CES 2019: Tα highlights από τη φετινή έκθεση

Περίληψη: Η τεχνολογική γιορτή που λέγεται CES 2019 φτάνει στο τέλος της και ακόμα κι εμείς...

Η τεχνολογική γιορτή που λέγεται CES 2019 φτάνει στο τέλος της και ακόμα κι εμείς που είμαστε εξοικειωμένοι με την τεχνολογία, θα χρειαστούμε αρκετές μέρες για να αφομοιώσουμε όσα είδαμε από πρώτο χέρι στο Las Vegas. Παρ’ όλ’ αυτά, όσα γράφαμε πριν την έναρξη της έκθεσης για τις τάσεις και τις ανακοινώσεις μεγάλων της βιομηχανίας επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό και περιμένουμε πώς και πώς τη στιγμή που τα νέα προϊόντα θα περάσουν τον Ατλαντικό και θα προσγειωθούν και στα δικά μας μέρη. Αν δεν είχες το χρόνο να ασχοληθείς με την CES, παρακάτω θα βρεις όλες τις μεγάλες ανακοινώσεις για να είσαι προετοιμασμένος για αυτά που έρχονται.

Τηλεοράσεις

Όπως είχαμε αρχικά προβλέψει η έκθεση ήταν γεμάτη 8K Smart TV σε χορταστικές διαστάσεις. Εδώ ηγέτες αποδείχτηκαν η Samsung με την νέα της 8K QLED TV στις 98 ίντσες και η Sony με την Master Series Z9G επίσης στις 98 ίντσες.

Η LG «περιορίστηκε» στις 88 ίντσες με την πρώτη της 8K OLED TV, πήρε το αίμα της πίσω, όμως, με τη νέα αναδιπλούμενη OLED TV R που αυτή τη χρονιά ενσωμάτωνε και ηχόμπαρα με Dolby Atmos.

H Panasonic δεν ακολούθησε την φρενίτιδα με το 8K και εστίασε περισσότερο στην ποιότητα της εικόνας, με την κορυφαία της 4Κ OLED, την GZ2000 να φέρει την υπογραφή του κορυφαίου colorist του Hollywood, Stefan Sonnenfeld, ώστε να προσφέρει την καλύτερη δυνατή αναπαραγωγή χρωμάτων.

Smartphones και 5G

H κατηγορία των smartphones μας απογοήτευσε, καθώς περιμέναμε εντυπωσιακές ανακοινώσεις, που όμως δεν ήρθαν. Οι μεγάλοι της βιομηχανίας κράτησαν τα χαρτιά τους κλειστά και έτσι τα φώτα της δημοσιότητας τράβηξε η κινέζικη Royole που ήρθε στην CES 2019 με το FlexPai, το πρώτο της 5G και αναδιπλούμενο smartphone στις 7,8 ίντσες.

Wearables

Τα προηγούμενα χρόνια τα Wearables έκαναν πάρτι στη CES και το 2019 δεν αποτέλεσε εξαίρεση σε αυτό. H Garmin ανακοίνωσε το Vivoactive 3 Music Watch με υποστήριξη 4G, η Samsung μια έξυπνη ζώνη μέσω της θυγατρικής της, της Welt, η οποία παρακολουθεί την υγεία σου και κρατάει πλήρη στατιστικά, από το πόσο τρως μέχρι το πόσο γυμνάζεσαι.

Η Philips έδειξε το SmartSleep Snoring Relief Band,που βοηθάει να καταπολεμήσεις το ροχαλητό.

H Withings είχε και αυτή ένα πλήρες περίπτερο, με κύριο πρωταγωνιστή το νέο της έξυπνο πιεσόμετρο, το BPM Core, που εκτός από το να μετρήσει την πίεσή σου, μπορεί να σου κάνει και καρδιογράφημα. Πάντως, το τιμητικό βραβείο καινοτομίας της έκθεσης στην κατηγορία, απέσπασε το DFree, ένα φορετό σύστημα υπερήχων που ενημερώνει τον χρήστη που το φοράει για το πότε πρέπει να ουρήσει, με στόχο φυσικά να βοηθήσει τους ανθρώπους με προβλήματα ακράτειας να απαλλαγούν από τις πάνες.

Gaming

Ένα από τα πιο δυνατά κομμάτια της CES ήταν αυτό που αφορούσε το gaming. Ξεκινώντας από τον συνήθη ύποπτο, την ASUS, να πούμε πως παρουσίασε το νέο κορυφαίο υβριδικό gaming Laptop, το ROG Mothership. Εκείνο που κάνει το Mothership να ξεχωρίζει είναι ότι αποτελεί ένα detachable laptop, όπως το Surface Pro της Microsoft, με τη διαφορά ότι πίσω από τη 17άρα FHD οθόνη των 144Ηz, κρύβεται κορυφαίο gaming hardware που περιλαμβάνει: επεξεργαστή Core i9-8950HK, κάρτα γραφικών Nvidia GeForce RTX 2080, τρεις δίσκους SSD σε διάταξη RAID 0, ενσύρματη δικτύωση Ethernet 2.5G και ασύρματη δικτύωση Wi-Fi 6.

Πολύ δυνατή ήταν και η παρουσία της Razer, που τα τελευταία χρόνια φεύγει με βραβεία από τη CES. Αυτή τη φορά τα highlights ήταν το Razer Turret, ένα σετ gaming πληκτρολογίου και mouse φτιαγμένα για Xbox One. Ταυτόχρονα, η εταιρεία παρουσίασε και το πρώτο της gaming monitor, το Razer Raptor. Το Raptor διαθέτει μοναδική σχεδίαση με έμφαση στον RGB φωτισμό, ενώ χρησιμοποιεί πάνελ 27 ινστών ανάλυσης QHD στα 144Hz με υποστήριξη τεχνολογίας AMD FreeSync.

H Alienware έπαιξε και αυτή πολύ δυνατά – άλλωστε είναι εντός έδρας – με μια πλήρη γκάμα από gaming laptops και αρχηγό το Alienware Area-51m, ενώ τη δική τους ξεχωριστή παρουσία είχαν και τα gaming laptops της σειράς XPS της Dell.

Smart Home/ Digital Assistants

Τα προϊόντα Smart Home βρίσκονταν παντού στην έκθεση και αν ήταν να τα δούμε και να γράψουμε για όλα, μάλλον θα μας προλάβαινε η CES 2020! Όπως είχαμε προβλέψει, το παιχνίδι παίχτηκε μεταξύ Alexa της Amazon και της Google Assistant, με τους περισσότερους κατασκευαστές να προσπαθούν να ενσωματώσουν τη μία, την άλλη ή ιδανικά και τις δύο στα προϊόντα τους. Χαρακτηριστικότερη περίπτωση η LG, που ανακοίνωσε ότι οι Smart TV της, εκτός της Google Assistant, θα αποκτήσουν εντός της χρονιάς συμβατότητα και με την Alexa.

Η Sasmung απέχει, καθώς εξακολουθεί να προωθεί όσο μπορεί την Bixby και το Family Hub έχοντας πλάνο να επεκταθεί και στα αυτοκίνητα, ενώ ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε η ανακοίνωση της συμμαχίας με την Apple για την ενσωμάτωση του Apple TV στις τηλεοράσεις της. H δε Sony ανακοίνωσε την ενσωμάτωση της Alexa στα κορυφαία noise cancelling ακουστικά της, τα WH-1000XM3. Πάντως, αν ήταν να ξεχωρίσουμε το προϊόν που μας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση, αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από την έξυπνη τουαλέτα της Kohler, η Numi 2.0, που εκτός των άλλων διαθέτει και ηχείο με υποστήριξη της Alexa.

Στο στρατόπεδο της Google, Sony HiSense και Philips ανακοίνωσαν την υποστήριξή τους για την Google Assistant στις επερχόμενες Smart ΤV τους, ενώ και η Sonos ανακοίνωσε πως τα Sonos One και Sonos Beam θα αποκτήσουν και αυτά συμβατότητα με την ψηφιακή βοηθό της Google.

Η Lenovo σε συνεργασία με την Google παρουσίασε το πρώτο της έξυπνο ρολόι που μπορεί να συνδεθεί με όλες τις Google Home συσκευές.

Κλείνοντας, η Google ανακοίνωσε και ένα καινούργιο mode της Google Assistant, το mode του Διερμηνέα, που θα προστεθεί σε όλες τις Google Home συσκευές, παρέχοντάς σου τη δυνατότητα μετάφρασης σε 12 διαφορετικές γλώσσες.

Δείτε συγκεντρωμένα εδώ όλα τα άρθρα-ανταποκρίσεις του Public Blog από την κορυφαία έκθεση τεχνολογίας!