International Booker Prize 2020: Νικητής το «The Discomfort of Evening»!

Περίληψη: Μετά από αναμονή 4 μηνών, ο νικητής του International Booker Prize είναι γεγονός. Το βραβείο για το 2020 στον/στη Marieke Lucas Rijneveld για το «The Discomfort of Evening»!

Κάθε χρόνο από τα βραβεία Booker προκύπτουν δύο από τις σημαντικότερες λογοτεχνικές διακρίσεις. Πριν λίγες ανακοινώθηκε ο νικητής για την πρώτη, το International Booker Prize του 2020. Το βιβλίο που κατάφερε να εντυπωσιάσει περισσότερο από κάθε άλλο την επιτροπή επιλογής είναι το «The Discomfort of Evening» του/της Marieke Lucas Rijneveld.

Είναι η πρώτη φορά που το διεθνές βραβείο Booker απονέμεται σε non binary άτομο και το βιβλίο αποτελεί ντεμπούτο του/της συγγραφέα - μόλις 29 χρονών. Με αυτή τη βράβευση ο/η Rijneveld γίνεται ο/η νεότερος/νεότερη συγγραφέας που έχει αποσπάσει το βραβείο International Booker. Όπως δήλωσαν τα μέλη της κριτικής επιτροπής, το μυθιστόρημα τους κατέπληξε από την πρώτη σελίδα!

Λίγα λόγια για το βιβλίο: Το «The Discomfort of Evening» διηγείται την ιστορία μιας βαθιά θρησκευόμενης αγροτικής οικογένειας στην επαρχιακή Ολλανδία. Αφηγητής η 10χρονη Jas, η οποία μας μιλά για τη θλίψη και την απώλεια που έζησε η οικογένειά της. Μια από τις διεξόδους από το πένθος είναι η προσευχή. Μπορεί η Jas να μην το περίμενε αλλά η προσευχή της εισακούγεται. Μόνο που αυτό θα βυθίσει την οικογένεια σε ακόμα μεγαλύτερο σκοτάδι...

Για να φτάσει σε αυτή τη διάκριση το «The Discomfort of Evening» έπρεπε να ξεχωρίσει μεταξύ των 13 συνολικά υποψηφίων, που σχημάτισαν τη φετινή longlist. Μετά την πρώτη φάση, το βιβλίο βρέθηκε στη shortlist μαζί με ακόμα 5 έργα, για να φτάσουμε σήμερα στην ανάδειξή του ως το κορυφαίο διεθνές λογοτεχνικό έργο, σύμφωνα με την επιτροπή του International Booker Prize.

Η εκδήλωση για την ανακοίνωση του νικητή διεξήχθη διαδικτυακά, όπως επιτάσσουν οι συνθήκες της εποχής, με τη συμμετοχή και των 6 συγγραφέων της shortlist. Η ανακοίνωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τον Απρίλιο, αλλά, λόγω της πανδημίας, αναβλήθηκε για τον Αύγουστο.

bookfriends


Το μεγάλο βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο £50.000, το οποίο θα μοιραστούν ο/η συγγραφέας Marieke Lucas Rijneveld και η μεταφράστρια του βιβλίου, Michele Hutchison. Αυτό συμβαίνει καθώς το International Booker Prize απευθύνεται σε ξενόγλωσσα βιβλία, τα οποία έχουν μεταφραστεί στα Αγγλικά. Η ποιότητα της μετάφρασης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην επιτυχία ενός ξενόγλωσσου βιβλίου, γι’ αυτό η επιτροπή τιμά ισότιμα και τους μεταφραστές.

Επόμενο ορόσημο μέσα στη χρονιά για τα βραβεία Booker είναι η ανάδειξη του καλύτερου βιβλίου του 2020, που έχει γραφτεί εξαρχής στα Αγγλικά. Το Booker Prize 2020 αναμένεται να ανακοινωθεί το φθινόπωρο. Μέχρι τότε μείνε συντονισμένος στο Public Blog!