Ernest Hemingway, 120 χρόνια μετά: Έργα και ημέρες

Περίληψη: Δημοσιογράφος, αθλητής, στρατιώτης - αυτοί ήταν μερικοί από τους ρόλους του Ernest Hemingway πριν γίνει...

Δημοσιογράφος, αθλητής, στρατιώτης - αυτοί ήταν μερικοί από τους ρόλους του Ernest Hemingway πριν γίνει γνωστός σε όλο τον κόσμο ως συγγραφέας. Φέτος συμπληρώθηκαν 120 χρόνια από τη γέννηση του (21 Ιουλίου 1899), ενώ με το έργο του συγκεντρώνει μέχρι και σήμερα το θαυμασμό του αναγνωστικού κοινού - και όχι άδικα.E

Γεννήθηκε στην πόλη Cicero του Illinois και από μικρός έδειξε την προδιάθεσή του προς τη συγγραφή, καθώς όσο φοιτούσε στο Λύκειο εργαζόταν παράλληλα και στη σχολική εφημερίδα.

Την αποφοίτησή του ακολούθησε η δουλειά ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Kansas Star. Αυτή η απασχόληση ήταν και μία από τις βασικές επιρροές γύρω από το λιτό στυλ γραφής του Hemingway, το οποίο επηρέασε πολλές ακόμα γενιές συγγραφέων μετά από αυτόν.

Η καριέρα του, όμως, διακόπηκε για να πολεμήσει στο Ιταλικό μέτωπο κατά τη διάρκεια του Α’Παγκοσμίου Πολέμου. Εκεί τραυματίστηκε σοβαρά και επέστρεψε στην πατρίδα του. Οι εμπειρίες του κατά τη διάρκεια του πολέμου ήταν και η βάση για ένα απότα πρώτα του μυθιστορήματα, το «A Farewell to Arms».

Επιστρέφοντας από τον πόλεμο εργάστηκε και πάλι ως δημοσιογράφος και αυτό τον έφερε πίσω στην Ευρώπη και το Παρίσι. Εκεί, ως ξένος ανταποκριτής, ήρθε σε επαφή με άλλα μεγάλα ονόματα των τεχνών, όπως ο James Joyce, ο Pablo Picasso και άλλοι. Οι εμπειρίες του από την πόλη του φωτός καταγράφονται στο «A Moveable Feast», το οποίο ο Hemingway συνέταξε αρκετά αργότερα στη ζωή του. Ακόμα και σε περίοδο ειρήνης, όμως, τα θέματα του πολέμου δεν έφυγαν ποτέ από τις ιστορίες του. Το «For Whom The Bell Tolls» είναι ένα μυθιστόρημα που διαδραματίζεται κατά τη διάρκεια του Ισπανικού εμφυλίου.

10 χρόνια μετά το «Για ποιον χτυπά η καμπάνα», το 1950, ακολούθησε ένα ακόμα μυθιστόρημα με πολεμικές επιρροές, το «Across the River and into the Trees». Εκεί όπου, στην ειδυλλιακή Βενετία, ένας Αμερικάνος συνταγματάρχης προσπαθεί να βρει και πάλι τον εαυτό του μετά τοΒ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Τις προσωπικές σκέψεις του Ernest Hemingway για τον πόλεμο μπορείς να τις διαβάσεις στη συλλογή έργων του με τίτλο «Hemingway on War».

Οι πολεμικές ανταποκρίσεις του Ernest Hemingway, από το πρώτο μισό του 20ουαιώνα, έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά στη συλλογή «Με υπογραφή Χέμινγουεϊ». Αυτό που τον εδραίωσε, όμως, στο συγγραφικό «πάνθεον» ήταν η κατάκτηση του βραβείου Νόμπελ το 1954, για το οποίο μεγάλο ρόλο έπαιξε το μυθιστόρημά του «Ο γέρος και η θάλασσα», που είχε εκδοθεί δύο χρόνια νωρίτερα.

Αν θες να κατανοήσεις σε βάθος τον Ernest Hemingway, ένα από τα έργα που πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσεις είναι τα απομνημονεύματά του από την δεκαετία του 1920 στο Παρίσι. Το «Μία κινητή γιορτή» είναι η ελληνική έκδοση του «A Movable Feast» και σε βοηθάει να ζήσεις από κοντά τη χαμένη γενιά των ανθρώπων της Ευρώπης μετά από τον Α’Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Hemingway κατέγραψε αυτή την περίοδο της ζωής του λίγο πριν πεθάνει, αλλά ακόμα και μετά θάνατον κυκλοφόρησε μέρος του έργου του. Το 1970 κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το «Νησιά της Καραϊβικής», που λαμβάνει χώρα στις ακτές και τα μπαρ της Κούβας.

Η καριέρα του μπορεί να είχε φτάσει στο απόγειό της, όμως η σωματική και η ψυχική υγεία του Hemingway ήταν σε αρκετά κακή κατάσταση. Υπέφερε από κατάθλιψη και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας, με αποτέλεσμα στις 2 Ιουλίου του 1961 να δώσει τέλος στη ζωή του.

Άφησε πίσω του ένα τεράστιο συγγραφικό έργο, γραμμένο με το δικό του μοναδικό ύφος, που επηρεάζει συγγραφείς ακόμα και σήμερα. Ο περιπετειώδης χαρακτήρας του τον έθεσε πολλές φορές σε κίνδυνο, αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες του 20ου αιώνα. Όσο κυρίαρχος κι αν ήταν ο περιπετειώδης χαρακτήρας του, το συγγραφικό του ταλέντο ήταν ακόμα μεγαλύτερο...