Game streaming: θέλεις να ξεκινήσεις; Τι θα χρειαστείς!

Περίληψη: Όλα όσα ήθελες να μάθεις για να γίνεις game streamer, αλλά ντρεπόσουν να ρωτήσεις. Εξοπλισμός, συσκευές, αξεσουάρ, tips για να κάνεις το κανάλι σου popular!

So… you think you can stream! Ok, δεν είναι αδύνατο – για την ακρίβεια δεν είναι καν δύσκολο – αλλά αν θέλεις να κάνεις game streaming, το μόνο που έχουμε να σου πούμε είναι «go for it!» Στην τελική, τόσοι το κάνουν, γιατί όχι κι εσύ; Απλά πρέπει να ξέρεις πως θα χρειαστείς μερικά πραγματάκια, το game streaming δεν είναι τόσο απλό όσο το «ανοίγω το PC, φορτώνω το παιχνίδι, και τέλειωσα». Οι πετυχημένοι game streamers έχουν εξοπλισμό! Έχε στο πίσω μέρος του μυαλού σου, όμως, πως ακόμη και οι πιο διαάσημοι streamers δεν ξεκίνησαν από την πρώτη μέρα με εξοπλισμό χιλιάδων ευρώ, αλλά με πολύ λιγότερα. Πάμε να δούμε τα απαραίτητα, τα «nice to have», και τα «overkills» του streaming.

PC για όλες τις δουλειές

game-streaming-exoplismos-01

Το streaming γίνεται (duh!) μέσα από το PC. Οι επαγγελματίες streamers έχουν είτε δεύτερο PC για το streaming, ξεχωριστά από το gaming PC στο οποίο παίζουν, είτε κάποιο πανίσχυρο PC της κατηγορίας «HEDT» (High End DeskTop), τα οποία αγγίζουν τα όρια του workstation. Μπορείς, όμως, να κάνεις δουλειά και με ένα gaming PC εξοπλισμένο με καλή κάρτα γραφικών και επεξεργαστή ανώτερης κατηγορίας, όπως οι AMD Ryzen 7 ή οι Intel Core i7, τελευταίας γενιάς. Για να έχεις καλά frame rates, προτίμησε ανάλυση (στο παιχνίδι) 1080p και μην πας παραπάνω. Το PC σου πρέπει να είναι σε θέση να κάνει ταυτοχρόνως δύο δουλειές: να τρέχει το ίδιο το παιχνίδι σε καλή ταχύτητα, αλλά και να κάνει το compositing και το encoding του stream. Επομένως, χρειάζεσαι και μπόλικη RAM.

Κάμερα ειδικά για streaming

Στα περισσότερα game streams βλέπεις κυρίως το παιχνίδι, αλλά βλέπεις και τον ίδιο τον gamer σε παράθυρο, ενόσω παίζει. Αυτό εξαρτάται και από το αν θέλεις να εστιάσεις σε απόλυτο βαθμό στο παιχνίδι, ή το stream σου θα έχει και ψυχαγωγικό χαρακτήρα. Απλά θα αναφέρουμε πως οι πιο δημοφιλείς streamers δεν έχουν γίνει γνωστοί λόγω των ικανοτήτων τους στο gaming, αλλά στο ότι τα streams τους είναι διασκεδαστικά και οι ίδιοι κάνουν καλό σχολιασμό. Οι streaming webcams είναι μια κατηγορία μόνες τους, επομένως μην αρκεστείς στην ενσωματωμένη webcam του laptop ή μια παλιά webcam που ίσως έχεις κάπου.

Μικρόφωνο για σχολιασμό με τέλειο ήχο

Αυτά που γράψαμε πιο πάνω για την camera ισχύουν και για το μικρόφωνο. Τα ενσωματωμένα μικρόφωνα απλά είναι ακατάλληλα για streaming. Θα πρέπει να στραφείς στην κατηγορία των μεμονωμένων μικροφώνων USB, για να εξασφαλίσεις πως τα streams σου θα έχουν ήχο πολύ καλής ποιότητας. Ευτυχώς, υπάρχουν πολύ καλές επιλογές με κόστος κάτω από 100 ευρώ, ενώ αν είσαι σοβαρός streamer – ή αν βλέπεις πως το κανάλι σου πάει καλά – μπορείς να πάρεις κάτι πολύ καλό με ελάχιστα μεγαλύτερο κόστος. Σε βάθος χρόνου, ίσως αποφασίσεις να επενδύσεις και σε κάποιον βραχίονα για μικρόφωνο, ή και κάποιο αντικραδασμικό, και φίλτρο.

game-streaming-exoplismos-02

Εξοπλισμός για κονσόλες

Στην περίπτωση που χρησιμοποιείς κάποια κονσόλα για το παιχνίδι, τότε η κατάσταση αλλάζει ελαφρώς. Πλέον χρειάζεσαι την κονσόλα (προφανώς), ένα PC για το compositing και τη σύνδεση κάμερας και μικροφώνου, αλλά το πιο σημαντικό είναι η capture card. Αυτό είναι μια συσκευή η οποία συνδέεται μεταξύ της εξόδου της κονσόλας και της οθόνης ή τηλεόρασης, και μεταφέρει την εικόνα που παράγει η κονσόλα στον υπολογιστή, για το streaming.

Οθόνη για game, οθόνη για stream

Όλοι οι streamers χρησιμοποιούν δύο οθόνες για το game streaming. Η μία είναι η οθόνη στην οποία τρέχει το παιχνίδι, και η δεύτερη αναλαμβάνει το ρόλο της κονσόλας ελέγχου του stream. Η πρώτη θα πρέπει να είναι μια οθόνη gaming, κατά προτίμηση με χαμηλό response time (<3ms) και υψηλό refresh rate (>120Hz), ενώ η δεύτερη μπορεί να είναι οτιδήποτε, ακόμη και η ενσωματωμένη οθόνη ενός (gaming) laptop.

Ωραία, και σε ποια πλατφόρμα;

Εδώ οι επιλογές είναι πολλές, η εξής μία: Twitch. Ναι, υπάρχουν οι λύσεις του YouTube, του TikTok, και του Facebook, όμως όλοι οι top game streamers χρησιμοποιούν Twitch. Εκεί υπάρχει το μεγαλύτερο κοινό, με διαφορά, μιας και η πλατφόρμα εξειδικεύεται ακριβώς σε αυτό το πράγμα. Η χρήση του Twitch έχει τα υπέρ και τα κατά της. Από τη μία έχεις τα πολλά εκατομμύρια χρηστών του Twitch, οι οποίοι είναι εκεί για να βρουν ενδιαφέροντα game streams, οπότε δεν χρειάζεται καν να ψάξεις για κοινό. Από την άλλη, στο Twitch υπάρχουν χιλιάδες άλλοι game streamers, επομένως είναι πιο εύκολο για το stream σου να χαθεί στο πλήθος.

game-streaming-exoplismos-03

Και από software;

Στο επίπεδο του software, η λύση είναι μία: OBS. Το Open Broadcasting Software είναι ένα δωρεάν πρόγραμμα ειδικά για streaming, το οποίο έχει πάρα πολλές δυνατότητες και πραγματικά αξίζει να ασχοληθείς μαζί του και να το μάθεις. Μπορεί αρχικά να φαίνεται χαοτικό και δύσχρηστο, όμως αυτό οφείλεται στις πολλές δυνατότητες που παρέχει στον χρήστη. Επίσης… είναι δωρεάν! Μην σε αποθαρρύνει η πρώτη εικόνα, το OBS κάνει τέλεια αυτή τη δουλειά! Μάθε το!

To stream or not to stream?

Όπως είπαμε και στην εισαγωγή, τόσοι το κάνουν, γιατί όχι κι εσύ; Λοιπόν, μπες στο Public.gr και εφοδιάσου με τον απαραίτητο εξοπλισμό. Το streaming δεν είναι δύσκολο, απλά πρέπει να φροντίσεις να παρέχεις στους θεατές σου μια ενδιαφέρουσα και ωραία εμπειρία. Go for it!