«Χαμένα Κορμιά»: Το βιβλίο πίσω από το Poor Things γίνεται δικό σου!

Περίληψη: Το Poor Things συναρπάζει κοινό και κριτικούς σε όλο τον κόσμο και εμείς ανακαλύπτουμε το βιβλίο που ενέπνευσε τη νέα ταινία του Γιώργου Λάνθιμου!

Αν υπάρχει ένα topic που trend-άρει όσο κανένα άλλο τις πρώτες μέρες της νέας χρονιάς, αυτό δεν είναι άλλο από την ταινία Poor Things. Η παγκόσμια κινηματογραφική κοινότητα έχει τα βλέμματά της στραμμένα στην έβδομη ταινία μεγάλου μήκους του Γιώργου Λάνθιμου, με το hype γύρω από τη μαύρη κωμωδία του Έλληνα σκηνοθέτη να κρατάει καλά σε groups και ιντερνετικά fora. Γρήγορα η κουβέντα δεν άργησε να φτάσει και στο ομώνυμο βιβλίο. Η αλλόκοτη μα τόσο σαγηνευτική ιστορία της Bella Baxter που υποδύεται η σαγηνευτική Emma Stone βασίζεται στο μυθιστόρημα Poor Things του Alasdair Gray, ένα από τα σημαντικότερα δείγματα της βρετανικής λογοτεχνίας των '90s. 22 χρόνια μετά την πρώτη του έκδοση στα ελληνικά, το Poor Things, ή αλλιώς «Χαμένα Κορμιά» επανακυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα. Έλα να το ανακαλύψουμε μαζί!

Poor Things: Μια γοτθική ιστορία γυναικείας χειραφέτησης

xamena-kormia-poor-things-02

Συχνά, πυκνά θα ακούσεις κάποιο βιβλίο να αποκαλείται «πρωτοποριακό». Στην περίπτωση του «Poor Things» δε μιλάμε για μια ακόμα κοινότυπη υπερβολή. Αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα genre για το εμπνευσμένο έργο του Alasdair Gray, τότε θα το κατατάσαμε στη λίστα με τα modern classics. Στις σελίδες του βιβλίου ο Alasdair Gray καταφέρνει να «ενώσει» τις ποικίλες επιρροές του, δημιουργώντας μια εμπνευσμένη ιστορία που εγείρει σκέψεις και συναισθήματα. Στα «Χαμένα Κορμιά» η γοτθική λογοτεχνία γίνεται ένα με την επιστημονική φαντασία. Το steampunk με τη φεμινιστική θεωρία. Η ηθική της επιστήμης με τη γυναικεία σεξουαλικότητα. Ο έρωτας με τη δίψα για την ελευθερία. Ο μεγάλος Σκωτσέζος συγγραφέας μας παραδίδει ένα απολαυστικό μυθιστόρημα που αντανακλά το μεγαλείο των Βρετανών λογοτεχνών. Από τη Mary Shelley, τον Lewis Carroll, και τον Arthur Conan Doyle μέχρι τον Jonathan Coe και τον Irvine Welsh.

Alasdair Gray: Η αναγέννηση της σκωτσέζικης λογοτεχνίας

Κατά τη δεκαετία του '90 η λογοτεχνία της Σκωτίας γνώρισε μια νέα μεγάλη άνθηση. Συγγραφείς όπως ο James Kelman («A Disaffection»), o Irvine Welsh («Trainspotting»), ο Alan Warner («Morvern Cellar») και η Janice Galloway («The Trick Is To Keep Breathing») παρέδωσαν μνημειώδη μυθιστορήματα που αγαπήθηκαν από αναγνώστες πολύ μακριά από το Εδιμβούργο και τα highlands. Ανάμεσα στους κύριους εκφραστές της λογοτεχνικής αυτής αναγέννησης είναι και ο Alasdair Gray. Μαζί με το «Poor Things», το αντισυμβατικό «Lanark» είναι το έταιρο μεγάλο μυθιστόρημα του συγγραφέα. Με κοινό παρονομαστή την πατρίδα του Γλασκώβη, οι ετερόκλιτες ιστορίες του Gray ξεχειλίζουν από ευφάνταστες λογοτεχνικές αναφορές και προβληματισμούς πάνω στην κοινωνία, την πολιτική, τη θρησκεία και τον άνθρωπο. Όπως μας έδειξαν και τα «Χαμένα Κορμιά» του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου.

xamena-kormia-poor-things-01

Από τη Βενετία στις Χρυσές Σφαίρες και στην κορυφή του κόσμου

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις μερικές μέρες από την πρεμιέρα του «Poor Things» στις ελληνικές αίθουσες, η ιδέα όμως για την κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος πηγαίνει αρκετά πίσω. Στο 2010 για την ακρίβεια. Έπρεπε να έρθει η μεγάλη επιτυχία του «Αστακού» ώστε να ανοίξει ο δρόμος για το φιλόδοξο project της ταινίας. Έτσι και συνέβη. Με ένα εκλεκτό καστ χολιγουντιανών αστέρων (Emma Stone, Mark Ruffalo, Willem Dafoe) και τον Tony McNamara σε ρόλο σεναριογράφου, το Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου φαίνεται πως θα μας απασχολήσει για πολύ καιρό ακόμα. Αυτό άλλωστε μαρτυρά ο Χρυσός Λέοντας το Σεπτέμβριο στo Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας αλλά και οι δύο Χρυσές Σφαίρες που απέσπασε προ ημερών στο φημισμένο θεσμό.

Video Duration
1:59

«Χαμένα Κορμιά»: Μεγάλος διαγωνισμός!

Δε θα σποιλάρουμε παραπάνω. Θα αρκεστούμε στο ότι η νέα ταινία το Γιώργου Λάνθιμου είναι η τέλεια αφορμή για να προσθέσεις στη βιβλιοθήκη σου το έργο ενός ακόμα σπουδαίου συγγραφέα. Όσο για το ομώνυμο μυθιστόρημα, εμάς μας ενθουσίασε και δε θα μπορούσαμε παρά να υποδεχτούμε τη νέα ελληνική έκδοση μ' ένα μεγάλο διαγωνισμό. Τα Public και οι εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα χαρίζουν δύο (2) αντίτυπα του βιβλίου «Χαμένα Κορμιά» σε δύο τυχερους αναγνώστες. Για να διεκδικήσεις το μυθιστόρημα του Alasdair Gray, συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην ειδική φόρμα συμμετοχής έως και τις 19 Ιανουαρίου. Πολλαπλές συμμετοχές δε θα ληφθούν υπόψη. Δες αναλυτικά τους όρους και τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού εδώ.

Καλή επιτυχία!