Πώς θα φτιάξεις τον τέλειο freddo espresso στο σπίτι

Περίληψη: Το αγαπημένο σου café στην πόλη θα γίνει η κουζίνα σου! Ακολούθησε τα tips μας και φτιάξε τον απόλυτο freddo espresso στο σπίτι!

Σκέψου πως είναι Σάββατο πρωί. Η εβδομάδα έχει επιτέλους τελειώσει και φτάνει η ώρα για τον πρώτο καφέ του ΣΚ. Μόλις έχεις φτάσει στο καλύτερο café, έχεις κάτσει στο τραπέζι με τον κολλητό και έρχεται η ώρα για παραγγελία. Δεν χρειάζεσαι κατάλογο, ξέρεις ήδη τι θα παραγγείλεις. Αν έπρεπε να μαντέψουμε θα πηγαίναμε all in στο freddo espresso! Σκέτο ή μέτριο με μαύρη ζάχαρη δεν έχει σημασία, δεν θα τα χαλάσουμε εκεί! Μέσα πέσαμε; Πολύ πιθανό, γιατί ο freddo espresso είναι πλέον μία από τις νούμερο ένα επιλογές. Για να τον απολαύσεις όπως ακριβώς τον θες δεν πρέπει να έρθει το Σάββατο για να βγεις για καφέ όμως. Αν ξέρεις τα κόλπα του αγαπημένου σου καφέ μπορείς να τον φτιάξεις μόνος σου στο σπίτι, ακριβώς όπως σου αρέσει!

Όλα ξεκινούν από τους κόκκους

Για έναν εξαιρετικό freddo espresso, όπως και για κάθε καφέ, όλα ξεκινούν από τους κόκκους! Διαλέγοντας την αγαπημένη σου ποικιλία θα μπορέσεις να πετύχεις το αποτέλεσμα που σου αρέσει. Που να ξέρεις ποια είναι η αγαπημένη σου όμως; Δεν υπάρχει τελική απάντηση στην ερώτηση «ποια είναι η καλύτερη μάρκα καφέ εσπρέσο», ο καθένας έχει διαφορετικές προτιμήσεις. Μην σκας όμως, δεν πρόκειται να σου προτείνουμε να δοκιμάσεις δεκάδες ποικιλίες μέχρι να βρεις αυτή που σου αρέσει, υπάρχει και ευκολότερος τρόπος. Την επόμενη φορά που θα πας για καφέ στο αγαπημένο σου στέκι, ρώτα τους απλά από που προμηθεύονται τον καφέ και ποια ποικιλία χρησιμοποιούν. Σημείωσέ το και πάρε κι εσύ την ίδια! Συνήθως έχεις επιλογή ανάμεσα σε αλεσμένο καφέ ή μόνο κόκκους. Εμείς προτιμάμε το δεύτερο και θα δούμε παρακάτω γιατί.

Ο εξοπλισμός του home barista για άψογο freddo espresso

«Άντε και πήρα του κόκκους, τώρα τι να τους κάνω;» παίζει να σκέφτεσαι σε αυτό το σημείο. Από μόνοι τους οι κόκκοι δεν θα μετατραπούν σε freddo espresso, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Και εδώ είναι που θα αναλύσουμε τι χρειάζεσαι για να φτιάξεις freddo espresso. Ο λόγος που σου προτείνουμε να πάρεις καφέ σε κόκκους, είναι γιατί ο φρεσκοαλεσμένος καφέ είναι πιο αρωματικός. Δεν είναι τυχαίο ότι οι περισσότερες καφετέριες αλέθουν τον καφέ τη στιγμή που ξεκινούν να τον φτιάχνουν. Επιπλέον, μπορείς να επιλέξεις το επίπεδο της άλεσης. Άρα το οπλοστάσιο κάθε home barista πρέπει οπωσδήποτε να έχει έναν ηλεκτρικό μύλο καφέ.

Ο μύλος, όμως, είναι προαιρετικός. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι μία μηχανή espresso! Ανάλογα με τις ανάγκες σου, η καλύτερη μηχανή espresso είναι διαφορετική από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Για να έχεις και εδώ τον απόλυτο έλεγχο στην προετοιμασία του καφέ όμως, είναι προτιμότερο να επιλέξεις μία ημιαυτόματη ή αυτόματη μηχανή espresso. Η άλλη επιλογή είναι μία μηχανή με κάψουλες. Η καλύτερη μηχανή με κάψουλες θα παράγει κι αυτή ωραίο καφέ, αλλά δεν σου δίνει την ίδια ελευθερία κινήσεων. Οπότε, αν σου αρέσει να πειραματίζεσαι με τον καφέ σου, να δοκιμάζεις διαφορετικές ποικιλίες και διαφορετικούς τρόπους προετοιμασίας (π.χ. διαφορετική άλεση, περισσότερο/λιγότερο χρόνο εκχύλισης κ.α.) τότε η επιλογή μίας αυτόματης ή ημιαυτόματης μηχανής espresso είναι μονόδρομος! Τώρα αν στη δουλειά έχετε μηχανή καφέ με κάψουλες… tough luck. Πρέπει να καταφέρεις να πείσεις τα κατάλληλα άτομα να προσθέσουν μία καφετιέρα εσπρέσο στην κουζίνα, για να απολαμβάνεις και στην δουλειά τον καφέ σου όπως σου αρέσει.

Τρίτο και τελευταίο εργαλείο που χρειάζεσαι για να φτιάξεις freddo espresso στο σπίτι είναι μία φραπιέρα, ή φραπεδιέρα αν προτιμάς, ή συσκευές φραπέ αν θέλουμε να είμαστε τυπικοί. Όχι για να φτιάξεις τον τίμιο τον φραπέ τον ορθόδοξο, αλλά για να χτυπήσεις τον espresso μόλις βγει από τη μηχανή.

Η συνταγή για τον τέλειο freddo espresso

Για ένα freddo espresso απόλυτα γευστικό και με έντονο άρωμα ξεκίνα αλέθοντας περίπου 20 γραμμάρια καφέ. Αυτή η ποσότητα αρκεί για έναν διπλό espresso, ο οποίος καταλήγει να είναι περίπου 40 γραμμάρια μετά την εκχύλιση. Η διάρκεια της εκχύλισης πρέπει να είναι περίπου 30 δευτερόλεπτα. Αν κρατά αρκετά λιγότερο για να σου προσφέρει τα ίδια 40 γραμμάρια espresso που είπαμε, τότε μάλλον πρέπει να αλέσεις για παραπάνω ώρα τον καφέ.

Τώρα που έχεις έναν ζεστό διπλό espresso λοιπόν, το επόμενο βήμα είναι να τον ανακατέψεις. Βάλε τον σε ένα ποτήρι μαζί με 2 παγάκια, πρόσθεσε την απαιτούμενη ποσότητα ζάχαρης και χτύπα το μίγμα για μερικά δευτερόλεπτα. Έπειτα το μίγμα είναι έτοιμο για σερβίρισμα. Σε ένα ποτήρι γεμάτο με παγάκια (εμείς προτιμάμε ψηλό ποτήρι αλλά αυτό δεν έχει μεγάλη σημασία) ρίξε το μίγμα, βάλε ένα καλαμάκι – όχι πλαστικό ε! – και έτοιμος ο freddo espresso όπως ακριβώς σου αρέσει!