12+1 βιβλία για το καλοκαίρι των παιδιών!

Περίληψη: Κάπου ανάμεσα στις πρωινές βουτιές και την απογευματινή βόλτα, τα παιδιά έχουν αρκετό χρόνο για να διαβάσουν βιβλία που θα τα συνεπάρουν. Πάμε να δούμε μερικές καλοκαιρινές προτάσεις!

Το καλοκαίρι, κάπου μεταξύ της πρωινής βουτιάς και της απογευματινής βόλτας, τα παιδιά έχουν άπλετο ελεύθερο χρόνο. Ένας από τους πιο ποιοτικούς τρόπους για να τον αξιοποιήσουν είναι το διάβασμα. Τώρα, που η οικογένεια καταστρώνει τα σχέδια των διακοπών, ας δούμε ποια είναι τα παιδικά βιβλία που δεν πρέπει να λείπουν από τη βαλίτσα!

Ας ξεκινήσουμε από τη λογοτεχνία για μεγαλύτερα παιδιά και εφήβους. Το πρώτο βιβλίο που πρέπει να προσέξεις είναι το «Μυστήριο στο Άλυκο-Λυκόφως». Ένα έγκλημα θα φέρει κοντά τρεις νεαρούς και οι πρωταγωνιστές ψάχνουν να βρουν λύση στο μυστήριο. Τα παιδιά που έχουν διαβάσει τη σειρά βιβλίων Κέιχιλς vs Βέσπερς του David Baldacci μπορούν φέτος το καλοκαίρι να απολαύσουν το έκτο μέρος της ιστορίας, «Η συντέλεια του Κόσμου». Μια ακόμα συνέχεια που περίμεναν πολλοί νεαροί αναγνώστες είναι αυτή στη σειρά «Πράκτορας δίχως άδεια». Το τρίτο μέρος, με τίτλο «Ο τελευταίος επιζών», μόλις κυκλοφόρησε και είναι ιδανική παρέα για το καλοκαίρι των παιδιών.

Ένα βιβλίο που αναμένεται να δημιουργήσει τους δικούς του φανατικούς αναγνώστες με κάθε νέα έκδοση είναι το «Σχολομαντείο Μάθημα Πρώτο - Θανάσιμη εκπαίδευση». Αυτό είναι το πρώτο μυθιστόρημα της νέας σειράς της Naomi Novik και για θέμα της έχει ένα σχολείο μαύρης μαγείας. Σε αυτό η πρωταγωνίστρια θα πρέπει να αποφοιτήσει μαθαίνοντας να ελέγχει τις καταστροφικές της ικανότητες. Η τελευταίας μας πρόταση από την εφηβική λογοτεχνία έρχεται από την Ελένη Διάκου. Στο νέο της μυθιστόρημα «Η Ανδριανή και ο κυνηγός» ξεχωρίζει η δράση και τα υπερφυσικά στοιχεία αλλά δεν λείπουν και τα αληθινά συναισθήματα, όπως η σχέση μητέρας-κόρης και ο νεανικός έρωτας.

«Κατεβαίνουμε» τώρα στις ηλικίες 9-12 ετών. Εκεί η πρώτη μας πρόταση είναι τα βιβλία με πρωταγωνιστή τον Μανολίτο. Ο Μανολίτο είναι ένα μικρό αγόρι, που ζει στα προάστια της Μαδρίτης και προέρχεται από εργατική οικογένεια. Η σειρά ξεχωρίζει για την γεμάτη χιούμορ αφήγηση σε πρώτο πρόσωπο, η οποία χρησιμοποιείται πολλές φορές για έντονη κοινωνική κριτική. Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι το «Μανολίτο Γυαλάκιας» ενώ το δεύτερο κυκλοφορεί με τον τίτλο «Καημένε Μανολίτο».

Για τα παιδιά που θέλουν να γεμίσουν το καλοκαίρι τους με μια μεγάλη περιπέτεια προτείνουμε το βιβλίο του Jakob Wegelius «Ο γορίλλας του δολοφόνου». Η δράση εξελίσσεται στα στενά της Λισαβόνας. Στην πρωτεύουσα της Πορτογαλίας εκτυλίσσεται μια καταδίωξη κι αργότερα μαθαίνουμε ότι έχει γίνει φόνος. Ποιος κυνηγάει ποιον και για ποιο λόγο; Τα παιδιά θα το ανακαλύψουν στο τέλος αυτού του συναρπαστικού μυθιστορήματος. Εξαιρετική καλοκαιρινή διασκέδαση θα προσφέρει στα παιδιά και το βιβλίο «Τίμυ Τόμπσον: Ο Θρύλος του Αστροδρόμου». Στις σελίδες του δεν βρίσκεται μόνο μια ενδιαφέρουσα περιπέτεια αλλά περιλαμβάνεται και πλούσιο εικονογραφημένο υλικό που συνδέεται άμεσα με το μυστήριο της ιστορίας, σε ένα έργο που συνδυάζει την τέχνη του γραπτού λόγου και την ζωντάνια των εικόνων.

Το καλοκαίρι είναι ευκαιρία για τα παιδιά να διαβάσουν κλασικές ιστορίες. Πολλά μικρά παιδιά σήμερα μπορεί να γνωρίζουν τον Ταρζάν ή να έχουν δει κάποια ταινία με τον άνθρωπο της ζούγκλας. Πόσα όμως έχουν διαβάσει την πρωτότυπη ιστορία του, όπως την έγραψε ο Edgar Rice Burroughs; Στο βιβλίο «Ο Ταρζάν των πιθήκων» μπορούν να κάνουν ακριβώς αυτό, να διαβάσουν το πρώτο έργο με πρωταγωνιστή τον Ταρζάν. Κοντά στη φύση θα μεταφέρει τα παιδιά και το «Η Μόλλυ Ρόουζ και το συνέδριο των μελισσών». Στο βιβλίο αυτό τα μικρά παιδιά θα απολαύσουν μια όμορφη ιστορία ενώ θα αποκτήσουν ταυτόχρονα και καλύτερη γνώση γύρω από ένα σημαντικό περιβαλλοντικό ζήτημα.

Σε ηλικίες 6 έως 9 ετών απευθύνεται και το graphic novel «InvestiGators». Πρωταγωνιστές ένα αναπάντεχο δίδυμο ντεντέκτιβ, δύο αλιγάτορες! Οι ερπετο-ερευνητές λατρεύουν τους υπονόμους και τα βάζουν με τις δυνάμεις του κακού. Για τα μικρά παιδιά, που αγαπούν τα ζώα, μια ακόμα αξιολάτρευτη πρόταση είναι ο «Βρασίδας ο Βολίδας». Ο Βρασίδας βρίσκεται πάντα σε κίνηση και δεν αφήνει κανέναν γύρω του να ηρεμήσει. Θα καταφέρει άραγε να φέρει σε πέρας τα όσα του ζήτησε η δασκάλα του;

Αφού επιλέξεις τα βιβλία που θα χαρίσεις στα παιδιά αυτό το καλοκαίρι, μη ξεχάσεις να ρίξεις μια ματιά και στις βιβλιοπροτάσεις μας για τους μεγάλους, τόσο αυτές από έλληνες συγγραφείς όσο και από ξένους, για να ανακαλύψεις τα βιβλία που θα διαβάσεις εσύ φέτος στις διακοπές!