Όταν η μουσική γίνεται… πρωταγωνιστής

Περίληψη: Η μουσική μας ταξιδεύει, μας δημιουργεί συναισθήματα και - πολλές φορές – μας διηγείται τις δικές...

Η μουσική μας ταξιδεύει, μας δημιουργεί συναισθήματα και - πολλές φορές – μας διηγείται τις δικές της ιστορίες μέσα από στίχους και μελωδίες που ίσως να μην μπορούσαν να εκφραστούν με διαφορετικό τρόπο.

Τι συμβαίνει όμως όταν η μουσική συνδυάζεται με μια άλλη μορφή τέχνης, αυτή της λογοτεχνίας; Οι συγγραφείς άλλοτε δίνουν στις νότες τον πρωταγωνιστικό ρόλο και άλλοτε τις αφήνουν να περιφέρονται στο background των γεγονότων που διαδραματίζονται - κάπως σαν τη μουσική υπόκρουση στις ταινίες.

Εμείς ξεχωρίσαμε βιβλία όπου η μουσική γίνεται κομμάτι της ιστορίας. Εάν, λοιπόν, αγαπάς τη μουσική συνέχισε να διαβάζεις!

Norwegian Wood, Haruki Murakami

Το αγαπημένο τραγούδιτου Toru Watanabe, το Norwegian Wood των Beatles, γίνεται αφορμή για να αναπολήσει τα φοιτητικά του χρόνια στο Τόκιο. Χρόνια ανήσυχα, γεμάτα πάθος, μουσική, φιλίες, απώλειες και εσωτερικές αναζητήσεις, για να ανακαλύψει τον εαυτό του. Ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα και αγαπημένα βιβλία του μεγάλου ιάπωνα λογοτέχνη.

Freedom, Jonathan Franzen

Στο βιβλίο του ο Franzen μας εξιστορεί την ιστορία των Berglunds, του γιού τους Joey, της κόρης τους Jessica και του φίλου τους Richard Katz και της προσπάθειάς τους να μάθουν να ζουν σε έναν κόσμο που τους προκαλεί - όπως και σε όλους μας – όλο και μεγαλύτερη σύγχυση. Στην ιστορία, η μουσική παίρνει τη μορφή ενός ωδικού πτηνού με μελωδική φωνή, για το οποίο ο πρωταγωνιστής προσπαθεί να δημιουργήσει ένα καταφύγιο.

Jazz, Toni Morrison

Στόχος της Toni Morrison στο «Jazz» ήταν να συγγράψει ένα μυθιστόρημα που θα ακούγεται κατά την ανάγνωσή του. Η αφροαμερικανίδα συγγραφέας πέτυχε να μεταφέρει τους ήχους της Jazz και των μελωδιών της παιδικής της ηλικίας, σε ένα βιβλίο με συναρπαστική πλοκή και έντονη μουσικότητα.

The Music Shop, Rachel Joyce

Ο Frank, ιδιοκτήτης ενός δισκοπωλείου, έχει αναλάβει να «προμηθεύει» τους πελάτες του με τη μουσική που… χρειάζονται. Μια μέρα γνωρίζει την Ilse Brauchmann, που του ζητά νατη διδάξει μουσική και κάπως έτσι ξεκινά αυτή η ιδιαίτερη ιστορία αγάπης, παρεξηγήσεων και ελπίδας.

Juliet, Naked, Nick Hornby

Ο Duncan έχει εμμονή με τον Tucker Crowe, έναν πρώην τραγουδοποιό. Και αυτή του η εμμονή έχεικάνει την Annie, την επί 15 χρόνια κοπέλα του, να αρχίσει να αναρωτιέται μήπως χαράμισε τόσα χρόνια από τη ζωή της σεμια αδιέξοδη σχέση. Μια ιστορία για τον έρωτα και τις δεύτερες ευκαιρίες της ζωής.

High Fidelity, Nick Hornby

Φαίνεται ότι ο Nick Hornby έχει ιδιαίτερη αδυναμία στη μουσική τέχνη, καθώς αυτή παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο και στο βιβλίο του High Fidelity. Στην ιστορία ακολουθούμε τον Rob, εθισμένο στην ποπ μουσική και ιδιοκτήτη καταστήματος δίσκων, να ψάχνει απαντήσεις σε ερωτήματα όπως «Είναι δυνατόν ναμοιραστείς τη ζωή σου με κάποιον που έχει συλλογή δίσκων ασύμβατη με τη δική σου;».

Nocturnes, Kazuo Ishiguro

Με τον υπότιτλο «Five Stories of Music and Nightfall», ο βραβευμένος με Nobel Λογοτεχνίας, Kazuo Ishiguro, εξερευνά έννοιες όπως η αγάπη, η μουσική και το πέρασμα του χρόνου.

ThePhantom of the Opera, Gaston Leroux

Το κλασσικό μυθιστόρημα γοτθικού τρόμου είναι γεμάτο με στοιχειωμένα κελάρια, μουσική, φόνους, μια καταδικασμένη αγάπη και μια τραγική μορφή για πρωταγωνιστή, ενώ η ιστορία ενέπνευσε την ομώνυμη όπερα του Andrew Lloyd Webber.

Station Eleven, Emily St. John Mandel

Στο δυστοπικό αυτό μυθιστόρημα μια θανατηφόρα γρίπη έχει αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα. Η ιστορία ακολουθεί την Kirsten και την Traveling Symphony, μια ομάδα ηθοποιών και μουσικών που ταξιδεύει στους οικισμούς του αλλαγμένου πια κόσμου, ανεβάζοντας Σαίξπηρ και παίζοντας μουσική.

The Magic Strings of Frankie Presto, Mitch Albom

Στα 9 του ο Frankie Presto πηγαίνει στην Αμερική κρυμμένος σε μια βάρκα, με μόνες του αποσκευές μια παλιά κιθάρα και έξι πολύτιμες χορδές. Σύντομα θα βρεθεί στην κορυφή, ανακαλύπτοντας στην πορεία πως μπορεί να επηρεάσει τις ζωές των ανθρώπων. Στο «The Magic Strings of Frankie Presto» ο Mitch Albom δημιουργεί έναν μαγικό κόσμο, μέσα από την αγάπη του για τη μουσική, όπου η δύναμη του ταλέντου μπορεί κυριολεκτικά να αλλάξει ζωές.

Swing Time, ZadieSmith

Δυο κορίτσια ονειρεύονται να γίνουν χορεύτριες παρακινούμενες από την αγάπη τους για τη χρυσή εποχή των μιούζικαλ. Η πολυβραβευμένη συγγραφέας μας ταξιδεύει στο Λονδίνο, στις ΗΠΑ και στην Αφρική, ενώ καταπιάνεται με θέματα όπως οι κοινωνικές τάξεις, η δημιουργικότητα, το ταλέντο και η φιλοδοξία.

White Tears, Hari Kunzru

Οι μουσικοί παραγωγοί Carter και Seth είναι νέοι, ταλαντούχοι και αγαπούν τη μουσική μιας άλλης εποχής. Ο Hari Kunzru μας παραδίδει ένα τολμηρό μυθιστόρημα που βουτάει στη σκοτεινή ιστορία της σύγχρονης Αμερικής.

Tram 83, Fiston Mwanza Mujila

Μια αφρικανική πόλη όπου καταφθάνουν τουρίστες κάθε γλώσσας και φυλής με έναν και μόνο σκοπό - να εκμεταλλευτούν τον ορυκτό πλούτο της χώρας. Ένα μοναδικό μπαρ στην περιοχή όπου όλοι μαζεύονται για να πιουν, να χορέψουν και να ξεδώσουν. Μελωδικό και ταυτόχρονα ποιητικό, το πρώτο μυθιστόρημα του Fiston Mwanza Mujila, αποπνέει, με κάθε του φράση, μια αχαλίνωτη επιθυμία για ζωή.

The Time Traveler's Wife, Audrey Niffenegger

Αυτή είναι η ιστορία ενός άντρα με γενετική διαταραχή, που τον μετατρέπει σε απρόβλεπτο χρονοταξιδιώτη και της καλλιτέχνη συζύγου του, που πρέπει να αντιμετωπίσει τις συχνές απουσίες του και τις επικίνδυνες εμπειρίες του. Στο «The Time Traveler's Wife» η Audrey Niffenegger μας προτείνει μια άκρως μελωδική ιστορία αγάπης, που συνδυάζει γοητευτικά το φανταστικό με το ρομαντικό.

American Psycho, Bret Easton Ellis

Τι είναι τελικά κακό; Αυτό που είσαι ή αυτό που κάνεις; Το «American Psycho» του Bret Easton Ellis είναι ένα από τα πλέον αμφιλεγόμενα και δημοφιλή σύγχρονα μυθιστορήματα. Έχοντας πουλήσει εκατομμύρια αντίτυπα σε όλο τον κόσμο, θεωρείται κλασικό, μια βίαιη μαύρη κωμωδία σχετικά με τη σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης φύσης.

Βρείτε όλα τα παραπάνω βιβλία στο κοντινότερο κατάστημα Public και στο public.gr!