Περίληψη: Μπορείς να κάνεις το γραφείο, έναν χώρο κατ' εξοχήν απρόσωπο και αποστειρωμένο, πιο οικολογικό, πιο πράσινο, πιο βιώσιμο; Ναι, μπορείς!
25 Μαΐου , 2023 • 4 MINS READ
25 Μαΐου , 2023 • 4 MINS READ
Περίληψη: Μπορείς να κάνεις το γραφείο, έναν χώρο κατ' εξοχήν απρόσωπο και αποστειρωμένο, πιο οικολογικό, πιο πράσινο, πιο βιώσιμο; Ναι, μπορείς!
Όλα τα γραφεία, όλων των εταιρειών, είναι πάνω-κάτω ίδια. Οθόνες, πληκτρολόγια, υπολογιστές, συρταριέρες, χαρτιά, εκτυπωτές, καρέκλες με ροδάκια, μακρόστενες λάμπες φωτισμού, κλιματισμός. Δεν είναι και ό,τι καλύτερο, ενώ σπανίως βρίσκεις ένα φυτό ή λίγο χρώμα. Τα γραφεία είναι, ίσως, οι πιο «τεχνητές» ατμόσφαιρες στις ζωές όλων μας. Κι όμως, μπορείς να κάνεις τη διαφορά, κάνοντας το γραφείο στο οποίο δουλεύεις πιο φιλικό προς το περιβάλλον, αλλά και πιο φιλικό προς εσένα και τους συναδέλφους! Για να δούμε πώς μπορείς να κάνεις την αρχή… μα και τη διαφορά!
Το sustainability ξεκινά από τη μείωση της κατανάλωσης, όπου είναι εφικτό. Οι λάμπες φθορισμού, οι οποίες έχουν κυριαρχήσει σε γραφεία και εργασιακούς χώρους για δεκαετίες, είναι πλέον παρελθόν. Υπάρχουν λάμπες LED σε όλα τα σχήματα και όλες τις διαστάσεις, και μπορείς να αντικαταστήσεις τους παλαιολιθικούς «σωλήνες» φθορισμού με LED, και μάλιστα να διαλέξεις και την απόχρωση (a.k.a. θερμοκρασία) του λευκού που είναι πιο άνετη στα μάτια. Η διαφορά στην κατανάλωση είναι μεγάλη! Επίσης, φρόντισε (ή ζήτησε) να αυξηθεί το φως του ήλιου στους χώρους του γραφείου, όπου είναι εφικτό. Το φυσικό φως είναι συμβατό με τον ανθρώπινο οργανισμό, προάγει την ευεξία και συμβαδίζει με τους φυσικούς ρυθμούς του σώματός μας. Και βέβαια, μειώνει την κατανάλωση!
Εντάξει, δεν είναι πάντοτε εφικτό, αλλά μπορείς να προσθέσεις μερικά φυτά εσωτερικού χώρου στο γραφείο, για να αλλάξεις την ατμόσφαιρα, κυριολεκτικώς και μεταφορικώς. Είναι γνωστό πως τα φυτά βελτιώνουν την ποιότητα του αέρα στους κλειστούς χώρους, κάτι που έχει άμεσο αντίκτυπο στη διάθεση και την υγεία των εργαζομένων. Αλλά και ως όψη, τα φυτά κάνουν τον χώρο πιο φιλικό κι βελτιώνουν τη διάθεση των ανθρώπων ακόμη περισσότερο! Απλά φρόντισε να διαλέξεις φυτά που δεν θέλουν πολλή περιποίηση, γιατί σίγουρα θα υπάρχουν περίοδοι που στο γραφείο δεν θα υπάρχει κανένας. Τα φυτά παράγουν οξυγόνο, το οποίο εξουδετερώνει τα χημικά που εκλύονται από τις συσκευές στον αέρα του γραφείου. Και βέβαια, κάνουν τον χώρο πιο φυσικό.
Περί θερμοκρασίας ο λόγος. Ο ένας θέλει ζέστη, ο άλλος θέλει δροσιά. Άλλος θέλει χαμηλή υγρασία, άλλος προτιμά συνθήκες… Αμαζονίου. Το να βρεις τη μέση λύση είναι δύσκολο, αλλά η υπερβολική χρήση κλιματιστικού κάνει κακό στο περιβάλλον. Το sustainability επιβάλλει τον περιορισμό της χρήσης του κλιματισμού, όσο το δυνατόν περισσότερο – προφανώς δεν αναφερόμαστε στο κατακαλόκαιρο, αλλά ο κλιματισμός δεν είναι απαραίτητος, για παράδειγμα, το χειμώνα. Υπάρχουν θερμαντικά σώματα με πολύ μεγαλύτερη αποδοτικότητα, τα οποία μετατρέπουν όλη την ενέργεια σε θερμότητα, ενώ μπορούν να έχουν και πιο στοχευμένη χρήση.
Τα γραφεία είναι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές! Κοίτα γύρω σου και θα δεις μια μυριάδα πραγμάτων που είναι μίας χρήσης: στυλό, πλαστικά μπουκάλια, σημειωματάρια, μαρκαδόροι, δοχεία διαφόρων ειδών, άλλα είδη γραφείου, ακόμη και πληκτρολόγια και ποντίκια τα οποία είναι από τα πιο φθηνά και, αν χαλάσει, πετιέται ολόκληρο και παίρνεις άλλο. Αλλά ακόμη και για το φαγητό, πολλοί προτιμούν πλαστικά μίας χρήσης. Πέτα όσα περισσότερα μπορείς και επίλεξε βιοδιασπώμενα ή επαναχρησιμοποιούμενα. Ακόμη και στο θέμα «πληκτρολόγιο», ένα μηχανικό πληκτρολόγιο μπορεί να δουλεύει για δεκαετίες, ενώ επισκευάζεται εύκολα! Πλέον υπάρχουν λύσεις ακόμη και για τα στυλό, ενώ μπορείς να επιλέξεις ένα ωραίο ποτήρι ή μια κούπα από το υλικό της επιλογής σου, και να μην πετάς κάθε μέρα πλαστικά στα σκουπίδια.
Ίσως η πιο μεγάλη κατανάλωση χαρτιού γίνεται στα γραφεία. Με την έλευση των υπολογιστών, όλοι πίστεψαν στην ιδέα του «paperless office», όμως οι εκτυπωτές και το… Word είχαν άλλη άποψη. Η ευκολία που μπορούσε πλέον κανείς να τυπώσει, εκτόξευσε την κατανάλωση του χαρτιού σε δυσθεώρητα ύψη. Κι όμως, το χαρτί κατά 90% πηγαίνει στα σκουπίδια, ενώ το υπόλοιπο 10% καταλήγει σε ντοσιέ και ντουλάπες, για χρόνια. Προσπάθησε να υλοποιήσεις το ψηφιακό γραφείο, κρατώντας τα έγγραφα σε ψηφιακή μορφή όσο το δυνατόν περισσότερο. Δεν χρειάζεται να τυπώνεις e-mails (για όνομα), ή να τυπώσεις ένα έγγραφο απλά για να το δείξεις σε κάποιον και μετά να το πετάξεις. Πλέον όλοι επικοινωνούμε ηλεκτρονικά, ενώ είναι δυνατόν να έχεις και τις αποδείξεις σε ψηφιακή μορφή. Οκ, το μόνο που μπορούμε να συγχωρήσουμε είναι τα post-it, ίσως και κάποιο σημειωματάριο, αλλά μέχρι εκεί. Αλλά υπάρχουν και οικολογικά χαρτιά εκτύπωσης!
Ένα σημαντικό μέρος της κατανάλωσης ενέργειας προέρχεται από φώτα που δεν σβήνουν ποτέ, υπολογιστές και οθόνες που μένουν αναμμένα, συσκευές που μένουν στο «on» για χρόνια. Καλλιέργησε τη συνήθεια του να σβήνουν τα πάντα όταν φεύγεις από το γραφείο. Τα ηλεκτρονικά, τα φώτα, ο κλιματισμός, δεν χρειάζεται να είναι αναμμένα για 16 ώρες, χωρίς να υπάρχει κανείς στο γραφείο. Οι υπολογιστές μπορούν να ρυθμιστούν ώστε να μπαίνουν σε «sleep mode» μετά από λίγα λεπτά απραξίας, ενώ για τα υπόλοιπα, πλέον υπάρχει η τεχνολογία με έξυπνες πρίζες και διακόπτες, αλλά και κλιματιστικά (ή θερμοστάτες) με Wi-Fi, ώστε να φτιάξεις προγράμματα και να σβήνουν τα πάντα στις πεντέμισυ το απόγευμα, και να ανάβουν λίγο πριν έρθει ο πρώτος υπάλληλος, ενώ τα σαββατοκύριακα να είναι όλα «off»!
Το γραφείο μπορεί να γίνει sustainable, ναι. Αρκεί να υπάρχει καλή θέληση και να ακολουθήσεις τις συμβουλές μας για μερικές καίριες αλλαγές. Αλλά το πιο σημαντικό είναι να έχουν όλοι τη διάθεση να αλλάξουν κάποιες συνήθειες, χωρίς παρωπίδες, για το καλό ολόκληρου του πλανήτη.