Πώς θα μεγιστοποιήσεις την εξοικονόμηση στο σπίτι με αντλία θερμότητας

Περίληψη: Τα οφέλη των αντλιών θερμότητας είναι τεράστια. Ανακάλυψέ τα και δες πως μπορείς να τις αποκτήσεις ακόμα πιο εύκολα μέσω κρατικών προγραμμάτων επιδότησης.

Η εξοικονόμηση ενέργειας στο σπίτι μόνο οφέλη μπορεί να φέρει. Από τη μείωση των μηνιαίων εξόδων μέχρι τη συρρίκνωση του περιβαλλοντικού σου αποτυπώματος, χαμηλώνοντας τις ενεργειακές απαιτήσεις του σπιτιού κερδίζεις με πολλούς τρόπους. Με γνώμονα αυτά τα πλεονεκτήματα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για τη #1 συσκευή για να αναβαθμίσεις την ενεργειακή αποδοτικότητα του σπιτιού: την αντλία θερμότητας! Οι αντλίες θερμότητας σε συνδυασμό με τα κρατικά προγράμματα επιδοτήσεων που «τρέχουν» κατά καιρούς είναι η καλύτερη ευκαιρία να αλλάξεις τα δεδομένα στο χώρο σου και να πετύχεις οικονομία. Ας δούμε αναλυτικά πώς οι αντλίες θερμότητας θα σε βοηθήσουν να κερδίσεις το στοίχημα της εξοικονόμησης στο σπίτι.

Εύκολη εγκατάσταση, άμεση οικονομία

antlies-thermotitas-exoikonomo-01

Το βασικό κομμάτι κάθε αντλίας θερμότητας είναι μία εξωτερική μονάδα στην οποία στεγάζονται τα βασικά μέρη της συσκευής. Από αυτή τη μονάδα συλλέγεται η εξωτερική θερμότητα, και με τη συμβολή μικρής ποσότητας ενέργειας η συσκευή εκμεταλλεύεται τον ψυκτικό κύκλο για να παράγει θερμότητα για κάθε χώρο. Πιο συγκεκριμένα, έως και το 75% της ενέργειας αντλείται από το περιβάλλον, και μόλις το 25% προέρχεται από ηλεκτρική ενέργεια. Άρα οι αντλίες θερμότητας παράγουν περισσότερη ενέργεια από ό,τι καταναλώνουν. Αυτό τις κατατάσσει ως τις πιο αποδοτικές συσκευές θέρμανσης και άρα είναι η πιο οικονομική λύση για θέρμανση στο σπίτι.

Ένα σημαντικό πλεονέκτημα, επίσης, είναι πως η εγκατάστασή τους δεν αφορά μόνο νέες κατασκευές. Αν στο σπίτι υπάρχουν σωληνώσεις για καλοριφέρ, τότε μπορούν να συνδεθούν με την αντλία θερμότητας αντί για τον καυστήρα. Με την εγκατάσταση fan coils μπορούν να αναλάβουν και την ψύξη ενός χώρου, ενώ σε μία νέα κατασκευή μπορούν να συνδεθούν και με ενδοδαπέδια θέρμανση. Τέλος, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να αξιοποιηθούν και για την παροχή ζεστού νερού στο σπίτι.

Διαφορές μεταξύ monobloc και διαιρούμενων συστημάτων

Οι αντλίες θερμότητας χωρίζονται σε δύο βασικές κατηγορίες, τις monobloc και τις διαιρούμενες. Οι monobloc αντλίες αποτελούνται από μία μόνο μονάδα που στεγάζει όλα τα μέρη της συσκευής, ενώ οι διαιρούμενες αποτελούνται από δύο μέρη, μία εσωτερική και μία εξωτερική μονάδα. Η εσωτερική μονάδα ενός διαιρούμενου συστήματος χρησιμεύει και για την παροχή ζεστού νερού στο σπίτι. Το πλεονέκτημα μία monobloc μονάδας είναι πως η εγκατάσταση είναι πιο ευέλικτη και δεν απαιτεί χώρο μέσα στο σπίτι. Αντίθετα, μία αντλία θερμότητας τύπου “split” απαιτεί χώρο μέσα στο σπίτι, αλλά προσφέρει συνήθως την μέγιστη ενεργειακή αποδοτικότητα.

Αντλίες θερμότητας: Πρωταγωνιστές στο «Εξοικονομώ 2024»

antlies-thermotitas-exoikonomo-02

Το φθινόπωρο του 2024 αναμένεται να ξεκινήσει η νέα φάση του προγράμματος «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά. Το «Εξοικονομώ» απευθύνεται σε ιδιώτες και σκοπός του είναι να βοηθήσει τα νοικοκυριά στην βελτίωση της ενεργειακής τους αποδοτικότητας, καλύπτοντας μέρος του κόστους των εργασιών και των συσκευών που απαιτούνται για την αναβάθμιση του εκάστοτε σπιτιού. Λόγω της υψηλής ενεργειακής αποδοτικότητάς τους, οι αντλίες θερμότητας θα αποτελούν σημαντικό κομμάτι του «Εξοικονομώ 2024». Η επόμενη φάση του προγράμματος φαίνεται πως θα συμπεριλαμβάνει αυξημένα ποσοστά επιδότησης για την εγκατάσταση αντλίας θερμότητας. Όπως και σε παλιότερες φάσεις του προγράμματος, και στο «Εξοικονομώ 2024» αναμένεται να υπάρχουν επίσης επιδοτήσεις για αλλαγή κουφωμάτων και για θερμομόνωση των κτιρίων.

Οι τελικές λεπτομέρειες του «Εξοικονομώ 2024» δεν έχουν ακόμα ανακοινωθεί. Μετά το καλοκαίρι περιμένουμε την επίσημη προκήρυξη του προγράμματος. Μόλις αυτό συμβεί, θα πρέπει να κατατεθούν τα απαραίτητα δικαιολογητικά στην σχετική πλατφόρμα που θα ανοίξει. Αν το δικό σου νοικοκυριό επιλεγεί, τότε στα Public μπορείς να βρεις μία μεγάλη γκάμα από αντλίες θερμότητας για να καλύψεις τις ανάγκες του σπιτιού σου σε θέρμανση, ψύξη και ζεστό νερό. Ακόμα κι αν δεν συμμετέχεις στο επερχόμενο πρόγραμμα όμως, η επιλογή μία αντλίας θερμότητας αποτελεί και πάλι μία έξυπνη επιλογή. Το αρχικό κόστος της επένδυσης μπορεί να μοιάζει υψηλό, αλλά η εξοικονόμηση που θα σου εξασφαλίσει σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους (π.χ. καυστήρας πετρελαίου) είναι πολύ σημαντική. Έτσι πολύ γρήγορα θα πετύχεις απόσβεση της επένδυσής σου.

Εξοικονόμηση και για τις επιχειρήσεις

antlies-thermotitas-exoikonomo-03

Ενώ πολλά νοικοκυριά περιμένουν την έναρξη του προγράμματος «Εξοικονομώ 2024» για να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού, οι επιχειρήσεις έχουν ήδη στη διάθεσή τους ένας πρόγραμμα που κάνει πιο προσιτή την απόκτηση αντλίας θερμότητας. Αυτό είναι το πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις» και απευθύνεται τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και μέσω αυτού μπορεί να καλυφθεί έως και το 50% του κόστους τόσο της απόκτησης του εξοπλισμού όσο και των υπηρεσιών εγκατάστασης, με μέγιστο ποσό κάλυψης δαπανών τα 20.000€ για μικρές επιχειρήσεις και 25.000€ για μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Οι αντλίες θερμότητας εντάσσονται στο πρόγραμμα και έτσι και οι επιχειρήσεις μπορούν να αποκομίσουν τα οφέλη τους.

Αντλίες θερμότητας στα Public

Είτε για επιχειρήσεις είτε για νοικοκυριά, οι αντλίες θέρμανσης είναι η οικονομικότερη επιλογή για τη θέρμανση ενός χώρου, ενώ μπορούν να παρέχουν και επιπλέον λειτουργίες. Η εγκατάστασή τους, είτε μέσω κρατικής επιδότησης είτε χωρίς, είναι η πιο έξυπνη επιλογή για μακροχρόνια οικονομία, ενώ ταυτόχρονα αποτελεί και μία εξαιρετικά βιώσιμη κίνηση με σημαντικά οφέλη για το περιβάλλον. Στα Public θα βρεις μία μεγάλη γκάμα από αντλίες θερμότητας να καλύψεις τις απαιτήσεις του σπιτιού ή της επιχείρησής σου.