DSLR vs Mirrorless: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις πριν επιλέξεις

Περίληψη: DSLR vs mirrorless. Τι από τα δύο θα είναι η νέα σου φωτογραφική; Μάθε όλα τα απαραίτητα για να επιλέξεις σωστά ανάμεσα σε DSLR και mirrorless.

Για τους περισσότερους, ίσως ακόμα και τους φωτογράφους, το smartphone είναι η φωτογραφική μηχανή που χρησιμοποιούν περισσότερο. Στον κόσμο της φωτογραφίας, όμως, το debate DSLR vs mirrorless κάμερα καλά κρατεί! Και αν θες και εσύ να εξερευνήσεις καλύτερα την τέχνη της φωτογραφίας πρέπει να δώσεις απάντηση σε αυτό το δίλημμα. Τι να επιλέξεις πριν ξεκινήσεις το φωτογραφικό σου ταξίδι; Δεν μπορούμε να δώσουμε την τελική απάντηση για σένα, αλλά μπορούμε να σε βοηθήσουμε. Παρακάτω θα μιλήσουμε για το ερώτημα «DSLR ή mirrorless;», παρουσιάζοντάς σου όλα τα πλεονεκτήματα των δύο τεχνολογιών και αναλύοντας τους λόγους που αξίζει να επιλέξεις μία από τις δύο τεχνολογίες!

DSLR vs mirrorless: διαφορές μεταξύ των δύο τεχνολογιών

Οι DSLR και mirrorless μηχανές είναι στην πραγματικότητα αρκετά παρόμοιες, από πλευράς τεχνολογίας που ενσωματώνουν. Η βασική διαφορά κρύβεται στο όνομα «mirrorless». Οι μηχανές αυτής της κατηγορίας δεν έχουν καθρέφτη. Οι DSLR ενσωματώνουν καθρέφτη ο οποίος αντανακλά ό,τι βλέπει ο φακός της μηχανής στο viewfinder, για να έχεις μία προεπισκόπηση του πλάνου πριν τραβήξεις την εικόνα. Αντίθετα, στις mirrorless δεν υπάρχει καθρέφτης και η προεπισκόπηση είναι αυτή που βλέπει και ο αισθητήρας.

Τα πλεονεκτήματα της mirrorless σχεδίασης

Απλά και μόνο από την έλλειψη καθρέφτη δημιουργούνται μία σειρά από πλεονεκτήματα για τις mirrorless μηχανές. Το βασικότερο από αυτά είναι πως μειώνεται ο όγκος και το βάρος της μηχανής. Έτσι, από πλευράς αισθητήρα απολαμβάνεις την ίδια ποιότητα εικόνας, αλλά σε ένα πιο βολικό πακέτο. Επιπλέον, οι mirrorless κάμερες τραβούν φωτογραφίες εντελώς αθόρυβα, κάτι που ίσως να μην απασχολεί πολλούς χρήστες αλλά εσένα μπορεί να σε ενοχλεί. Αυτό συμβαίνει επειδή δεν κινείται ο καθρέφτης κάθε φορά που πατάς το κουμπί για να τραβήξεις φωτογραφία. Η απουσία καθρέφτη σημαίνει επίσης πως η προεπισκόπηση που βλέπεις στην οθόνη ή το viewfinder μίας mirrorless φωτογραφικής μηχανής είναι ψηφιακή. Άρα βλέπεις ό,τι και ο αισθητήρας της μηχανής και έτσι καταλαβαίνεις σε πραγματικό χρόνο πώς θα μοιάζει το τελικό αποτέλεσμα και πώς επηρεάζουν την εικόνα οι ρυθμίσεις που έχεις επιλέξει. Ίσως το σημαντικότερο πλεονέκτημα των mirrorless, όμως, είναι η ταχύτητά της εστίασης. Αυτό ήταν μία κατηγορία που κυριαρχούσαν οι DSLR μέχρι πριν λίγα χρόνια, αλλά πλέον οι mirrorless τις έχουν ξεπεράσει σε αυτό το κομμάτι. Οπότε, αν σε ενδιαφέρει να τραβάς κινούμενα θέματα με ευκολία, οι mirrorless είναι καταλληλότερη επιλογή.

Τα πλεονεκτήματα των DLSR μηχανών

Το μεγαλύτερο σώμα των DSLR έχει ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα, πως χωράει μεγαλύτερη μπαταρία. Αυτό δεν είναι απαράβατος κανόνας προφανώς, αλλά στις DSLR βρίσκεις συνήθως μπαταρίες που προσφέρουν μεγαλύτερη αυτονομία. Οπότε μπορείς με μία φόρτιση να απαθανατίσεις περισσότερες στιγμές με μία DSLR. Και μην ξεχνάμε και το οπτικό viewfinder. Μπορεί ο καθρέφτης να προσθέτει όγκο, σου δίνει όμως τη δυνατότητα να βλέπεις ακριβώς ό,τι βλέπει και ο φακός της μηχανής σου, χωρίς την επεξεργασία της μηχανής. Το ζήτημα, λοιπόν, είναι τι προτιμάς. Θες να βλέπεις ό,τι και ο φακός της κάμερας ή ό,τι ο αισθητήρας; Με μία DSLR μπορείς να κάνεις και τα δύο, καθώς παρέχουν και οπτικό viewfinder και ψηφιακή οθόνη που δείχνει ό,τι και ο αισθητήρας.

DSLR vs mirrorless: Τι είναι καλύτερο για εσένα

Όπως είπαμε και στην αρχή, δεν μπορούμε να δώσουμε εμείς την απάντηση για σένα. Μπορούμε να εξερευνήσουμε μερικές από τις πιο συνηθισμένες περιπτώσεις για να επιλέξεις μία DSLR ή mirrorless κάμερα όμως. Αν προβληματίζεσαι γιατί ψάχνεις DSLR ή mirrorless για γάμους, για παράδειγμα, τότε υπάρχει ξεκάθαρη απάντηση και είναι σίγουρα η mirrorless. Η μεγαλύτερη ταχύτητα μεταφράζεται σε περισσότερες φωτογραφίες ανά δευτερόλεπτο και γρηγορότερη εστίαση, άρα δεν θα χάσεις καμία σημαντική στιγμή. Αν αναρωτιέσαι «DSLR vs mirrorless για βίντεο;» τότε και πάλι υπερτερούν οι mirrorless. Το χαμηλότερο βάρος, ο μικρότερος όγκος και η υψηλή ανάλυση 4K ακόμα και σε entry-level μοντέλα κάνουν τις mirrorless ιδανικές για καταγραφή βίντεο, ειδικά αν σε ενδιαφέρει το vlogging. Υπάρχουν και σενάρια όπου η απάντηση δεν είναι και τόσο ξεκάθαρη βέβαια, όπως αυτό της αστροφωτογραφίας. Στη μάχη DSLR vs mirrorless για astrophotography δεν υπάρχει νικητής. Πέρα από τα χαρακτηριστικά της κάμερας, μεγάλο ρόλο παίζουν και οι φακοί. Οπότε μία κάμερα που υποστηρίζει από ένα πλήρες οικοσύστημα φακών έχει ένα πλεονέκτημα. Όσο για την ίδια τη φωτογραφική μηχανή, αυτή καλό είναι να έχει full frame αισθητήρα, υψηλή ευαισθησία ISO και χαμηλή ταχύτητα κλείστρου.

Για τους περισσότερους χρήστες η διαφορά μεταξύ DSLR και mirrorless είναι μικρή. Υπάρχουν επιλογές για κάθε ανάγκη και στις δύο κατηγορίες, οπότε πρέπει να ζυγίσεις τις ανάγκες σου. Σαν γενικές κατευθύνσεις, θα λέγαμε πως για DSLR vs mirrorless για αρχαρίους θα προτείναμε τη δεύτερη κατηγορία. Οι mirrorless είναι μικρότερες και έτσι είναι ευκολότερες στη μεταφορά. Άρα, τώρα που μαθαίνεις θα μπορείς να την έχεις πιο εύκολα μαζί σου. Δεν χάνεις κάτι σημαντικό σε σχέση με μία DSLR και υπάρχουν πολλά μοντέλα για να ξεκινήσεις. Αν, βέβαια, έχεις αρκετούς φακούς ήδη στη συλλογή σου από παλιότερες DSLR (ή και SLR ακόμα) και σκέφτεσαι να ανανεώσεις μόνο το σώμα της φωτογραφικής, τότε είναι καλύτερο να πας σε DSLR με το ίδιο σύστημα προσάρτησης φακών, έτσι ώστε να μπορείς να χρησιμοποιήσεις τον εξοπλισμό που έχεις ήδη.

DSLR vs mirrorless κάμερα: τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα

Έχοντας πει όλα αυτά, λοιπόν, τι θα έλεγες να δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα μοντέλα της αγοράς σήμερα; Θα ξεκινήσουμε με μία entry-level DSLR, την Canon 2000D, που θα κάνει πολύ προσιτή την είσοδό σου στη φωτογραφία. Κράτα ζωντανή κάθε στιγμή του καλοκαιριού σε ανάλυση 24MP, παίξε με όλες τις ρυθμίσεις για να δοκιμάσεις να τραβήξεις την τέλεια φωτογραφία, κατάγραψε βίντεο 1080p, και στείλε το υλικό στο κινητό μέσω Wi-Fi και Bluetooth. Για μεγαλύτερη ευελιξία κινήσεων τσέκαρε την mirrorless Sony α6000. Το μέγεθός της είναι πολύ μικρό παρότι έχει το ίδιο μέγεθος αισθητήρα με την Canon που μόλις είδαμε, ενώ παρέχει ακόμα πιο γρήγορη εστίαση, ίδια περίπου ανάλυση φωτογραφίας, και βίντεο Full HD. Υπερτερεί επίσης στην οθόνη, η οποία είναι αφής και περιστρέφεται μερικώς.

Ποιος είναι για σένα ο νικητής στη μάχη DSLR vs mirrorless. Βρες και τις δύο τεχνολογίες στα Public και άρχισε να ξεδιπλώνεις το φωτογραφικό σου ταλέντο!