Books around the world: Ετοιμάζουμε βαλίτσες για Λίβανο!

Περίληψη: Το λογοτεχνικό μας ταξίδι στις χώρες του κόσμου συνεχίζεται με επόμενο σταθμό το Λίβανο. Έλα να ανακαλύψουμε αριστουργήματα της αραβόφωνης λογοτεχνίας.

Λίβανος. Η παραθαλάσσια χώρα της Μέσης Ανατολής είναι εδώ και χιλιάδες χρόνια το σημείο συνάντησης των μεγάλων πολιτισμών. Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίοι και Άραβες άφησαν το δικό τους στίγμα στην ιστορία του Λιβάνου ακμάζοντας στο σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης. Αλλά και σήμερα, στη λιβανέζικη κουλτούρα οι δυτικές επιρροές βρίσκονται σε απόλυτη αρμονία με την μακραίωνη μουσουλμανική παράδοση, δημιουργώντας μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα. Ο κινηματογράφος, η μουσική και η λογοτεχνία του Λιβάνου έχουν κάνει τη μικρή αραβική χώρα γνωστή σε όλο τον κόσμο. Αν είσαι φαν της μουσικής και της ξένης λογοτεχνίας σίγουρα θα έχεις πετύχει κάπου το όνομα της Fairuz και φυσικά του Khalil Gibran.

Εκτός από τον φημισμένο συγγραφέα του «Προφήτη», δεν είναι λίγοι οι Λιβανέζοι συγγραφείς που έχουν αφήσει πίσω τους σπουδαία μυθιστορήματα και ποιητικές συλλογές. Μάλιστα, τον 20ο αιώνα ο Λίβανος ήταν μαζί με την Αίγυπτο η πύλη της λογοτεχνίας για ολόκληρο τον αραβικό κόσμο. Το σημερινό μας λογοτεχνικό ταξίδι ξεκινά με τον βραβευμένο Elias Khoury. Μαζί με τον Khalil Gibran και τον Mahmoud Darwish, o Λιβανέζος συγγραφέας συγκαταλέγεται στους επιφανέστερους εκπροσώπους της αραβόφωνης λογοτεχνίας. Στην «Πύλη του Ήλιου» ο Elias Khoury αφηγείται τη συγκινητική ιστορία του Yunes και του Khalil, δύο προσφύγων από την Παλαιστίνη οι οποίοι έρχονται αντιμέτωποι με τον εκπατρισμό, την καταστροφή, το θάνατο και την απώλεια της πατρίδας. Μέσα από τα μάτια των ηρώων, ο συγγραφέας κατορθώνει να αποτυπώσει τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού που αναζητά το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση.

Με την φρικτή φύση του πολέμου καταπιάνεται και η Etel Adnan στο «Σιττ Μαρί Ροζ». Η Μαρί διδάσκει σε ένα σχολείο της Βηρυττού για κωφάλαλα παιδιά, ενώ την ίδια στιγμή μαίνεται ο καταστροφικός εμφύλιος πόλεμος στο Λίβανο.  Η γεννημένη από Ελληνίδα μητέρα συγγραφέας περιγράφει τον αγώνα των γυναικών για χειραφέτηση και κοινωνική δικαιοσύνη σε ένα συγκλονιστικό και βαθιά ανθρώπινο μυθιστόρημα. Με λυρισμό και σκωπτικότητα, η Etel Adnan αναδεικνύει την αγάπη για τη ζωή και την ελευθερία, καταδικάζοντας τη ματαιότητα και το παράλογο του πολέμου. Στο «Σιττ Μαρί Ροζ» βρίσκουμε και άλλα θέματα που παραμένουν επίκαιρα, όπως ο ρατσισμός, η μισαλλοδοξία, και η προκατάληψη.

books-around-the-world-livanos-01

Τρίτη μας πρόταση είναι το «June Rain» του Jabbour Douaihy. Αναγνωρισμένος συγγραφέας, ακαδημαϊκός και μεταφραστής ο Jabbour Douaihy έδωσε με το έργο του νέα πνοή στη λογοτεχνία του Λιβάνου. Το «June Rain» είναι το διασημότερο έργο του Douaihy και ένα από τα σπουδαιότερα αντιπολεμικά βιβλία που έχουν γραφτεί στα αραβικά. Στο βιβλίο βλέπουμε την τροπή που παίρνει η ζωή σε ένα ορεινό χωριό του Λιβάνου, όταν μετά από ένα τραγικό συμβάν οι κάτοικοι χωρίζονται σε δύο στρατόπεδα. Αντλώντας έμπνευση από τον δεκαπενταετή πόλεμο που συντάραξε τη χώρα τη δεκαετία του ’70 και του ’80, ο Jabbour Douaihy δημιουργεί μια μικρογραφία της λιβανέζικης κοινωνίας κατά τη διάρκεια του αιματηρού εμφυλίου.

Συνεχίζουμε με το «Νυχτερινό ταχυδρομείο» της Hoda Barakat. Υποψήφια για International Booker Prize, η Λιβανέζα συγγραφέας συγκεντρώνει στο μυθιστόρημα τις ιστορίες απλών ανθρώπων που βρίσκονται έρμαια των πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων. Μετανάστες, παραβάτες, εξόριστοι αλλά και άνθρωποι απογοητευμένοι από την πορεία που τράβηξε η ζωή τους. Μέσα από ανώνυμες επιστολές εξομολογούνται τις αμαρτίες τους, μοιράζονται τα πάθη τους και εκμυστηρεύονται τις πιο κρυφές πτυχές από το παρελθόν τους. Με εντελώς ανεπιτήδευτη και ωμή γραφή, η Hoda Barakat φέρνει στο προσκήνιο ζητήματα που απασχολούν τους σύγχρονους Άραβες όχι μόνο στο Λίβανο αλλά σε όλο τον αραβικό κόσμο.

Κλείνουμε τις προτάσεις από τον κόσμο της λιβανέζικης λογοτεχνίας με το βιβλίο «Οι Δρούζοι του Βελιγραδίου» του Rabee Jaber. Το ιστορικό μυθιστόρημα του Jaber μας μεταφέρει στον Λίβανο στα μέσα του 19ου αιώνα. Ένας αιματηρός εμφύλιος ξεσπά ανάμεσα σε χριστιανούς και Δρούζους γαιοκτήμονες. Κεντρικός ήρωας ένας ταπεινός αυγοπώλης ο οποίος μολονότι αθώος συλλαμβάνεται και οδηγείται στα μπουντρούμια του Βελιγραδίου. Με όχημα την ιστορία του χριστιανού εμπόρου, ο Jaber σχολιάζει τη διαφθορά και τις φυλετικές έριδες την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, αλλά και τη δύναμη του ανθρώπου να σταθεί όρθιος απέναντι στις πιο αντίξοες συνθήκες.

Μην ξεχνάς πως μπορείς να συνεχίσεις το ταξίδι σου σε διαφορετικές χώρες μέσα από τις λογοτεχνικές προτάσεις που ανεβάζουμε εδώ. Για τον επόμενο λογοτεχνικό μας προορισμό, stay tuned στο Public Blog!