«Σανταράμ»: Το ανεπανάληπτο αριστούργημα του Gregory David Roberts

Περίληψη: Το μυθιστόρημα του Αυστραλού Gregory David Roberts είναι ένα πνευματικό ταξίδι στις άγνωστες πτυχές του ανθρώπου. Δες όλη την παρουσίαση του βιβλίου εδώ!

Λίγα βιβλία μπορούν να ισχυριστούν με αξιώσεις πως είναι πραγματικά μοναδικά. Το «Σανταράμ» είναι ένα από αυτά. Επιρροές του συγγραφέα Gregory David Roberts είναι πρωτίστως οι εμπειρίες της ιδιαίτερης ζωής του από τις οποίες και εμπνέεται για να γράψει ένα αντισυμβατικό μυθιστόρημα που αγαπήθηκε από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ας ανακαλύψουμε ένα από τα διαμάντια της σύγχρονης αυστραλιανής λογοτεχνίας.

«Σανταράμ»: Μια μαγευτική ιστορία βγαλμένη μέσα από τη ζωή

Η ιστορία του «Σανταράμ» είναι μια καθηλωτική ιστορία περιπέτειας και τόλμης, μια φανταστική – εν μέρει – αφήγηση της ζωής του ίδιου του συγγραφέα. Στο «Σανταράμ» ο αφηγητής είναι ο Lindsay, ένας καταδικασμένος Αυστραλός εγκληματίας ο οποίος αφού δραπετεύει από τη φυλακή, αναζητά καταφύγιο στη Βομβάη της Ινδίας. Στη Βομβάη ο Lindsay θα περάσει μια δεκαετία μέσα στις παραγκουπόλεις της ινδικής μητρόπολης. Ενώ αρχικά διευθύνει ένα αυτοσχέδιο κέντρο πρώτων βοηθειών, σύντομα θα καταλήξει να εμπλέκεται σε διάφορες εγκληματικές δραστηριότητες όπως το λαθρεμπόριο και η παραχάραξη. Μέσα από τις σελίδες του μυθιστορήματος βλέπουμε το χαρακτήρα του Lindsay και τις σχέσεις που συνάπτει με διάφορους ανθρώπους, καθώς ο ίδιος «μυείται» στον ινδικό υπόκοσμο.

Συνδετικός κρίκος των ποικίλων προσώπων που εμφανίζονται στο «Σανταράμ» είναι η αποπνικτική ατμόσφαιρα των φτωχογειτονιών της Βομβάης, όπου κυριαρχεί η παρανομία, η ανέχεια και οι ασθένειες. Παρά το μεγάλο μέγεθος του βιβλίου - ξεπερνά τις 900 σελίδες – ο Gregory David Roberts συνθέτει την πλοκή του «Σανταράμ» με απόλυτη εκφραστικότητα χωρίς να κάνει «κοιλιά». Η απροκάλυπτη ειλικρίνεια, ο ωμός ρεαλισμός και η περιγραφικότατη γλώσσα του Roberts, κάνουν το «Σανταράμ» ένα απολαυστικό μυθιστόρημα από την αρχή μέχρι το τέλος. Αντί για μια συνηθισμένη αφήγηση της ζωής των φτωχών ανθρώπων, ο Gregory David Roberts παραδίδει ένα μοναδικό έργο μυθοπλασίας. Δεν είναι τυχαίο, πως το «Σανταράμ» έχει λατρευτεί από εκατομμύρια αναγνώστες σε όλο τον κόσμο, ενώ παρόμοιο θαυμασμό έχουν εκφράσει και οι κριτικοί.

Ποιος είναι ο Gregory David Roberts

Ο θαυμαστός κόσμος του «Σανταράμ» δε θα μπορούσε να έχει αποδοθεί στο χαρτί με τον ίδιο τρόπο από κανένα άλλο συγγραφέα. Και αυτό γιατί η μοναδική αίσθηση ρεαλισμού πηγάζει από τον (ήμι)αυτοβιογραφικό χαρακτήρα του μυθιστορήματος. Οι ομοιότητες ανάμεσα στη ζωή του Αυστραλού συγγραφέα και τον ήρωα του βιβλίου είναι τεράστιες. Μετά το διαζύγιο με τη γυναίκα του το 1976, ο Gregory David Roberts αρχίζει τη χρήση ηρωίνης διαπράττοντας ένοπλες ληστείες ώστε να μπορεί να εξασφαλίζει τις δόσεις του. Δύο χρόνια αργότερα, συλλαμβάνεται και οδηγείται στις φυλακές Pentridge της Αυστραλίας, από όπου και δραπετεύει με προορισμό τη Βομβάη. Εκεί θα παραμείνει σχεδόν μια δεκαετία.

shantaram-01.jpg

Στην παραγκούπολη της Βομβάης δημιουργεί ένα αυτοσχέδιο ιατρείο, δουλεύει για τη μαφία, παίζει σε ταινίες του Bollywood, ενώ λίγο αργότερα εντάσσεται στις τάξεις των μουτζαχεντίν στο Αφγανιστάν. Το 1990 συλλαμβάνεται στη Φρανκφούρτη και φυλακίζεται στο σωφρονιστικό κατάστημα υψίστης ασφαλείας του Preugensheim. Εκδίδεται στις αρχές της Αυστραλίας, όπου και εκτίει την υπόλοιπη ποινή του.

Τότε είναι που θα γράψει το «Σανταράμ», το έργο που έμελλε να τον κάνει διάσημο στο παγκόσμιο αναγνωστικό κοινό. 12 χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του μυθιστορήματος, ο Gregory David Roberts κυκλοφορεί το 2015 το sequel του βραβευμένου μυθιστορήματος με τίτλο “The Mountain Shadow”. Το πρώτο non-fiction βιβλίο του Gregory David Roberts κυκλοφόρησε φέτος με τίτλο “The Spiritual Path”.

«Σανταράμ» – Η ομώνυμη σειρά έρχεται στο Apple TV+

Όπως ήταν αναμενόμενο, η συναρπαστική ιστορία του «Σανταράμ» κέντρισε το ενδιαφέρον μεγάλων σταρ του Hollywood. Ο Russell Crow και ο Johnny Depp είχαν στο παρελθόν εκφράσει την επιθυμία τους να συμμετάσχουν σε μια μεταφορά του «Σανταράμ» στη μεγάλη οθόνη, με την Warner Bros. να εξασφαλίζει τα δικαιώματα του βιβλίου έναντι 2 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το project δεν προχώρησε πέρα από τα αρχικά στάδια, όμως τον Ιούνιο του 2018, η Apple ανακοίνωσε πως σχεδίαζε μια σειρά βασισμένη στο μυθιστόρημα του Roberts. Δημιουργοί της σειράς, η οποία αναμένεται να προβληθεί στο Apple TV+, είναι ο Eric Warren Singer (“American Hustle”, “Top Gun: Maverick”) και ο Steve Lightfoot (“Hannibal”, “The Punisher”). Ο Justin Kurzel έχει αναλάβει τη σκηνοθεσία των πρώτων επεισοδίων, ενώ τον ρόλο του Lindsey θα ενσαρκώσει ο Charlie Hunnam (“Sons of Anarchy”, “The Gentlemen”).

Για να ανακαλύψεις ακόμα περισσότερες προτάσεις από την ελληνική και παγκόσμια λογοτεχνία μείνε συντονισμένος στο Public Blog.