Πώς μία αντλία θερμότητας αλλάζει τα δεδομένα στο σπίτι

Περίληψη: Οι αντλίες θερμότητας ήρθαν στα Public! Μάθε τα πάντα για αυτές και δες πώς μπορείς να εκμεταλλευτείς τα τεράστια οφέλη που σου προσφέρουν.

Ένα από τα μεγαλύτερα κόστη σε κάθε σπίτι είναι αυτό της θέρμανσης. Οι σύγχρονες τεχνολογίες όμως μπορούν να αποτελέσουν τον καλύτερο σύμμαχό σου στην προσπάθεια για εξοικονόμηση. Σήμερα, η πιο οικονομική επιλογή είναι οι αντλίες θερμότητας, οι οποίες ήρθαν στα Public και σου δίνουν τη δυνατότητα να βγεις κερδισμένος. Η μείωση του κόστους ενέργειας είναι μόνο ένας από τους πολλούς λόγους για να επιλέξεις αντλία θερμότητας όμως, στην κατηγορία αυτή θα βρεις πολλά ακόμα πλεονεκτήματα! Όλα αυτά θα τα αναλύσουμε παρακάτω, αφού πρώτα λύσουμε όλες τις απορίες που μπορεί να έχεις για αυτές!

Τι είναι και πώς δουλεύει μία αντλία θερμότητας

Το «μυστικό» των αντλιών θερμότητας είναι πως συλλέγουν την ενέργεια του περιβάλλοντος για να ζεστάνουν το σπίτι. Ο πιο διαδεδομένος τύπος είναι οι αντλίες θερμότητας αέρα-νερού, οι οποίες θερμαίνουν νερό το οποίο κυκλοφορεί στις σωληνώσεις για να ζεστάνει το χώρο. Μία αντλία θερμότητας αέρα-νερού μπορεί να συλλέξει από το εξωτερικό της περιβάλλον έως και το 75% της ενέργειας που χρειάζεται, και μόλις το υπόλοιπο 25% προέρχεται από ηλεκτρική ενέργεια. Η λειτουργία της συσκευής βασίζεται στον ψυκτικό κύκλο, ο οποίος συμβαίνει στην εξωτερική μονάδα του συστήματος. Εκτός από τη θέρμανση του χώρου, οι αντλίες θερμότητας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για την θέρμανση νερού, εξαλείφοντας έτσι ένα ακόμα σημαντικό οικιακό κόστος, αλλά και για ψύξη! Μπορεί το όνομά τους να μιλά μόνο για θερμότητα, αλλά ο εναλλάκτης μπορεί να λειτουργήσει και αντίστροφα, προσφέροντας ψύξη όταν η συσκευή συνδυαστεί με fan coils.

Γιατί να επιλέξεις αντλία θερμότητας

antlies-thermotitas 01

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό, το βασικότερο πλεονέκτημα μίας αντλίας θερμότητας είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και χρημάτων. Υπάρχουν κι άλλα οφέλη όμως. Πάμε να τα δούμε.

«Πράσινη» λειτουργία

Οι αντλίες θερμότητας παράγουν περισσότερη θερμική ενέργεια από αυτή που καταναλώνουν. Αυτό τις κάνει τη φιλικότερη προς το περιβάλλον λύση για θέρμανση. Σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα είναι σημαντικά χαμηλότερες για τις αντλίες θερμότητας καθώς δεν χρειάζεται ούτε η εξόρυξη ούτε η καύση κάποιου ρυπογόνου καυσίμου για θέρμανση. Η κλιματική αλλαγή είναι ένα ζήτημα που μας απασχολεί όλους, οπότε η τοποθέτηση μίας αντλίας θερμότητας είναι η πιο βιώσιμη επιλογή που μπορείς να κάνεις για τη θέρμανση του σπιτιού.

Σημαντική εξοικονόμηση

Όπως είπαμε από την αρχή, ένας εξαιρετικός λόγος για να επιλέξεις αντλίες θερμότητας είναι η σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων που θα σου προσφέρει. Οι αντλίες θερμότητας απαιτούν πολύ λίγη ηλεκτρική ενέργεια για να λειτουργήσουν και λαμβάνουν την περισσότερη ποσότητα ενέργειας από το εξωτερικό περιβάλλον. Σαν αποτέλεσμα, το κόστος θέρμανσης είναι σημαντικά χαμηλότερο σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους.

Χαμηλότερο κόστος συντήρησης

antlies-thermotitas 02

Ένας ακόμα τρόπος με τον οποίο οι αντλίες θερμότητας επιτυγχάνουν εξοικονόμηση είναι μέσω του χαμηλότερου κόστους συντήρησής τους. Από τη στιγμή που υπάρχουν ελάχιστα κινητά μέρη και όλα τα κομμάτια του συστήματος είναι συγκεντρωμένα στην εξωτερική μονάδα, η συντήρησή της, αλλά και η επισκευή της αν χρειαστεί, μπορεί να γίνει χωρίς υψηλό κόστος, γρήγορα και εύκολα.

Μπορείς κι εσύ να εγκαταστήσεις αντλία θερμότητας

Αν τώρα σκέφτεσαι ότι για να εκμεταλλευτείς όλα τα οφέλη μίας αντλίας θερμότητας θα πρέπει να «ξηλώσεις» την υπάρχουσα εγκατάσταση του σπιτιού, κάτι που θα ανεβάσει το κόστος, τότε σου έχουμε καλά νέα! Οι αντλίες θερμότητας μπορούν να συνεργαστούν με τις υπάρχουσες σωληνώσεις στο σπίτι! Απλά θα εγκαταστήσεις την εξωτερική μονάδα και η θέρμανση θα συνεχίσει να παρέχεται στο χώρο από τα σώματα καλοριφέρ που ήδη έχεις. Φυσικά, αν τώρα φτιάχνεις το σπίτι σου και σκέφτεσαι να εγκαταστήσεις αντλία θερμότητας, τότε έχεις κι άλλες επιλογές στη διάθεσή σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να επιλέξεις ενδοδαπέδια θέρμανση μέσω αντλίας θερμότητας αντί για καλοριφέρ. Σε ό,τι αφορά το ζεστό νερό τώρα, θα πρέπει να επιλέξεις εξωτερικό δοχείο ζεστού νερού το οποίο θα συνεργάζεται με την αντλία θερμότητας.

Τι πρέπει να προσέξεις για να κάνεις την κατάλληλη επιλογή

Ο νούμερο ένα παράγοντας επιλογής πρέπει να είναι η ισχύς της αντλίας που θα επιλέξεις, έτσι ώστε να εκμεταλλευτείς στο μέγιστο την οικονομία που μπορεί να σου προσφέρει. Σκέψου πως μία αντλία θερμότητας μικρότερης ισχύος από αυτή που απαιτεί ο χώρος σου θα δουλεύει περισσότερο για να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και έτσι θα έχει αυξημένη κατανάλωση. Αντίθετα, μία υπερβολικά ισχυρή αντλία θα αυξήσει το κόστος απόκτησης χωρίς ουσιαστικά οφέλη.

antlies-thermotitas 03

Το κόστος κατά την επιλογή είναι επίσης σημαντικός παράγοντας. Η επένδυση σε μία αντλία θερμότητας μοιάζει ακριβή λόγω του αρχικού κόστους απόκτησης και εγκατάστασης. Η εξοικονόμηση που θα σου εξασφαλίσει κατά τη διάρκεια της ζωής της όμως είναι τεράστια σε σχέση με εναλλακτικές μεθόδους, οπότε η απόσβεση της επένδυσης θα επιτευχθεί πολύ σύντομα.

Ένας ακόμα τρόπος για να εξασφαλίσεις τη μέγιστη οικονομία είναι να ελέγξεις την ενεργειακή κλάση των συσκευών που σε ενδιαφέρουν. Μην αρκεστείς μόνο στο «Α+++» όμως. Κοίταξε επίσης τους δείκτες SEER και SCOP, οι οποίοι αναφέρονται επίσης στην ενεργειακή ετικέτα όλων των αντλιών θερμότητας. Όσο πιο υψηλός ο αριθμός στον εκάστοτε δείκτη, τόσο πιο οικονομική είναι η συσκευή. Για την θέρμανση συγκεκριμένα, ο δείκτης SCOP είναι αυτός που σε ενδιαφέρει (το SEER αφορά την ψύξη). Ο δείκτης SCOP υπολογίζεται ανά ζώνες ανάλογα με το κλίμα και η Ελλάδα ανήκει στην πορτοκαλί ζώνη. Οπότε τσέκαρε τον αριθμό που αφορά τη σωστή ζώνη για να συγκρίνεις τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν με βάση τα σωστά στοιχεία.

Κάνε κι εσύ την βιώσιμη και οικονομική επένδυση για τη θέρμανση στο σπίτι επιλέγοντας αντλία θέρμανσης!