MediaTek T700 / Το πρώτο 5G chip για Intel laptop!

Περίληψη: Η... επέλαση της MediaTek στο χώρο των δικτύων πέμπτης γενιάς συνεχίζεται με το T700 5G modem, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντικά laptop με Intel επεξεργαστές. Πάμε να μάθουμε περισσότερα...

Η MediaTek έχει μπει δυναμικά στην αγορά των 5G SoC για smartphone με τη σειρά Dimensity. Αυτή, όμως, δεν είναι η μόνη κατηγορία στην οποία θα δούμε τα 5G προϊόντα της. Πάμε λίγο πίσω, στον Νοέμβριο του 2019, όταν σε είχαμε ενημερώσει για τη συνεργασία της Intel με τη MediaTek, με σκοπό την έλευση του 5G σε laptop με επεξεργαστές της πρώτης. Σχεδόν 9 μήνες μετά, τα πρώτα αποτελέσματα αυτής της συνεργασίας είναι γεγονός. Η MediaTek παρουσίασε το T700 5G modem για notebook με Intel επεξεργαστές.

Το νέο chip της MediaTek υποστηρίζει standalone (SA) 5G στο φάσμα των 6GHz και έτσι μπορεί να συνδεθεί σε δίκτυα πέμπτης γενιάς χωρίς να εξαρτάται από το 4G LTE δίκτυο. Ενσωματώνεται όμως και η υποστήριξη για non-standalone (NSA) 5G ως εφεδρική λύση, σε περίπτωση που το 5G δίκτυο δεν είναι διαθέσιμο. Το μόνο που δεν υποστηρίζει το MediaTek T700 5G modem είναι sub-6GHz φάσμα. Αυτό αναμένεται να έρθει σε επόμενα 5G modem για PC.

Τα laptop με δυνατότητα σύνδεσης στο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας φαίνεται πως θα γίνουν πολύ πιο διαδεδομένα όσο το 5G εξαπλώνεται. Τα always-connected laptop υπάρχουν ήδη σε συγκεκριμένες αγορές, μόνο που χρησιμοποιούν επεξεργαστές Qualcomm. Με τον ανταγωνισμό να μεγαλώνει, η Intel δεν είχε άλλη επιλογή από το να δημιουργήσει κι αυτή μια αντίστοιχη λύση - και καθώς δεν διαθέτει πια τμήμα ασύρματων δικτύων (το έχει πουλήσει στην Apple), στράφηκε στη MediaTek για συνεργασία.

Το MediaTek T700 5G modem έχει ήδη περάσει διαδικασίες πιστοποίησης και η ομάδα ανάπτυξής του κατάφερε να ολοκληρώσει κλήσεις μέσω 5G δικτύων. Η συνεργασία μεταξύ των δύο εταιριών βρίσκεται εντός χρονοδιαγράμματος και, σύμφωνα με την Intel, μπορούμε να περιμένουμε τα πρώτα laptop με Intel επεξεργαστές και MediaTek 5G modem μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021!