Διαλέγοντας τηλεόραση: ο απόλυτος οδηγός για τεχνολογίες και συστήματα

Περίληψη: OLED, Nano, Quantum Dot, QNED, Mini LED, αυτές και πολλές άλλες ορολογίες κάνουν την επιλογή τηλεόρασης υπόθεση για μύστες. Αυτό το άρθρο θα σε κάνει κι εσένα!

Οι τηλεοράσεις έχουν αλλάξει πολύ. Πάντοτε, όμως, οι εταιρείες καταφέρνουν και βάζουν στην αγορά δύο αντίπαλες τεχνολογίες, με μερικά πολύ γνωστά διλήμματα. VHS ή Beta; Blu-Ray ή HD-DVD; Trinitron ή Shadow Mask; LCD ή Plasma; Κάπως έτσι και σήμερα στις τηλεοράσεις έχουμε τη μεγάλη κόντρα μεταξύ OLED και LCD, αλλά επειδή τα πράγματα δεν ήταν αρκούντως περίπλοκα, οι εταιρείες έχουν βγάλει και ενδιάμεσες τεχνολογίες (πχ Quantum Dot ή NanoCell), καλύπτοντας κάθε λεπτομέρεια. Ας δούμε τι είναι η κάθε μία και τι μπορεί να σου προσφέρει!

Τεχνολογία LCD: η βάση για πολλές άλλες

Αυτή τη στιγμή, όλες οι τηλεοράσεις είναι είτε OLED είτε LCD! Βέβαια δεν είναι η ίδια τεχνολογία LCD με 20 χρόνια πριν, αλλά η βασική αρχή είναι η ίδια. Δύο τεράστια φύλλα γυαλιού, ανάμεσα στα οποία βρίσκεται παγιδευμένο ένα στρώμα υγρών κρυστάλλων. Τα πάνελ LCD δεν παράγουν το δικό τους φως, επομένως χρειάζονται οπίσθιο φωτισμό (backlight). Αυτό που κάνουν οι LCD είναι να κόβουν (ή να αφήνουν να περάσει) το φως που έρχεται από πίσω. Αναλόγως του είδους των LCD, έχουμε και διαφορετικά χαρακτηριστικά. Οι βασικές τεχνολογίες είναι τρεις:

Twisted Nematic (TN): Η πιο παλιά τεχνολογία, είναι πάρα πολύ γρήγορη σε απόκριση, αλλά οι γωνίες θέασης είναι σχετικά μικρές. Χρησιμοποιείται κατά κόρον σε οθόνες gaming, αλλά όχι σε τηλεοράσεις.

Vertical Alignment (VA): Τεχνολογία με το καλύτερο contrast και πολύ καλές γωνίες θέασης, μάλλον μικρή ταχύτητα απόκρισης, αν και οι τελευταίες γενιές το έχουν διορθώσει σε μεγάλο βαθμό.

In-Plane Switching (IPS): Η χρυσή τομή· οι μεγαλύτερες γωνίες θέασης, πολύ καλό contrast, πολύ γρήγορη. Σε σχέση με τις άλλες δύο τεχνολογίες, βρίσκεται ταυτοχρόνως πολύ κοντά και στις δύο!

tv-odigos-01

Backlight: το φως πίσω από την εικόνα

Το backlight είναι απαραίτητο στις LCDs, και εκεί είναι που όλοι οι κατασκευαστές έχουν ρίξει το βάρος. Παλιά το backlight ήταν απλά δυο λάμπες ψυχρής καθόδου (CCFL), έπειτα περάσαμε σε LED strips, μετά σε LED arrays, και τώρα σε full LED arrays. Η σύγχρονη προσέγγιση είναι ότι αντί να φωτίζεται ολόκληρο το panel με πλήρη ένταση αφήνοντας τους υγρούς κρυστάλλους να κόψουν ό,τι δεν χρειάζεται (πράγμα που δεν καταφέρνουν ποτέ στο 100%), χρησιμοποιούν μια διάταξη με πολλές εκατοντάδες ή και χιλιάδες mini LEDs, πρακτικά σχηματίζοντας μια ασπρόμαυρη εκδοχή του κάθε καρέ πάνω στα LEDs, έτσι ώστε το κάθε ένα να φωτίζει μια συστάδα από λίγα pixels της LCD. Αυτή η μέθοδος οδηγεί σε πολύ καλύτερη εικόνα, πολύ καλύτερο contrast και σε σημαντική μείωση του light bleed – του φωτός που «διαρρέει» από το backlight σε περιοχές πολύ σκοτεινές. Οι κατασκευαστές έχουν επενδύσει σε έρευνες πάνω στον τομέα του backlight, αλλά και των φίλτρων που παρεμβάλλονται μεταξύ του backlight και του πάνελ, για να βελτιώσουν την ποιότητα της εικόνας. Ιδανικά, θα έπρεπε κάθε pixel – το οποίο στην πραγματικότητα είναι τρία διαφορετικά subpixels για τα τρία βασικά χρώματα (RGB) – να έχει τον δικό του, μεμονωμένο, φωτισμό.

Σε αυτή την παράμετρο, έχουμε και διάφορες τεχνολογίες. Για παράδειγμα, η τεχνολογία Quantum Dot χρησιμοποιεί LEDs μπλε χρώματος για να διεγείρει ένα φιλμ με quantum dots, τα οποία είναι νανοδομές οι οποίες έχουν την ιδιότητα να απορροφούν το μπλε φως και να εκπέμπουν καθαρό φως σε μήκος κύματος το οποίο καθορίζεται από το μέγεθος των dots. Οι κατασκευαστές υλοποιούν quantum dots για κόκκινο και πράσινο χρώμα, ενώ το μπλε περνά αυτούσιο για τα μπλε subpixels.

Σε ένα άλλο επίπεδο, η τεχνολογία NanoCell χρησιμοποιεί ειδικά φίλτρα για να κόψουν συγκεκριμένα μήκη κύματος μεταξύ του πράσινου και του κόκκινου φωτός, διαχωρίζοντας αυτά τα δύο χρώματα και παράγοντας πολύ καλύτερη ποιότητα εικόνας. Ο λόγος είναι πως το πράσινο και το κόκκινο χρώμα, αν και στα μάτια μας φαίνονται εντελώς διαφορετικά, είναι πολύ κοντά σε μήκος κύματος (550 και 620 νανόμετρα αντιστοίχως).

OLED για την απόλυτη εικόνα

Η τεχνολογία αυτή είναι η μόνη που δεν χρησιμοποιεί καν πάνελ υγρών κρυστάλλων. Η λογική είναι ίδια με τα διαφημιστικά πάνελ που βλέπουμε σε γήπεδα: κάθε pixel αντιστοιχεί σε τρία LEDs (RGB) και αυτά παράγουν το δικό τους φως. Απλά, εδώ τα LEDs είναι φτιαγμένα από οργανικές ενώσεις και είναι τόσο μικροσκοπικά, ώστε να μη φαίνονται καν με το μάτι. Η απόδοση είναι σχεδόν τέλεια, μιας και υπάρχει απόλυτος έλεγχος για το πόσο φως θα παράξει το κάθε ένα μεμονωμένο pixel. Το κάθε pixel OLED στην πράξη είναι δύο, ένα μπλε και ένα που παράγει φως «πρασινοκόκκινο» (δηλαδή κίτρινο στα μάτια μας) και χρησιμοποιούνται φίλτρα RGB (Bayer filter) για να προκύψουν τα τελικά χρώματα. Στις τηλεοράσεις OLED, το μαύρο είναι πραγματικό μαύρο, μιας και τα pixels δεν παράγουν καθόλου φως, ενώ η εικόνα δεν επηρεάζεται από τη γωνία θέασης.

tv-odigos-02

Quantum Dot OLED: η σύγκλιση δύο κόσμων

Όπως είδαμε πιο πριν, οι παραδοσιακές OLED αποτελούνται από μπλε και πρασινοκόκκινα LEDs. Αλλά και πάλι χρειάζονται φίλτρο Bayer για να ξεχωρίσουν τα χρώματα. Το βασικό χαρακτηριστικό των φίλτρων Bayer είναι το ότι απορροφούν ένα μέρος της ακτινοβολίας. Η τεχνολογία QD-OLED χρησιμοποιεί μόνο μπλε pixels και ένα στρώμα quantum dots για να μετατρέψει το μπλε στα άλλα δύο χρώματα (πράσινο και κόκκινο). Η βασική διαφορά είναι πως τα quantum dots δεν «κόβουν» μέρος της ακτινοβολίας, αλλά τη μετατρέπουν σε ακτινοβολία άλλου μήκους κύματος· με απλά λόγια, μετατρέπουν το μπλε σε πράσινο ή κόκκινο! Προφανώς, για τα μπλε subpixels το φως περνάει αυτούσιο χωρίς φιλτράρισμα. Έτσι η φωτεινότητα είναι πολύ μεγαλύτερη, κρατώντας όλα τα προτερήματα των OLED και επιτρέποντάς τους να εκμεταλλευτούν όλη την παραγόμενη φωτεινότητα των OLED. Η τεχνολογία αυτή είναι πολύ νέα, βέβαια, και οι τηλεοράσεις που τη χρησιμοποιούν βρίσκονται στο high-end άκρο.

Τώρα, λοιπόν, ξέρεις. Οι τεχνολογίες που χρησιμοποιούν όλοι οι κατασκευαστές τηλεοράσεων είναι αυτές και μπορείς να δεις τα δυνατά τους σημεία και να βρεις τη δική σου smart TV μπαίνοντας στο Public.gr και κάνοντας την επιλογή σου. Βέβαια, εμείς θα σου προτείναμε να περάσεις μια βόλτα από το Public που σε βολεύει, για να τις δεις με τα μάτια σου. Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις και στα Public θα βρεις πολλές, πολλές χιλιάδες… λέξεις, για να διαλέξεις αυτήν που θέλεις να βάλεις στο σαλόνι σου!