Ιδανική ατμόσφαιρα στο γραφείο με κλιματιστικά Α+++

Περίληψη: Η ατμόσφαιρα στο γραφείο γίνεται αποπνικτική το καλοκαίρι. Δες γιατί πρέπει να επενδύσεις σε κλιματιστικό Α+++ για να πετύχεις τέλεια θερμοκρασία με χαμηλό κόστος!

Ο κλιματισμός είναι απαραίτητος στη χώρα μας το καλοκαίρι. Στην Ελλάδα επικρατούν συνθήκες που κάνουν τη δουλειά πρακτικά αδύνατη σε ένα γραφείο, με τα κλιματιστικά να έχουν γίνει πλέον είδος ανάγκης. Άλλωστε, αυτό είναι ένα θέμα που έχουμε καλύψει διεξοδικά σε παλαιότερα άρθρα για οικιακή χρήση. Το γραφείο, όμως, είναι πολύ διαφορετικός χώρος και έχει τις δικές του απαιτήσεις και βέβαια τα δικά του προβλήματα. Τα κλιματιστικά που μπορεί να είναι ιδανικά για ένα σπίτι, δεν είναι απαραιτήτως τα ίδια που θα ταιριάζουν σε έναν επαγγελματικό χώρο. Τα κλιματιστικά γραφείου επιβάλλεται να έχουν υψηλή αποδοτικότητα – κάτι που σημαίνει πως η ενεργειακή κλάση Α+++ είναι must – αλλά και διαφορετική δυναμικότητα. Για να δούμε κάποια βασικά πράγματα!

Επίλεξε τον κατάλληλο τύπο κλιματιστικού για το γραφείο σου

Ένα γραφείο έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις, κυρίως λόγω χώρου και χρήσης. Σε ένα γραφείο έχουμε συγκεντρωμένους πολλούς ανθρώπους, ενώ τα περισσότερα γραφεία έχουν και πολλές συσκευές που εκλύουν θερμότητα: υπολογιστές, οθόνες, εκτυπωτές, τροφοδοτικά. Αυτό σημαίνει πως έχουν πολύ μεγαλύτερες απαιτήσεις για ψύξη από ένα απλό δωμάτιο σπιτιού με ίδια τετραγωνικά σε επιφάνεια και ίδιο όγκο. Όταν αγοράζεις κλιματιστικό γραφείου, θα πρέπει να αυξήσεις την ισχύ του μηχανήματος κατά τουλάχιστον 30% σε σχέση με οικιακή χρήση.

Κλιματιστικό τοίχου: γιατί;

Τα κλιματιστικά τοίχου είναι αυτά που έχουν κυριαρχήσει στην αγορά, όσο κι αν τα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε επιδαπέδια, οροφής, ντουλάπες, ή άλλα είδη. Ο λόγος είναι απλός και έχει να κάνει τόσο με τη λειτουργία τους όσο και με την οικονομία κλίμακας. Ας ξεκινήσουμε με το τελευταίο: οικονομία κλίμακας είναι ένας όρος που, με πολύ απλά λόγια, λέει πως αν κάτι παράγεται μαζικά, το κόστος του πέφτει. Τα κλιματιστικά τοίχου είναι τα πιο κοινά, επομένως παράγονται σε πολύ μεγάλους αριθμούς, κάτι που σημαίνει πως τόσο το αρχικό κόστος απόκτησής τους είναι χαμηλότερο, όσο και το κόστος (και η διαθεσιμότητα) των ανταλλακτικών! Τόσο απλά. Αλλά και η λειτουργία τους υπερτερεί, διότι αφ' ενός δεν καταλαμβάνουν χώρο στο πάτωμα, εκεί που υπάρχουν έπιπλα και άνθρωποι, αλλά αφ' ετέρου ψύχουν τον θερμό αέρα που ανεβαίνει ψηλά στο κάθε δωμάτιο. Τα κλιματιστικά τοίχου πλέον είναι η ενδεδειγμένη λύση!

Πλεονεκτήματα:

  • Χαμηλότερη τιμή
  • Ευρεία διαθεσιμότητα
  • Καλύτερη απόδοση σε ψύξη

Διάλεξε φορητό κλιματιστικό για μεγαλύτερη ευελιξία

Τα γραφεία έχουν, πολλές φορές, ιδιαίτερες απαιτήσεις. Για παράδειγμα, υπαλλήλους οι οποίοι δουλεύουν εκ περιτροπής από το σπίτι, ή συγκεκριμένα γραφεία (δωμάτια) τα οποία δεν έχουν πρόσβαση για τοποθέτηση εξωτερικής μονάδας. Παράλληλα, μπορεί να υπάρχουν κάποιοι χώροι οι οποίοι να έχουν απαιτήσεις για επιπλέον ψύξη μόνο συγκεκριμένες ώρες της ημέρας – π.χ. κάποιο γραφείο με τέτοιο προσανατολισμό ώστε να το «βλέπει» ο ήλιος μόνο το πρωί, ενώ το απόγευμα να βλέπει άλλο γραφείο του κτηρίου. Ένα φορητό κλιματιστικό μπορεί να δώσει την απαιτούμενη ψύξη τις ώρες που χρειάζεται, στον χώρο που χρειάζεται, χωρίς να πρέπει να εγκαταστήσεις δύο ξεχωριστά κλιματιστικά, για 1-2 ώρες χρήσης.

Πλεονεκτήματα:

  • Μικρό μέγεθος
  • Φορητότητα
  • Εύκολη εγκατάσταση
  • Χαμηλή τιμή

Κλιματισμός χωρίς… κλιματισμό, με air cooler

Πάντοτε υπάρχουν και ειδικές περιπτώσεις, στις οποίες τα χαρακτηριστικά των κλιματιστικών δεν ταιριάζουν. Για παράδειγμα, όλα τα κλιματιστικά ξηραίνουν τον αέρα, διότι η υγρασία συσσωρεύεται στον εσωτερικό εναλλάκτη και αποστραγγίζεται. Αυτός είναι και ο λόγος που βλέπεις τα γνωστά σωληνάκια που τρέχουν συνεχώς νερό, δίπλα στην εξωτερική μονάδα. Αν ζεις σε περιοχή με ξηρό κλίμα, ή απλά αν θέλεις περισσότερη υγρασία, ή τελικά αν δεν θέλεις τόσο μεγάλη ψύξη όσο αυτή που παρέχει ένα κλιματιστικό, η λύση είναι ένα air cooler. Αυτά είναι ανεμιστήρες με δοχείο νερού, το οποίο χρησιμοποιούν για την ψύξη του αέρα που περνά από μέσα τους. Παρέχουν δροσιά εκεί που χρειάζεται απλά δροσιά, χωρίς να ψύχουν όλο τον χώρο. Επιπλέον είναι πολύ μικρά σε όγκο και βέβαια φορητά!

Πλεονεκτήματα:

  • Δεν ξηραίνεται ο αέρας 
  • Ελάχιστη κατανάλωση
  • Χαμηλό κόστος

Κλιματιστικά «Mission: Impossible»: βάλε ντουλάπα

Για… επικίνδυνες αποστολές, εκεί που τα απλά κλιματιστικά σταματούν, υπάρχουν και τα κλιματιστικά-ντουλάπες, τα οποία έχουν τεράστια ισχύ και είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να τοποθετούνται σε χώρους με μεγάλες απαιτήσεις ψύξης ή θέρμανσης. Έχουν πολύ μεγάλη ονομαστική ισχύ, περί τις 50.000 BTU, και ενδείκνυνται για φουαγιέ, εισόδους, ρεσεψιόν, ή για να ψύξουν/θερμάνουν έναν ολόκληρο όροφο! Η απόδοσή τους, συνυπολογίζοντας και την ισχύ τους, είναι κορυφαία!

Πλεονεκτήματα:

  • Πολύ μεγάλη ισχύς
  • Μικρό footprint
  • Μεγάλη αποδοτικότητα

Κορυφαία απόδοση με κλιματιστικό γραφείου κλάσης Α+++

Το κόστος λειτουργίας ενός κλιματιστικού εξαρτάται ευθέως από τον ηλεκτρικό κινητήρα του συμπιεστή – τα υπόλοιπα εξαρτήματα, όπως οι κινητήρες των ανεμιστήρων, καταναλώνουν συγκριτικά πολύ λιγότερη ενέργεια. Η νέα τεχνολογία inverter χρησιμοποιεί κινητήρες μεταβλητής ταχύτητας (μέσω του inverter) και τα νέα κλιματιστικά σχεδιάζονται με νέα, πιο αποδοτικά, ψυκτικά υγρά. Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια έχουμε μοντέλα με σχεδίαση ειδικά για τις δύσκολες συνθήκες των χωρών της νότιας Ευρώπης, κάτι που μειώνει σημαντικά την κατανάλωση. Επίσης, το inverter επιτρέπει στα κλιματιστικά να λειτουργούν βαθμωτά και όχι με τρόπο «on-off», όπως τα παλιάς τεχνολογίας, αναλόγως των απαιτήσεων ψύξης (και θέρμανσης). Η ενεργειακή κλάση ενός κλιματιστικού υπολογίζεται από αυτές ακριβώς τις παραμέτρους, και αυτή τη στιγμή έχουμε κλιματιστικά με πολύ υψηλή αποδοτικότητα, με την κλάση Α+++ να είναι η κορυφαία, και η A++ η αμέσως χαμηλότερη – ακολουθώντας τα γράμματα της αγγλικής αλφαβήτου (ABC…), όσο χαμηλότερη είναι η αποδοτικότητα, τόσο πιο χαμηλό είναι και το γράμμα της κλάσης.

Πλεονεκτήματα:

  • Τεράστιο άλμα σε μείωση κατανάλωσης ενέργειας
  • Σχεδιασμένα για λειτουργία στις συνθήκες της Ελλάδας
  • Αποδοτικότητα

Κλιματιστικά κλάσης Α+++ στο γραφείο

Αν σκοπεύεις να αντικαταστήσεις ένα παλιάς τεχνολογίας κλιματιστικό 20ετίας, θα πρέπει να γνωρίζεις πως… απλά δεν υπάρχει σύγκριση. Αν έπρεπε αυτή τη στιγμή να βάλουμε το παλιό σου κλιματιστικό στην ίδια κλίμακα με ένα νέο μοντέλο κλάσης Α+++ για τον ελλαδικό χώρο, τότε το παλιό σου μάλλον θα ενέπιπτε στην κλάση… Z. Για όλα τα υπόλοιπα, μπες στο Public και θα βρεις όλα τα μοντέλα κλιματιστικών υψηλής απόδοσης, για να δημιουργήσεις και στην επιχείρησή σου το ιδανικό κλίμα!