Πώς θα διαλέξεις την καλύτερη τηλεόραση για να λιώσεις στο gaming!

Περίληψη: Καλό και το PC, αλλά το gaming σε 45+ ίντσες δεν συγκρίνεται με τίποτα. Είναι όλες οι τηλεοράσεις ίδιες, όμως; Για να βλέπεις τηλεόραση, ίσως. Για gaming, όχι!

Για να διαβάζεις αυτό το άρθρο, μάλλον είσαι gamer και θες να διαλέξεις την καλύτερη τηλεόραση. Ή διαβάζεις από περιέργεια, για να δεις ποιες τηλεοράσεις και ποια χαρακτηριστικά διαλέγουν οι gamers. Για την πρώτη περίπτωση δε χρειάζεται να πούμε τίποτε· ήδη παίζεις παιχνίδια, οπότε είναι μέρος της ζωής σου. Για τη δεύτερη περίπτωση, το gaming πλέον είναι μια τεράστια βιομηχανία, η οποία προσελκύει το ενδιαφέρον κολοσσών όπως η Sony και η Microsoft. Απλά θα αναφέρουμε πως η Microsoft έχει συμφωνήσει για την εξαγορά της Activision Blizzard, μιας εταιρείας παραγωγής παιχνιδιών, με κόστος… 68,7 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό θα πρέπει να δίνει σε όλους να καταλάβουν πως η αξία του gaming (και των gamers) παγκοσμίως είναι τεράστια. Ομοίως και οι εταιρείες κατασκευής τηλεοράσεων το ξέρουν αυτό, κι αυτός είναι ο λόγος που φροντίζουν ώστε τα προϊόντα τους (ή κάποια από αυτά) να καλύπτουν τις απαιτήσεις των gamers! Αλλά… ποιες είναι αυτές οι απαιτήσεις; Πάμε να δούμε!

Latency – δεν θες η τηλεόρασή σου να καθυστερεί ποτέ!

gaming-tv-01

Το latency είναι ένας όρος που εκφράζει τον χρόνο που περνά από τη στιγμή που η πηγή του σήματος (πχ μια κονσόλα) στέλνει ένα καρέ στην τηλεόραση, μέχρι τη στιγμή που αυτό το καρέ εμφανίζεται στην οθόνη. Πιο παλιά, οι κατασκευαστές δεν ενδιαφέρονταν για το latency, μιας και για τηλεοπτικά προγράμματα ή ταινίες δεν έχει σημασία. Όταν παίζεις παιχνίδια, όμως, στα οποία η νίκη ή η ήττα μπορεί να κριθεί από λίγα χιλιοστά του δευτερολέπτου, ένα lag 100 millisecond (0,1 second) είναι μια αιωνιότητα! Έτσι, οι σοβαρές τηλεοράσεις για gaming διαθέτουν ειδικό low latency mode, το οποίο μειώνει όσο το δυνατόν περισσότερο το lag και εμφανίζει τα καρέ όσο πιο γρήγορα γίνεται. Μάλιστα, στο πρότυπο HDMI 2.1 προβλέπεται να ενεργοποιείται αυτομάτως το low latency mode, όταν η πηγή είναι κονσόλα ή υπολογιστής και το απαιτεί (Automatic Low Latency Mode ή ALLM). Έτσι δεν χρειάζεται καν να θυμάσαι να το ενεργοποιείς εσύ.

Variable Refresh Rate για κίνηση… βούτυρο!

Το refresh rate είναι ο ρυθμός ανανέωσης της εικόνας στην οθόνη. Μέχρι πρότινος, είχαμε «φιξ» refresh rates, πχ 30 fps, 60fps, ή και περισσότερα. Το ζήτημα είναι πως δεν είναι πάντοτε απαραίτητο το υψηλό refresh rate, επομένως η βιομηχανία εισήγαγε το συνεχώς μεταβαλλόμενο refresh rate (a.k.a. Variable Refresh Rate), και την τεχνολογία που συγχρονίζει την τηλεόραση με την κονσόλα ή τον υπολογιστή. Έτσι έχουμε και τις ανάλογες τεχνολογίες, όπως το FreeSync της AMD ή το G-Sync της Nvidia. Πλέον το VRR έχει μπει στην επίσημη προδιαγραφή του προτύπου HDMI 2.1, με τα PlayStation 5 και Xbox Series X/S να το υποστηρίζουν, ενώ τα Xbox υποστηρίζουν και το FreeSync.

HDMI 2.1 – το superhighway της τηλεόρασης

gaming-tv-02

Η πιο πρόσφατη προδιαγραφή του προτύπου HDMI είναι το 2.1, το οποίο αυξάνει το bandwidth στα 48 gigabits/sec, αλλά και προσθέτει άλλα χαρακτηριστικά όπως το προαναφερθέν VRR και ALLM. Η βασική ικανότητα του HDMI 2.1, όμως, είναι το ότι υποστηρίζει εικόνα σε ανάλυση 4k σε έως 120Hz refresh rate για κονσόλες ή 144Hz από PC. Επίσης υπάρχει το eARC (enhanced Audio Return Channel) για σύνδεση εξωτερικών ηχείων στην τηλεόραση. Διαλέγοντας τηλεόραση, θέλεις να έχει όσο το δυνατόν περισσότερες θύρες οι οποίες να έχουν πλήρη υποστήριξη στο HDMI 2.1 και να μην λείπουν λειτουργίες.

HDR και… φώτα… κι άλλα φώτα!

Το HDR είναι η τεχνολογία που επιτρέπει σε μια τηλεόραση να προβάλλει εικόνες με πολύ μεγαλύτερο εύρος φωτεινότητας· με άλλα λόγια, να μπορεί να δείχνει ταυτοχρόνως πολύ σκοτεινές και πολύ φωτεινές αποχρώσεις. Συνήθως, το HDR δεν περιορίζεται στη φωτεινότητα αλλά και στον αριθμό των χρωμάτων που προβάλλονται. Το HDR έρχεται μέσα από διάφορα πρότυπα, όπως το HDR10, το HDR10+, ή το Dolby Vision, και υποστηρίζεται από τις κονσόλες. Οι περισσότερες τηλεοράσεις υποστηρίζουν HDR, απλά… κάποιες το κάνουν καλύτερα και κάποιες χειρότερα.

Πάνω σε αυτό, οι εταιρείες έχουν δημιουργήσει το HGiG (HDR Gaming Interest Group), το οποίο φροντίζει ώστε η ποιότητα στην εικόνα των παιχνιδιών σε κονσόλες και υπολογιστές να μεταφέρεται όσο πιο «σωστά» γίνεται στην οθόνη της τηλεόρασης. Σε αυτό το group συμμετέχουν οι Sony και Microsoft, όπως και πολλοί κατασκευαστές τηλεοράσεων.

Οι κορυφαίες gaming TV στα Public

gaming-tv-03

Για να δεις όλες τις τηλεοράσεις, τα κορυφαία μοντέλα από τους top κατασκευαστές, σε κάθε διάσταση, μπες στο Public.gr ή πέρνα μια βόλτα από το κοντινότερο κατάστημα Public για να δεις με τα μάτια σου την εικόνα! Τα Public έχουν τις κορυφαίες τηλεοράσεις (και) για gaming και σε περιμένουν!