Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

...

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου!

...

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ & ΩΡΑ

2 Απριλίου 2021, 17:30

Προσθήκη στο ημερολόγιο σου

Κορυφαίοι δημιουργοί και αγαπημένες προσωπικότητες σε ένα διαδικτυακό αφιέρωμα στις ιστορίες που αγαπήσαμε ως παιδιά!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου σας προσκαλούμε την Παρασκευή 2 Απριλίου στις 17:30 σε μια σπάνια διαδικτυακή συνάντηση με κορυφαίους συγγραφείς και σκιτσογράφους, που θα μιλήσουν με διαδραστικό τρόπο για τους χαρακτήρες που δημιούργησαν και τις περιπέτειές τους! 

Την εκδήλωση θα συντονίσει η Πελιώ Παπαδιά, δημοσιογράφος του περιοδικού για γονείς Τaλκ και της ιστοσελίδας www.talcmag.gr, μαζί με τον τραγουδοποιό και συγγραφέα, Σπύρο Γραμμένο. Όλα αυτά, σε ζωντανή μετάδοση, μέσα από τη σελίδα του Public στο Facebook και το κανάλι του Public στο YouTube.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αγαπημένες προσωπικότητες του πολιτισμού - Πυγμαλίωνας Δαδακαρίδης, Λένα Παπαληγούρα, Γιάννης Στάνκογλου - και του αθλητισμού - Κατερίνα Σολδάτου (Extreme Aerial Dancer), Νίκος Παπαγγελής (Παραολυμπιονίκης και Πρωταθλητής Ποδηλασίας) και Γιάννης Αθηναίου (Διεθνής Καλαθοσφαιριστής) - θα βρεθούν στις οθόνες μας και θα μιλήσουν για το παραμύθι που έχει μείνει ανεξίτηλο στη μνήμη τους από τα παιδικά τους χρόνια.

Μαζί με την εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί και μεγάλος διαγωνισμός με δώρα τα βιβλία των αγαπημένων σας συγγραφέων! Δείτε εδώ πως μπορείτε να πάρετε μέρος. 

Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Καθιερώθηκε το 1966 από τη Διεθνή Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (International Board on Books for Young People- IBBY) και έκτοτε δίνει κάθε χρόνο έμπνευση στα παιδιά, ώστε να «ταξιδέψουν» με όχημα την καλή λογοτεχνία! Βρείτε περισσότερες πληροφορίες για την ημέρα στη σελίδα του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου

02042021 international childrens book day 01

Συγγραφείς που συμμετέχουν στην εκδήλωση: 

Μαρίνα Γιώτη, «Γέτι», εκδόσεις Δίοπτρα

Η Μαρίνα Γιώτη και το «Γέτι» της γιορτάζουν με τα παιδιά την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και μαζί ανακαλύπτουν τη δύναμη μιας τόσης δα λεξούλας. Πάρτε τους μαρκαδόρους σας και ελάτε να φτιάξουμε ο καθένας το δικό του «Γέτι», αλλά και να παίξουμε παιχνίδια που κάνουν το μυαλό μας πιο δυνατό!

Μίλτος Πιστώφ, «Σι Λόντε - το κορίτσι που βρήκε τη μουσική», εκδόσεις Διόπτρα

Η Σι Λόντε και το Αμπαγιόμι χορεύουν μαζί σου! Ο Μίλτος Πιστώφ θα κάνει μια σύντομη περίληψη του παραμυθιού που θα περιλαμβάνει σταδιακά το χτίσιμο ενός ρυθμού ώστε στο τέλος να γιορτάσουμε όλοι μαζί την επιστροφή της Σι Λόντε και της μουσικής στο Αμπαγιομι μας, ένας συμβολισμός της μουσικής στην ζωή μας και της αισιοδοξίας και χαράς που τόσο πολύ χρειαζόμαστε.

Ελένη Ανδρεάδη, «Η απαγωγή της Δ», εκδόσεις Μεταίχμιο

Πσστ, Πράκτορα! Βασιζόμαστε πάνω σου για να λύσουμε το μυστήριο του χαμένου Μίνι Μίνι... και όχι μόνο! Με μια κόλλα χαρτί και μαρκαδόρο θα φτιάξουμε μαζί ένα άκρως απόρρητο υπερόπλο που κατατροπώνει το πλαστικό τέρας που απειλεί τον πλανήτη μας! Αδύνατον; Με τη βοήθεια σου, όχι! Ατρόμητε πράκτορα, ετοιμάσου για την πιο τρελή αποστολή που έχεις αναλάβει ποτέ! Τη δράση θα κάνουν η συγγραφέας του βιβλίου Ελένη Ανδρεάδη και ένας εμψυχωτής από την ομάδα Πράκτορες του πλανήτη.

Βαγγέλης Ηλιόπουλος, «ΌΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο», εκδόσεις Πατάκη

Έχεις ποτέ αναρωτηθεί πώς μπορείς να ζήσεις πολλές ζωές; Να νιώσεις ό,τι νιώθουν οι άλλοι; Να απολαύσεις ατέλειωτες περιπέτειες;

Έλα, μαζί με τον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλο να βουτήξουμε στις σελίδες του βιβλίου «ΟΛΑ μπορείς να τα ζήσεις σε ένα βιβλίο» και μαζί με έναν μυστηριώδη συλλέκτη σελίδων να ανακαλύψουμε πώς όλα αυτά μπορεί πράγματι να σου συμβούν όταν...

Ελένη Βλάχου & Κωνσταντίνος Δαλαμάγκας, «Φαρφανέλα - Μάθε πως κάθε «ευχαριστώ» στο τσακ εξαφανίζει το πρόβλημα εκείνο που μοιάζει με βουνό!», εκδόσεις Πατάκη

Η Φαρφανέλα τριγυρνάει στη Χώρα που όλο Χορεύουν ψάχνοντας για όλα εκείνα που έχει χάσει! Εμείς σας προσκαλούμε να την ακολουθήσουμε, να παίξουμε και, εντελώς στα κρυφά, να ρίξουμε το μυστικό μας μέσα στο βαλιτσάκι της…

Αντώνης Παπαθεοδούλου & Δικαίος Χατζηπλής, «Χαριστική βιβλιοθήκη», εκδόσεις Πατάκη

Ο Σοφοκλής διαλέγει ένα βιβλίο από τη δανειστική βιβλιοθήκη. Μόλις το ανοίγει, ξεπετάγονται από μέσα αρκούδοι, ακροβάτες, ιππότες, συναισθήματα, ταξίδια, φαντασία και ένα σωρό άλλα πράγματα που θα τα ανακαλύψουμε με παιχνίδια, γέλιο, δράση και αυτοσχεδιασμούς.

Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, «Μια αγκαλιά κι ένα φιλί κι ένα... κουτό κουτί», εκδόσεις Καλειδοσκόπιο

Θα σας γνωρίσω ένα κουτό κουτί και κάποιους από τους κόσμους που κρύβει μέσα του. Θα μοιραστώ μαζί σας πώς γεννήθηκε η ιδέα γι' αυτό το βιβλίο καθώς και στιγμές από τη μέχρι τώρα διαδρομή του: ζωγραφιές και ιστορίες παιδιών που ανακάλυψαν το δικό τους κουτό κουτί και το γέμισαν με ό,τι αγαπούν και προσδοκούν. Κι ακόμα, θ' ακούσω τις δικές σας ιδέες. Τι έχει μέσα το δικό σας κουτό κουτί; Μυθικά πλάσματα; Φανταστικά τοπία; Ανεξερεύνητους πλανήτες; Ή απλά μια βαρκούλα με πανί; Όλα χωρούν σ' ένα κουτό κουτί!

Άγγελος Αγγέλου & Έμη Σίνη, «Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πύργος με τα μυστικά», εκδόσεις Παπαδόπουλος

Ο συγγραφέας Άγγελος Αγγέλου θα παρουσιάση το βιβλίο «Ο μικρός Κοπέρνικος και ο Πύργος με τα μυστικά», σε μια διαδραστική χιουμοριστική παρουσίαση γεμάτη περιπέτεια και δράση. Μαζί με τα παιδιά, που θα κληθούν να συμμετάσχουν απαντώντας σε ερωτήσεις ή δίνοντας τις δικές τους ερμηνίες για την ιστορία, θα βρεθεί και η απολαυστική Ορτανσία, που με τον δικό της ταπεραμέντο, θα φροντίσει ώστε η παρουσίαση αυτή να μας μείνει... αξέχαστη!

Λήδα Βαρβαρούση, «Γκαγκαρού», εκδόσεις Παπαδόπουλος

Λήδα Βαρβαρούση θα παρουσιάσει ένα φανταστικό ταξίδι στο φεγγάρι μαζί με τον ήρωά της τον Γκαγκαρού, τον γαϊδουράκο. Θα αφηγηθεί και θα ζωγραφίσει στα παιδιά ποιος είναι ο Γκαγκαρού και πώς έγινε παραμύθι.

Σταυρούλα Παγώνα, «Μικρός οδηγός βιβλίων» (εικονογράφηση: Ντανιέλα Σταματιάδη), εκδόσεις Ίκαρος

Εσύ, τι μπορείς να κάνεις με ένα βιβλίο; Η Σταυρούλα Παγώνα, με... οδηγό της τον «Μικρό Οδηγό Βιβλίων», προτείνει στα παιδιά εναλλακτικούς τρόπους χρήσης των βιβλίων και δίνει τις δικές της απαντήσεις στα παρακάτω «κρίσιμα» ερωτήματα:

- Τι μπορείς να σερβίρεις με ένα βιβλίο;
- Πώς ένα βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει να απαντήσεις στα διλήμματά σου;
- Πώς ένα βιβλίο μπορεί να σε βοηθήσει να τη βγάλεις «καθαρή» μετά από μια ζημιά;
- Μπορεί ένα βιβλίο να ρουφήξει όλη τη βαρεμάρα που υπάρχει στο δωμάτιο;
- Πώς ένα βιβλίο μπορεί να βοηθήσει να κρατηθείς «σε φόρμα»;

Ελάτε να δούμε το βιβλίο «αλλιώς», σε μια άκρως διαδραστική παρουσίαση!

Ίρις Σαμαρτζή, «Τάτα;;», εκδόσεις Ίκαρος

Η εικονογράφος Ίρις Σαμαρτζή παίρνει τα χαρτάκια της, τα χρώματά της, τα κουτάκια της και σας καλεί να γνωρίσετε την «Τάτα;;» μέσα από μια παιχνιδιάρικη, γεμάτη κατασκευές βιβλιοπαρουσίαση.

Άλκηστη Χαλικιά, «Τα παπούτσια των άλλων» (εικονογράφηση: Φωτεινή Τίκκου), εκδόσεις Ίκαρος

Με το βιβλίο «Τα παπούτσια των άλλων» θα ταξιδέψουμε ως το Παρίσι, όπου η Ματού θα μας προκαλέσει να μαντέψουμε ποιος κρύβεται πίσω από κάθε ζευγάρι παπουτσιών, τι λένε για εμάς τα παπούτσια μας και πώς είναι να γίνεσαι η γάτα σου!

Γιώργος Λεμπέσης, «Ελέφαντες με τιράντες», εκδόσεις Ψυχογιός

Το βιβλίο «Ελέφαντες με τιράντες» είναι ένα παραμύθι γεμάτο χρώμα, χιούμορ και μηνύματα για την υπεράσπιση του καλού και τη δύναμη της συνεργασίας. Ένα ξεχωριστό παραμύθι από τον αγαπημένο μας Lebee, κατά κόσμον Γιώργο Δ. Λεμπέση, που θα χαρίσει σε μικρούς και μεγάλους χρωματιστά χαμόγελα μέσα από την διαδραστική αφήγηση του συγγραφέα.