτη της ποιητική συλλογή και ήταν ένα από τα πιο επιτυχημένα βιβλία του 2020. Αυτή η συλλογή προήλθε έπειτα από ειλικρινή ενδοσκόπηση και υπενθυμίζει στον αναγνώστη πόσο ανάγκη έχει συναισθήματα όπως η αγάπη και η αποδοχή.

To «Meadowlands» είναι μία από τις πιο αγαπητές ποιητικές συλλογές της Louise Glück. Σε αυτή τη συλλογή εξερευνά την αγάπη μέσα από τη γαμήλια ζωή. Συλλογές σαν και αυτή απέφεραν στην Αμερικανίδα ποιήτρια το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 2020.

Η κορυφαία Καναδή συγγραφέας Margaret Atwood, πριν συναρπάσει τον κόσμο με τα μυθιστορήματά της έγραφε ποιήματα. Το «Dearly» σηματοδοτεί την επιστροφή της στο είδος καθώς κυκλοφόρησε το 2020, 13 χρόνια μετά την προηγούμενη ποιητική συλλογή της.

Το 2020 είχαμε και το συγγραφικό ντεμπούτο της Lana Del Rey. Αυτό έγινε μέσα από την ποιητική συλλογή «Violet Bent Backwards over the Grass». Στο έργο περιλαμβάνονται περισσότερο από 30 ποιήματα, με τους στίχους να συνοδεύονται από φωτογραφίες που τράβηξε η ίδια η συγγραφέας.

Ο Leonard Cohen εκτός από σπουδαίος μουσικός υπήρξε και σημαντικός συγγραφέας, με ιδιαίτερη έφεση στην ποίηση. Το «Book of Longing» εκδόθηκε το 2007 και αποτελεί συλλογή ποιημάτων που χτιζόταν για πάνω από 20 χρόνια.

Διαχρονικές ποιητικές συλλογές ξένων συγγραφέων

Όπως είπαμε και στην αρχή του αφιερώματος, η ποίηση συναντάται σε κάθε εποχή. Οπότε δεν θα μπορούσαμε να περιορίσουμε τις επιλογές μόνο στη σύγχρονη ποίηση. Άλλωστε, η σύγχρονη ποίηση χρωστά πάρα πολλά σε τεράστια ονόματα του παρελθόντος.

Η Sylvia Plath ήταν μία από τις πρωτοπόρους της ποίησης του 20ου αιώνα. Στη συλλογή «Collected Poems» συγκεντρώνονται ποιήματα από προηγούμενες συλλογές αλλά και νέο υλικό που εκδόθηκε για πρώτη φορά σε αυτό το έργο. 

Τα λόγια της Maya Angelou ήταν και αυτά τρομερά επιδραστικά κατά τον 20ο αιώνα. Το «And Still I Rise» είναι η τρίτη της ποιητική συλλογή και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται μερικά από τα σημαντικότερα ποιήματά της.

Σπουδαία φιγούρα στη σύγχρονη ιστορία της ποίησης αποτελεί και ο T.S. Eliot. Θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων εκπροσώπων του μοντερνισμού και από το πλούσιο έργο του ξεχωρίζουν βιβλία όπως το ποίημα «Η άγονη γη».

Με το κίνημα του μοντερνισμού συσχετίζεται και το έργο του Ezra Pound. Έχει μείνει στην ιστορία για το Κάντο, το τεράστιο, ανολοκλήρωτο ποίημα με 116 μέρη. Ανακάλυψε το έργο αυτό με τη συλλογή «Η πέμπτη δεκάδα των Κάντο».

Από τις αρχές του 20ου αιώνα ξεχωρίζει επίσης το έργο ενός σπουδαίου Ιάπωνα ποιητή, του Chūya Nakahara. Παρότι έφυγε πολύ νωρίς από τη ζωή, έγραψε περισσότερα από 350 ποιήματα. Στη συλλογή «The Poems of Nakahara Chuya» βρίσκεις μία επιλογή των σημαντικότερων στίχων του ποιητή που χαρακτηρίστηκε ως ο «Ιάπωνας Rimbaud».

Ο Arthur Rimbaud αξίζει κι αυτός ειδική μνεία. Ο Γάλλος ποιητής έζησε στο δεύτερο μισό του 19ου αιώνα και κατάφερε με το ιδιαίτερο συγγραφικό του στιλ να επηρεάσει τη σύγχρονη λογοτεχνία. Το «Μια εποχή στην κόλαση» είναι το διασημότερο έργο του.

Θα κλείσουμε την εξερεύνησή μας στο έργο σπουδαίων ξένων ποιητών με τον Edgar Allan Poe, ο οποίος έφερε την επανάσταση σε πολλά λογοτεχνικά είδη. Θεωρείται ένας από τους πρώτους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας, δημιούργησε το πρότυπο του ντετέκτιβ που λύνει μυστήρια, ενώ τα μακάβρια και μυστήρια θέματα στις ιστορίες και τα ποιήματά του είναι διαχρονικά. Στο «The Complete Poetry of Edgar Allan Poe» μπορείς να απολαύσεις το πλούσιο ποιητικό του έργο.

Ολοκληρώνοντας αυτό το μικρό μόνο δείγμα, θυμόμαστε ότι η ποίηση δεν έχει σύνορα, δεν έχει όρια και δεν εξαντλείται. Οι συλλογές ποίησης στις οποίες αναφερθήκαμε αποτελούν απλά την… κορυφή του παγόβουνου, αφού στη σελίδα του Public μπορείς να αναζητήσεις και να αποκτήσεις έργα από τους κορυφαίους σύγχρονους και κλασικούς ποιητές του πλανήτη.