Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Νικήτρια η Han Kang

Περίληψη: Η Han Kang γίνεται η 121η συγγραφέας που τιμάται από την επιτροπή της Σουηδικής Ακαδημίας με το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Αναμονή τέλος. Από σήμερα γνωρίζουμε το όνομα του νικητή του φετινού βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας. Και επίσημα πλέον, η Σουηδική Ακαδημία απένειμε το χρυσό μετάλλιο στην Han Kang. Από το 1901, συνολικά 121 συγγραφείς έχουν βραβευτεί με Νόμπελ Λογοτεχνίας. Η Han Kang είναι η 18η γυναίκα συγγραφέας που τιμάται με τη σπουδαία λογοτεχνική διάκριση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον Νορβηγό Jon Fosse. Με μια λιτή, κατά το έθιμο, ανακοίνωση, η κριτική επιτροπή βράβευσε τη συγγραφέα από τη Νότιο Κορέα «για την έντονη ποιητική της πρόζα που αναμετράται με τα τραύματα της ιστορίας και εκθέτει την ευθραυστότητα της ανθρώπινης ζωής». Ώρα να ανακαλύψουμε το έργο της μεγάλης φετινής νικήτριας.

Han Kang: Ποια είναι η Νοτιοκορεάτισσα νομπελίστρια

Ποιήτρια και πεζογράφος, μουσικός και visual artist, η Han Kang είναι μία από τις πιο δυνατές φωνές της σύγχρονης νοτιοκορεατικής λογοτεχνίας. Η 53χρονη συγγραφέας είναι εδώ και πολλά χρόνια γνωστή στην πατρίδα της για τις αντισυμβατκές της νουβέλες και τα συχνά «σκληρά» μυθιστορήματά της.

nobel-logotexnias-2024-han-kang-01

To 2007 κυκλοφόρησε «Η Χορτοφάγος» ένα θαρραλέο μυθιστόρημα με θέμα τις ψυχικές ασθένειες και το σκληρό πρόσωπο της οικογένειας και της κοινωνίας απέναντι στη διαφορετικότητα. Ήταν το βιβλίο που έκανε την Han Kang γνωστή σε όλο τον κόσμο. 8 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση, το best seller της Han Kang μεταφράστηκε στα αγγλικά κερδίζοντας το Man Booker International Prize 2016. Στα ελληνικά κυκλοφορεί επίσης και το «Μάθημα Ελληνικών», ένα συγκινητικό μυθιστόρημα με θέμα τις υπαρξιακές ανησυχίες του ανθρώπου και την ανάγκη του για επαφή. Στα περισσότερα από τα βιβλία της, η Han Kang δε διστάζει να εξερευνά σκοτεινές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. Στη «Χορτοφάγο», η κεντρική ηρωίδα στοιχειώνεται από τις επιταγές μιας αυταρχικής παριαρχικής κοινωνίας, όπου κάθε παρέκκλιση από τη νόρμα θεωρείται απειλή. Στο «Human Acts», το προσωπικό δίνει τη θέση του στο κοινωνικό. Η Han Kang με «όπλο» την ξεχωριστή, ποιητική της πρόζα περιηγείται στην αιματοβαμμένη ιστορία της κορεατικής χερσονήσου, αναζητώντας απαντήσεις. Κοινός παρονομαστής και στα δύο βιβλία παραμένει η βία, ο σωματικός και ψυχικός πόνος, και η επίδρασή τους στην προσωπική και συλλογική μνήμη.

Όπως ανέφερε η Ακαδημία κατά την τελετή βράβευσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Στοκχόλμη, η Han Kang «αντιλαμβάνεται με μοναδικό τρόπο τους δεσμούς ανάμεσα στο σώμα και την ψυχή, τους ζωντανούς και τους νεκρούς, με το ποιητικό και πειραματικό της ύφος να ανοίγει νέους δρόμους στη σύγχρονη πεζογραφία».

Νόμπελ Λογοτεχνίας 2024: Βιβλία & συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο

Για μία ακόμη χρονιά, κάθε άλλο παρά εύκολη ήταν η δουλειά της κριτικής επιτροπής της Σουηδικής Ακαδημίας  μιας και η επιλογή ανάμεσα στους συγγραφείς που υπογράφουν πολλά από τα «σύγχρονα κλασικά» είναι πάντα δύσκολη. Εκτός από τη νικήτρια Han Kang, ακούστηκε για ακόμα μία φορά έντονα το όνομα του Haruki Murakami ενώ ανάμεσα στα φετινά «φαβορί» των προγνωστικών ήταν επίσης η Margaret Atwood, ο César Aira, ο Gerald Murnane, ο Thomas Pyncheon, και η «δική μας» Έρση Σωτηροπούλου. Όλοι τους ταλαντούχοι συγγραφείς και εμπνευσμένοι λογοτέχνες που μας έχουν χαρίσει αμέτρητες συναρπαστικές λογοτεχνικές στιγμές. Αριστουργήματα απ’ όλο τον κόσμο όπως η «Ιστορία της θεραπαινίδος», το «Πώς έγινα καλόγρια», οι «Πεδιάδες», «Η συλλογή των 49 στο σφυρί» και το «Ζιγκ Ζαγκ στις Νεραντζιές» της Ελληνίδας πεζογράφου. Να θυμίσουμε εδώ πως κάθε χρόνο ο νικητής του Νόμπελ Λογοτεχνίας βραβεύεται για το σύνολο του λογοτεχνικού του έργου και όχι για ένα μεμονωμένο βιβλίο. Σε κάθε περίπτωση όμως τα έργα αυτών, και πολλών ακόμη συγγραφέων που έφτασαν κοντά στο Βραβείο αξίζουν μια θέση σε κάθε μικρή και μεγάλη βιβλιοθήκη.

nobel-logotexnias-2024-01

Nobel Λογοτεχνίας: Ο μεγάλος θεσμός του βιβλίου

Για περισσότερο από έναν αιώνα, το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς στο χώρο του βιβλίου. Αρχής γενομένης από το μακρινό 1901, η Σουηδική Ακαδημία τιμά συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο που έχουν με την πένα τους έχουν αφήσει το δικό τους στίγμα όχι μόνο στην ιστορία της λογοτεχνίας αλλά και στον παγκόσμιο πολιτισμό. Από τον Bernard Shaw και τον Boris Pasternak μέχρι την Toni Morrisson, τον Jose Saramago και τον Günter Grass. Για να φτάσουμε στους μεγάλους συγγραφείς του σήμερα. Τον Abdulrazak Gurnah, την Annie Ernaux, τον Jon Fosse και την Han Kang, τη μεγάλη νικήτρια του φετινού Βραβείου Νόμπελ Λογοτεχνίας.