Ένα βιβλίο για την «Ευνοούμενη»

Περίληψη: Πίσω από μία μεγάλη ταινία κρύβεται ένας μεγάλος σκηνοθέτης, μία σπουδαία ερμηνεύτρια και ένα σημαντικό...

Πίσω από μία μεγάλη ταινία κρύβεται ένας μεγάλος σκηνοθέτης, μία σπουδαία ερμηνεύτρια και ένα σημαντικό βιβλίο!

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά. Η βράβευση με Όσκαρ Α' Γυναικείου Ρόλου της Olivia Colman δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία» για όσους είχαν απολαύσει την ερμηνεία της στην εξαιρετική ταινία «Η ευνοούμενη». Η Βρετανίδα ηθοποιός απέδωσε συγκλονιστικά τη Βασίλισσα Άννα, κατά γενική ομολογία. Η ίδια βέβαια δεν ήταν σίγουρη πως θα κέρδιζε το βραβείο και όταν συγκλονισμένη το παρέλαβε, έβγαλε έναν σεμνό λόγο που συγκίνησε το κοινό.

Καθοριστικός παράγοντας που οδήγησε στη βράβευση αυτή ήταν το ίδιο το κινηματογραφικό έργο του δικού μας Γ. Λάνθιμου. «Η ευνοούμενη» είναι μια ταινία με πολλαπλές αναφορές σε σπουδαία έργα του παρελθόντος, η οποία όμως κατορθώνει με μοναδικό τρόπο να συνδυάσει τη σύγχρονη σινεφίλ οπτική με το κλασικό ύφος. Με μια ιδιαίτερη ματιά, συχνά κωμική, ο μεγάλος Έλληνας σκηνοθέτης, υποχρέωσε κοινό και κριτικούς και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού να μιλούν γι' αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ιδιαίτερη αξία να μιλήσουμε για μια νέα εκδοτική κυκλοφορία που επεξηγεί και συμπληρώνει όλα όσα είδαμε στην ταινία. Το βιβλίο της Ophelia Field με τίτλο «The Favourite» είναι η εξαιρετική βιογραφία της Sarah Churchill, Δούκισσας του Marlborough (την οποία απέδωσε έξοχα η Rachel Weisz στην ταινία). Πρόκειται για την σκανδαλώδη αληθινή ιστορία της Δούκισσας που από ευνοούμενη της Βασίλισσας κατέληξε να την εκβιάσει, κατηγορώντας την πως διατηρούσε ανάρμοστες σχέσεις με γυναίκες – μεταξύ αυτών και με την ξαδέλφη της Abigail Masham (Emma Stone στην ταινία).

Η καλογραμμένη και ανατρεπτική βιογραφία της Ophelia Field μας μεταφέρει τη «φωνή» της εμβληματικής, ισχυρής προσωπικότητας της Sarah Churchill μέσα από τους αιώνες. Ένα αξέχαστο πορτρέτο μιας γυναίκας που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ιστορία της χώρας της και ταυτόχρονα η πραγματική ιστορία πίσω από τη μυθοπλασία.