Ξέρουμε τι παίζει στις TVs και πώς θα επιλέξεις την κατάλληλη

Περίληψη: Κάνουμε την αναζήτηση νέας τηλεόρασης ευκολότερη. Αναλύοντας τη χρήση για την οποία τη θες, σε βοηθάμε να εντοπίσεις την επόμενη TV σου!

Ήρθε η ώρα να αλλάξεις τηλεόραση και αρχίζεις να ψάχνεις μοντέλα και χαρακτηριστικά. Προφανώς και θες να βρεις ό,τι νεότερο παίζει στις τηλεοράσεις, που να καλύπτει όλες σου τις ανάγκες και να παίζει ό,τι θες! Αν δεν είσαι σίγουρος από που να αρχίσεις την αναζήτησή σου, δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι! Ξέρουμε τι παίζει στις τηλεοράσεις οπότε ήρθε η ώρα να το αναλύσουμε! Γι’ αυτό και δημιουργήσαμε έναν οδηγό επιλογής τηλεόρασης που συγκεντρώνει όλες τις πληροφορίες που σε ενδιαφέρουν. Πιστεύουμε όμως ότι αυτό που μετράει είναι η εμπειρία που απολαμβάνεις από τη νέα σου τηλεόραση και δεν χρειάζεται να ξέρεις πώς ακριβώς λειτουργεί η κάθε τεχνολογία για να επιλέξεις το κατάλληλο μοντέλο για τις ανάγκες σου. Ας πιάσουμε το θέμα με έναν ακόμα τρόπο λοιπόν! Παρακάτω θα δούμε τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά ανάλογα με το τι τύπος χρήστη είσαι! Ανακάλυψε που ανήκεις και η τεράστια ποικιλία επιλογών που διαθέτουμε θα σε βοηθήσει να καταλήξεις στην τηλεόραση που ταιριάζει στο προφίλ σου.

Τι πρέπει να προσέξει ένας movie lover

Πήγες σινεμά για να ξαναδείς τον Άρχοντα των Δαχτυλιδιών σε remastered και extended έκδοση; Είσαι ακόμα εκνευρισμένος που ο George Lucas άλλαξε τη σκηνή που ο Han Solo πυροβολεί πρώτος; Έχεις λογαριασμό στο Letterboxd (ή απλά ξέρεις τι είναι το Letterboxd); Είσαι χωρίς αμφιβολία ο σινεφίλ της παρέας. Λογικό να θες το σαλόνι σου να θυμίζει κινηματογραφική αίθουσα λοιπόν!

Οπότε που πρέπει να εστιάσεις; Η πρώτη επιλογή, της ανάλυσης, είναι εύκολη. Σήμερα η μόνη ανάλυση που πρέπει να κοιτάξεις είναι το 4K. Υπάρχει πάρα πολύ περιεχόμενο σε αυτή την ανάλυση, οπότε θα απολαύσεις σειρές και ταινίες στη μέγιστη ανάλυση. Από πλευράς διαστάσεων τώρα, υπάρχει το ιδανικό μέγεθος τηλεόρασης; Εδώ ο κάθε movie lover ξεχνά τους οδηγούς και τους υπολογισμούς! Επίλεξε κατευθείαν μία τηλεόραση από 75” και πάνω, για να ζεις κάθε ταινία σαν να ήσουν σε κινηματογραφική αίθουσα! Αν δεν χωράει τόσο μεγάλο μοντέλο στο χώρο σου, τότε επίλεξε κάτι μεταξύ 55-65″ και θα έχεις και πάλι μία εντυπωσιακή εικόνα.

Για το κάτι παραπάνω στην εμπειρία θέασης πρέπει να δώσεις βάση και στο HDR, το οποίο σου εξασφαλίζει μεγαλύτερο εύρος χρωμάτων, με περισσότερη ζωντάνια από ποτέ! Το πιο εξελιγμένο πρότυπο HDR αυτή τη στιγμή είναι το Dolby Vision, καθώς χρησιμοποιεί metadata για να προσαρμόζει σε πραγματικό χρόνο το φωτισμό κάθε σκηνής. Παράλληλα, για ομοιόμορφο φωτισμό, αξίζει να επιλέξεις τηλεόραση με μία από τις παρακάτω τεχνολογίες: Full Array Local Dimming, Mini LED, ή OLED. Αυτές οι 3 τεχνολογίες χαρίζουν καλύτερο φωτισμό, με την OLED να παραμένει η αξεπέραστη επιλογή! Σε ένα OLED πάνελ κάθε πίξελ εκπέμπει το δικό του φως και έτσι απολαμβάνεις απόλυτο μαύρο και ζωηρά χρώματα για να ξέρεις τι παίζει ακόμα και στις πιο σκοτεινές σκηνές.

Τα χαρακτηριστικά που αποζητά ο gamer

Ανοίγεις την τηλεόραση μόνο για να παίξεις τα αγαπημένα σου games; Τότε έχεις διαφορετικές προτεραιότητες. Αρχικά, και εδώ θα σου προτείναμε να επιλέξεις ένα μοντέλο με ανάλυση 4K. Τα PlayStation 5 και Xbox Series X υποστηρίζουν gaming σε αυτή την ανάλυση, ενώ και πολλά PC μπορούν να «σηκώσουν» 4K gaming. Από εκεί και πέρα, χρειάζεσαι και μία τηλεόραση με υψηλό ρυθμό ανανέωσης (refresh rate), χαρακτηριστικό το οποίο μετριέται σε Hertz (Hz) και όσο πιο πολλά είναι αυτά τόσο πιο ομαλή θα είναι η εικόνα που απολαμβάνεις. Φρόντισε, λοιπόν, η νέα σου τηλεόραση να έχει πάνελ με refresh rate 120Hz.

Επιπλέον, για να μπορεί η τηλεόραση να διαχειριστεί σήμα 4K 120Hz χρειάζεται υποδοχή HDMI 2.1, η οποία υποστηρίζει μετάδοση με υψηλή ταχύτητα από την κονσόλα στην τηλεόραση. Θες και κάτι ακόμα, όμως, για να εκμεταλλευτείς στο έπακρο τη νέα σου κονσόλα ή το top gaming PC σου και αυτό είναι το VRR (variable refresh rate). Αυτό το χαρακτηριστικό εξασφαλίζει ακόμα πιο ομαλή εμπειρία, μειώνοντας τα «σπασίματα» που μπορεί να προκληθούν από την αυξομείωση των fps. Μέσω του VRR η τηλεόραση συγχρονίζει το ρυθμό ανανέωσης με τα fps του παιχνιδιού και έτσι δεν βλέπεις screen tearing.

Ποδοσφαιρόφιλοι και λοιποί sports fans, δώστε βάση

Είσαι από τους ανθρώπους που δεν χάνει ευκαιρία να φωνάξει την παρέα για να δείτε τους σημαντικότερους αγώνες μαζί; Τότε, εκτός από ένα καλό ψυγείο (για τις μπύρες), θες και μία κορυφαία τηλεόραση. Από πλευράς ανάλυσης, δεν θα πρωτοτυπήσουμε ούτε εδώ. Επίλεξε ένα 4K μοντέλο και θα είσαι καλυμμένος για πολλά χρόνια. Από εκεί και πέρα, πρέπει να προσέξεις και τις γωνίες θέασης. Δεν μπορεί εσύ που θα κάθεσαι απέναντι από την τηλεόραση να βλέπεις τέλεια και οι φίλοι σου στο πλάι να βλέπουν παραμορφωμένα χρώματα.

Ένα ακόμα χαρακτηριστικό που πρέπει οπωσδήποτε να ψάξεις είναι ο χρόνος απόκρισης. Σε μία εικόνα με γρήγορη κίνηση, όπως είναι τα διάφορα αθλητικά γεγονότα, αυτός ο χρόνος πρέπει να είναι όσο πιο χαμηλός γίνεται, έτσι ώστε η εικόνα να μην θολώνει όταν η δράση κορυφώνεται.

Τέλος, επειδή το τηλεοπτικό σήμα στη χώρα μας σπάνια είναι 4K, πρέπει να επιλέξεις ένα μοντέλο με επεξεργαστή που υποστηρίζει upscale. Το upscale είναι μία λειτουργία που αναβαθμίζει την ανάλυση του σήματος. Ο επεξεργαστής παίρνει το σήμα χαμηλότερης ανάλυσης και σε πραγματικό χρόνο βελτιώνει την εικόνα, έτσι ώστε να απολαμβάνεις πάντα την καλύτερη δυνατή ανάλυση, ακόμα κι αν το σήμα δεν είναι 4K.

Οι τεχνολογίες που κάθε gadget-άκιας ψάχνει σήμερα

Εσένα που λατρεύεις κάθε τι τεχνολογικό σε αφήσαμε για το τέλος. Μπορεί να ξέρεις ήδη όλα όσα θα αναφέρουμε στη συνέχεια, ίσως όμως ανακαλύψεις και νέες καινοτομίες που μπορείς να προσθέσεις στην καθημερινότητά σου με μία νέα τηλεόραση. Το ήξερες, για παράδειγμα, ότι η τηλεόραση μπορεί να γίνει το κέντρο του smart home σου; Μπορείς δηλαδή να ελέγχεις τις έξυπνες συσκευές στο χώρο σου μέσα από την τεράστια οθόνη που βρίσκεται στο σαλόνι. Ακόμα και για δουλειά ή κοινωνικοποίηση μπορείς να χρησιμοποιήσεις τη νέα σου τηλεόραση καθώς σε πολλά μοντέλα smart TVs σήμερα μπορείς να χρησιμοποιήσεις apps για video conferencing, καθώς επίσης και τα αγαπημένα σου κοινωνικά δίκτυα.

Σε σχέση με την ποιότητα της εικόνας τώρα, ίσως έχει έρθει η ώρα για ένα… ταξίδι στο μέλλον, κάνοντας το άλμα σε 8K ανάλυση! Μιλάμε για ό,τι πιο «κρυστάλλινο» παίζει αυτή τη στιγμή και αν θες να είσαι πάντα στην αιχμή της τεχνολογίας τότε η 4 φορές μεγαλύτερη ανάλυση που προσφέρει το 8K έχει σίγουρα θέση στο σαλόνι σου. Όσο για την τεχνολογία που θα έχει η οθόνη της τηλεόρασης που θα επιλέξεις, αυτό δεν μπορεί να είναι κάτι άλλο από QD-OLED (Quantum Dot OLED). Αυτή η τεχνολογία είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να βρεις σε οθόνη σήμερα και συνδυάζει τα θετικά ενός OLED πάνελ (πραγματικό μαύρο, κορυφαία αντίθεση), με τα θετικά του Quantum Dot φωτισμού (υψηλή φωτεινότητα, ακρίβεια απόδοσης χρωμάτων σε κάθε φωτεινότητα) για να παρέχει έτσι την απόλυτη εμπειρία εικόνας ανά πάσα στιγμή!

Ό,τι τύπος κι αν είσαι, η νέα σου τηλεόραση σε περιμένει

Μπορεί να θες νέα τηλεόραση για να stream-άρεις όλη την ώρα ταινίες, για να λιώσεις στο gaming, ή απλά γιατί λατρεύεις οτιδήποτε τεχνολογικό. Ή μπορεί και όλα αυτά μαζί. Ό,τι τύπος κι αν είναι, ξέρουμε τι παίζει στις τηλεοράσεις σήμερα και είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε να επιλέξεις. Διαθέτουμε μία τεράστια ποικιλία επιλογών από όλα τα αγαπημένα σου brands, ξέρουμε ποιες τεχνολογίες έχουν αξία για κάθε σου ανάγκη, οπότε η απάντηση στο ερώτημα «ποια τηλεόραση να διαλέξω;» είναι απλή: Public!