Φάκελος Ψυγείο: 9 τρόποι για να ξεμυρίσει το ψυγείο σου

Περίληψη: Το ψυγείο σου θα πρέπει να δουλεύει στην εντέλεια, όμως οι οσμές μπορούν να επηρεάσουν και τη γεύση. Μάθε πώς θα κάνεις το ψυγείο… άοσμο!

Το ψυγείο είναι ο αφανής ήρωας της κουζίνας, μια συσκευή η οποία φροντίζει ώστε όλα τα τρόφιμα να διατηρούνται φρέσκα, χωρίς να χαλάνε και χωρίς να μυρίζουν. Η καθαριότητα του εσωτερικού του ψυγείου είναι ιδιαιτέρως σημαντική, αν θέλεις να μην υπάρχουν ανεπιθύμητες… μορφές ζωής στο εσωτερικό, π.χ. μούχλα. Πολλές φορές, όμως, υπάρχουν οσμές οι οποίες δεν φαίνεται να προέρχονται από κάποιο συγκεκριμένο πράγμα, ενώ δεν φεύγουν με τίποτα. Υπάρχουν λύσεις, όμως, για να εξαλείψεις τις οσμές διά παντός.

Η σόδα δεν είναι μόνο για τα κουλουράκια

Ακούγεται περίεργο, αλλά η μαγειρική (διττανθρακική) σόδα σε σκόνη απορροφά τις οσμές. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις κάποιο δοχείο ή ακόμη και ένα βάζο με τρύπες στο καπάκι για να βάλεις μια ποσότητα σόδας μέσα στο ψυγείο. Εναλλακτικά, βάλε αρκετή σόδα σε ένα φίλτρο καφετιέρας και δέσε το πάνω μέρος. Φρόντισε να βρίσκεται σε περιοχή… ευάερη, δηλαδή σε σημείο που περνά η φυσική ροή του αέρα στο εσωτερικό του ψυγείου, για παράδειγμα σε ένα ράφι της πόρτας. Μπορείς, επίσης, να ρίξεις λίγες σταγόνες από κάποιο αιθέριο έλαιο με άρωμα της προτίμησής σου, για να δώσεις μια ευχάριστη οσμή στο ψυγείο.

katharismos-psygeiou-01Ο ενεργός άνθρακας… ενεργεί

Ο ενεργός άνθρακας είναι μια ουσία η οποία χρησιμοποιείται για το φιλτράρισμα νερού, αλλά και στο εσωτερικό αρκετών σύγχρονων κλιματιστικών, για τον καθαρισμό του αέρα. Μπορείς, λοιπόν, να βάλεις ένα δοχείο με ενεργό άνθρακα – ή να προμηθευτείς ένα έτοιμο φίλτρο – μέσα στο ψυγείο, για να εξαλείψεις τις ανεπιθύμητες οσμές.

Η εφημερίδα στο ράφι… του ψυγείου

Ναι, ακούγεται κάπως, αλλά το χαρτί της εφημερίδας είναι ιδιαιτέρως απορροφητικό και… ξερό, μιας και η διαδικασία εκτύπωσης αφαιρεί όλη την υγρασία. Μπορείς να τσαλακώσεις μπόλικα φύλλα εφημερίδας και να τα βάλεις στο ψυγείο, αποφεύγοντας να το ανοίγεις για μερικές μέρες. Οι εφημερίδες θα απορροφήσουν την υγρασία και τις οσμές κάνοντας το ψυγείο σου άοσμο!

Δε σου αρέσει το πώς μυρίζει το ψυγείο; Ξύδι!

Το εννοούμε κυριολεκτικώς! Το ξύδι – οξικό οξύ στη χημεία – είναι ένα θαυμάσιο φυσικό καθαριστικό, το οποίο εξαφανίζει οσμές και απολυμαίνει ταυτοχρόνως. Για τον καθαρισμό, μπορείς να βρεις χημικό ξύδι (και όχι από σταφύλια), το οποίο δεν έχει χρωστικές από τα φρούτα ή άλλες ουσίες παρά μόνο οξικό οξύ. Η αποτελεσματικότητά του, όμως, είναι η ίδια και καλύτερη! Σε διάλυμα 1:2 με ζεστό νερό, θα καθαρίσει το ψυγείο σου και θα εξαλείψει πηγές οσμών.

Σόδα 2: Η Επιστροφή!

katharismos-psygeiou-03

Το δεύτερο επεισόδιο της μαγειρικής σόδας δεν έχει να κάνει με το φιλτράρισμα των οσμών, αλλά με το καθάρισμα! Η σόδα είναι ένα πολύ καλό καθαριστικό και μπορείς να τρίψεις το εσωτερικό του ψυγείου με λίγη σόδα πάνω σε υγρό πανί, για να αφαιρέσεις ακόμη και επίμονους λεκέδες από τρόφιμα, οι οποίοι μπορεί να εκλύουν οσμές!

Καθάρισε τα λάστιχα

Τα λάστιχα του ψυγείου έχουν τεράστια σημασία. Είναι αυτά που θα απομονώσουν το εσωτερικό από τον ζεστό εξωτερικό αέρα και θα κρατήσουν τα τρόφιμα κρύα. Τα λάστιχα, όμως, έχουν πολλές αυλακώσεις και πτυχές, μέσα στις οποίες μαζεύεται βρωμιά και ενίοτε μούχλα – τα οποία εκλύουν οσμές και μικροσκοπικά σπόρια. Χρησιμοποίησε διάλυμα χλωρίνης για να καθαρίσεις και να απολυμάνεις τα λάστιχα, ειδικά από το εσωτερικό τους μέρος, ανοίγοντας τις πτυχές τους, για να είσαι σίγουρος πως το ψυγείο σου δεν είναι καταφύγιο ανεπιθύμητων μορφών ζωής.

Τάισε το ψυγείο… βρώμη!

Η βρώμη είναι καλή για πρωινό (αν και έχει φανατικούς εχθρούς), αλλά και για να… ξεμυρίσει το ψυγείο σου! Εντάξει, δεν είναι η πρώτη μας επιλογή, αλλά αν δεν έχεις κάτι άλλο πρόχειρο, η βρώμη μπορεί να απορροφήσει τις οσμές. Απλά βάλε μια ποσότητα στεγνής και ξερής βρώμης σε ένα δοχείο ή σε ένα φίλτρο καφετιέρας και άσ' τη να κάνει τη δουλειά της.

Κέρασε το ψυγείο… ελληνικό καφέ!

Αυτό είναι γνωστό εδώ και χρόνια! Ο ελληνικός καφές απορροφά τις οσμές ενώ παράλληλα αρωματίζει το εσωτερικό του ψυγείου με αυτό το ανυπέρβλητο άρωμα. Η μέθοδος του ελληνικού καβουρδισμένου καφέ είναι δοκιμασμένη και, μετά από ένα καλό καθάρισμα, μπορεί να εξαφανίσει όλες τις οσμές που τυχόν έχουν παραμείνει στο ψυγείο.

katharismos-psygeiou-02

Λεμονάκι μυρωδάτο, να λαμποκοπά το… ψυγείο!

Όχι, δεν λέμε να τρίψεις όλο το ψυγείο με λεμόνια, ούτε να το ψεκάσεις με χυμό λεμονιού. Απλά βρες ένα μικρό μπωλ και βάλε μέσα 1-2 λεμονόκουπες (λειτουργεί και με στυμμένες). Το λεμόνι έχει αυτό το τέλειο άρωμα που σε κάνει να σκέφτεσαι αυτομάτως «καθαριότητα». Μετά από λίγη ώρα, θα ανοίγεις το ψυγείο και θα σου έρχεται να το φας!

Όποια (ή όποιες) λύση κι αν επιλέξεις, ένα είναι σίγουρο: το ψυγείο σου θα σταματήσει να μυρίζει άσχημα. Αν όμως η κατάσταση δεν σώζεται, ίσως θα πρέπει να φωνάξεις έναν ψυκτικό για να καθαρίσει εσωτερικά τους αεραγωγούς του ψυγείου, ή να αντικαταστήσεις τη συσκευή, αν δεν σώζεται με τίποτα. Προφανώς, αν έχει έρθει εκείνη η ώρα, στο Public.gr θα βρεις κορυφαία σύγχρονα ψυγεία από τους πιο γνωστούς κατασκευαστές, με υψηλή απόδοση και χαμηλή κατανάλωση, για να φέρεις την κουζίνα σου στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα!