Πώς θα τραβήξεις τέλειες φωτογραφίες με την instant camera σου!

Περίληψη: Με μία instant camera θα ζήσεις καλοκαιρινές στιγμές όπως παλιά! Σου αποκαλύπτουμε 7+1 μυστικά για να απογειώσεις τις λήψεις με instant camera!

Το βινύλιο έχει επανέλθει για τα καλά, τα mom jeans και η 90s αισθητική ήρθαν ξανά στη μόδα, στο Spotify ακούμε συνέχεια Kate Bush και Metallica χάρη στο Stranger Things. Γενικά, περνάμε μία retro φάση από ότι φαίνεται. Μην απορήσεις αν σε λίγα χρόνια δεις κασέτες, boomboxes και Walkman να κάνουν το δικό τους comeback! Μέσα σε όλα αυτά, η αναλογική φωτογραφία γνωρίζει και αυτή μία αναγέννηση και έτσι οι instant φωτογραφικές μηχανές επέστρεψαν για τα καλά! Γιατί, όπως και να το κάνουμε, η ευχαρίστηση του να κρατάς στα χέρια σου μία φωτογραφία που μόλις τράβηξες δεν συγκρίνεται με το να τη βλέπεις στην οθόνη του smartphone σου. Οι φωτογραφίες από το φακό μίας instant camera έχουν διαφορετικό vibe από οποιαδήποτε DSLR ή mirrorless και έχουν τα δικά τους «μυστικά» για να αποτυπώσεις πανέμορφα κάθε στιγμή. Λίγο πριν φύγεις για διακοπές λοιπόν, θα σου αποκαλύψουμε τα tips για να βγάλεις τις καλύτερες φωτογραφίες με την instant φωτογραφική μηχανή σου!

Μην καλύπτεις το φλας ή το φακό

Θα ξεκινήσουμε από το προφανέστερο tip. Όσο προφανές κι αν είναι όμως, όλοι μπορεί να την πατήσουμε, γι’ αυτό χρειάζεται επανάληψη. Πριν πατήσεις το κλικ για να απαθανατίσεις μία στιγμή, πρόσεξε μήπως κάποιο δάχτυλό σου καλύπτει το φλας ή μέρος του φακού. Αν δεν το προσέξεις μπορεί να χαραμίσεις μερικά φιλμ και είναι κρίμα. Οι instant φωτογραφικές μηχανές έχουν πολύ διαφορετική εργονομία από τις περισσότερες φωτογραφικές μηχανές, οπότε πρέπει να βρεις μία λαβή που να σε βολεύει στο κράτημα χωρίς τα δάχτυλά σου να καλύπτουν ασυναίσθητα το φακό ή το φλας.

Βάλε το θέμα σου στο κέντρο

Έχεις ακούσει, ίσως, για τον κανόνα των τρίτων (rule of thirds) στη φωτογραφία. Το δεύτερό μας tip είναι να τον ξεχάσεις τελείως και να τοποθετήσεις το θέμα σου στο κέντρο του κάδρου, όταν τραβάς φωτογραφίες με μία instant camera. Οι instant φωτογραφικές δεν είναι φτιαγμένες για επαγγελματικές λήψεις ούτε έχουν φακούς αξίας εκατοντάδων ευρώ. Είναι φτιαγμένες για fun, αυθόρμητες φωτογραφήσεις. Αν το θέμα σου είναι στο κέντρο, λοιπόν, θα διατηρηθεί καλύτερα η λεπτομέρεια. Επίσης, σε πολλές instant το κάδρο δεν είναι παραλληλόγραμμο αλλά τετράγωνο, οπότε ο κανόνας των τρίτων δεν μπορεί να δώσει την ίδια δυναμική στη φωτογραφία σου έτσι κι αλλιώς.

Μην κολλάς στο θέμα σου

Στο ίδιο μήκος κύματος με το παραπάνω tip, για να αναδείξεις με τον καλύτερο τρόπο τις λεπτομέρειες του θέματός σου δεν πρέπει να είσαι πολύ κοντά σε αυτό. Οι instant φωτογραφικές μηχανές αποδίδουν καλύτερα σε απόσταση τουλάχιστον 60 εκατοστών από ό,τι θες να απαθανατίσεις. Αν φέρεις τη μηχανή σε κοντινότερη απόσταση τότε αυτή είναι πιθανό να χάσει σε λεπτομέρεια ή να μην εστιάσει σωστά. Οπότε κάνε ένα-δυο βήματα πιο πίσω αν προσέξεις ότι είσαι πολύ κοντά. Εκτός κι αν επιλέξεις την Fujifilm Instax Mini 11, η οποία διαθέτει ειδικό mode που σου επιτρέπει να τραβάς τέλειες φωτογραφίες σε απόσταση 30 έως 50 εκατοστών και άρα είναι ιδανική και για instant selfies.

Απόφυγε την ηλιοφάνεια, τράβα όταν έχει συννεφιά

Οι σύγχρονες DLSR και mirrorless κάμερες μπορούν να καταγράψουν το δυναμικό εύρος μίας έντονα φωτισμένης σκηνής πολύ καλύτερα από μία instant. Φωτογραφίζοντας κάτω από έντονη ηλιοφάνεια με μία instant camera είναι πολύ πιθανό να μην απεικονιστεί σωστά η σκηνή και να χαθεί η λεπτομέρεια στα πιο σκοτεινά ή φωτεινά σημεία της εικόνας. Γι’ αυτό τώρα το καλοκαίρι (και όχι μόνο) τα σύννεφα και τα μέρη με σκιά θα γίνουν ο καλύτερος φίλος σου για να βγάλεις όμορφες φωτογραφίες με μία instant camera.

Απαθανάτισε αυθόρμητες στιγμές

Αυτός είναι ένας βασικός κανόνας για κάθε είδος φωτογραφίας, αλλά ίσως είναι ακόμα πιο σημαντικός όταν μιλάμε για instant κάμερες. Αν θέλεις να φωτογραφίσεις ανθρώπους, το να τους στήσεις για να τραβήξεις μία φωτογραφία δεν παράγει τα πιο όμορφα αποτελέσματα πολλές φορές και χάνεται κάπως η ουσία της instant φωτογραφικής μηχανής. Instant σημαίνει άμεσος, άρα μία στημένη φωτογραφία δεν μπορεί να πει μία ιστορία. Αν αφηγηθείς την ιστορία των διακοπών σου μέσα από στημένες φωτογραφίες αυτή θα είναι βαρετή, έτσι δεν είναι; Γι’ αυτό προσπάθησε να ζήσεις στη στιγμή και να τραβήξεις φωτογραφίες αυθόρμητα.

Πειραματίσου με τη διπλή έκθεση

Υπάρχουν instant μηχανές που ενσωματώνουν λειτουργία διπλής έκθεσης, όπως η Polaroid Now i-Type. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι στο ίδιο κάδρο αποτυπώνεις δύο διαφορετικές φωτογραφίες. Αυτό το mode θα δώσει μία απόκοσμη αίσθηση στις φωτογραφίες σου και το αποτέλεσμα περιορίζεται μόνο από τη δημιουργικότητά σου! Γι’ αυτό σε παροτρύνουμε να «παίξεις» με το double exposure και να τραβήξεις αξιομνημόνευτές φωτογραφίες!

Σημείωσε επάνω στις φωτογραφίες!

Το μεγάλο λευκό πλαίσιο γύρω από την φωτογραφία δεν είναι εκεί για να προσδώσει μία όμορφη αισθητική στην εικόνα. Το κενό κάτω από τη φωτογραφία είναι εκεί για να σημειώσεις ό,τι εσύ θες. Γράψε που τραβήχτηκε η φωτογραφία, κάνε μία αφιέρωση, σημείωσε την ημερομηνία, ή γράψε ό,τι άλλο σου έρθει στο μυαλό. Έτσι, αφού τραβήξεις την τέλεια φωτογραφία, θα την κάνεις ακόμα πιο ενδιαφέρουσα.

Bonus: Μοιράσου τις φωτογραφίες στα social media

Ok, αυτό το tip δεν θα σε βοηθήσει να βγάλεις καλύτερες φωτογραφίες με την instant μηχανή σου, θα σε βοηθήσει όμως να… ρίξεις το Instagram. Γιατί μπορεί η φιλοσοφία των instant cameras να είναι η αναλογική φωτογραφία και η άμεση εκτύπωση, αλλά, όλο και κάποια από τις λήψεις σου θα θέλεις να μοιραστείς στα social media. Η καλύτερη λύση για να το κάνεις αυτό είναι να επιλέξεις μία μηχανή που να υποστηρίζει ασύρματη σύνδεση με το smartphone και να έχει υποδοχή για κάρτα SD, όπως η Canon Zoemini S2. Έτσι και θα εξερευνήσεις τη δημιουργικότητά σου στην αναλογική φωτογραφία και θα κρατήσεις ψηφιακά κάθε όμορφη στιγμή για να μην χαθεί ποτέ.

Αγκάλιασε πλήρως το ρεύμα της εποχής και δώσε στο καλοκαίρι σου ένα retro feeling με μία instant φωτογραφική μηχανή! Τώρα ξέρεις πώς θα βγάλεις τέλειες φωτογραφίες άλλωστε!