2020 mini recap / Βιβλία που ξεχώρισαν και μας συγκίνησαν

Περίληψη: Πώς να ξεχωρίσεις τα καλύτερα βιβλία για τη χρονιά που διανύουμε, όταν το 2020 είχε τόσες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες και βραβεύσεις; Ας το προσπαθήσουμε...

«Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας», έγραφε ο σπουδαίος τσέχος συγγραφέας Φραντς Κάφκα πριν αρκετά χρόνια και μπορούμε να πούμε με σιγουριά πως μέχρι τώρα το 2020 ήταν μια χρονιά που υπήρξαν τέτοια βιβλία. Πώς να ξεχωρίσεις τα καλύτερα για τη χρονιά που διανύουμε, όταν το 2020 είχε τόσες ενδιαφέρουσες κυκλοφορίες και βραβεύσεις; Και φυσικά ακολουθούν μήνες με σημαντικές αφίξεις. Ας το προσπαθήσουμε...

Πρόσφατα είχαμε την ανακοίνωση της longlist του Booker Prize για το 2020. Για κάθε λογοτέχνη που γράφει στην αγγλική γλώσσα το βραβείο Booker είναι ανάμεσα στις κορυφαίες διακρίσεις που μπορεί να κατακτήσει. Για το 2020 δε 13 είναι οι συγγραφείς που θα πρέπει να περιμένουν υπομονετικά μέχρι το φθινόπωρο, για να μάθουν αν τελικά θα είναι οι μεγάλοι νικητές.

Η φετινή λίστα των επονομαζόμενων και «Booker Dozen» περιλαμβάνει μερικά πολύ μεγάλα ονόματα της λογοτεχνίας αλλά και εκπλήξεις. Η επόμενη φάση του βραβείου έρχεται στις 15 Σεπτεμβρίου, όταν η επιτροπή θα ανακοινώσει τη shortlist, που θα αποτελείται από 6 βιβλία στην τελική ευθεία για το μεγάλο βραβείο. Τα 13 βιβλία που απαρτίζουν τη longlist του Booker Prize 2020 θα τα βρείτε συγκεντρωμένα εδώ.

Στην ελληνική λογοτεχνική σκηνή τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας για το 2019 είναι αυτά που ανέδειξαν τους κορυφαίους του περασμένου έτους. Το Μεγάλο Βραβείο Γραμμάτων για το έτος 2019 απονεμήθηκε στη Μάρω Δούκα, για τη συνολική συγγραφική προσφορά της. Η Μάρω Δούκα είχε μιλήσει στο Public Blog για το νεότερο βιβλίο της «Πύλη Εισόδου» τον προηγούμενο Νοέμβριο. Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, η Λογοτεχνία δεν μπορούσε παρά να έχει τον κύριο λόγο.

Τα Κρατικά Βραβεία Λογοτεχνίας του 2019 ανέδειξαν και αρκετούς ακόμα νικητές. Το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2019 απονεμήθηκε στον Γιώργο Παπαδάκη για το έργο του «Ο ταχυδρόμος».  Η κατηγορία του διηγήματος είχε δύο νικητές που μοιράζονται το βραβείο, καθώς το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος - Νουβέλας 2019 απονεμήθηκε εξ ημισείας στους Δημήτρη Κανελλόπουλο και Δήμητρα Κολλιάκου, για τα έργα «Ο θάνατος του αστρίτη και άλλες ιστορίες» και «Αλφαβητάρι εντόμων» αντίστοιχα.

Οι βραβεύσεις ανέδειξαν ακόμα τα καλύτερα έργα ποίησης και δοκιμίου. Το Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2019 κατέληξε στα χέρια του Χάρη Βλαβιανού για τη συλλογή «Αυτοπροσωπογραφία του λευκού». Το πεζογράφημα που ξεχώρισε η επιτροπή των Κρατικών Βραβείων ήταν «Η κίνηση του εκκρεμούς» από τον Βαγγέλη Χατζηβασιλείου. Στην κατηγορία της βιογραφίας είχαμε την αλληλογραφία «Ελευθέριος Βενιζέλος και Μαρία Ελευθερίου» να τιμάται ενώ οι βραβεύσεις έκλεισαν με το Ειδικό Βραβείο 2019. Με αυτό τιμήθηκε ο Νίκος Χρυσός για το έργο του «Καινούργια μέρα», το οποίο προάγει τον διάλογο επάνω σε ευαίσθητα κοινωνικά ζητήματα.

Κορυφαία βιβλία όμως έχει κάθε χρονιά, οπότε αν ψάχνεις τι να προσθέσεις στη reading list σου για το μέλλον, ρίξε και μια ματιά στο παρελθόν. Τα καλύτερα βιβλία του 20ου & 21ου αιώνα θα τα βρεις στο Public. Αν κοιτάξουμε λίγο πιο πίσω, θα βρούμε και all time classic βιβλία τα οποία πρέπει να διαβάσουν όλοι. Αν δεν το έχεις κάνει ακόμα, να η ευκαιρία να διαβάσεις κάτι που έχει ξεχωρίσει εδώ και δεκαετίες!

Για να βάλεις... τάξη στο αναγνωστικό σου πρόγραμμα μη ξεχάσεις να κάνεις εγγραφή στο bookfriends.gr. Εκεί θα βρεις ένα σημείο συνάντησης για βιβλιόφιλους σαν κι εσένα. Μπορείς να ανταλλάξεις απόψεις, να γράψεις κριτικές και να δημιουργήσεις λίστες με τα βιβλία που σε ενδιαφέρουν!