Ψυγείο: τα πιο συχνά προβλήματα και πώς τα λύνουμε μόνοι μας!

Περίληψη: Το ψυγείο είναι άκρως απαραίτητο και μια συσκευή που πρέπει να δουλεύει στην εντέλεια. Φρόντισε το ψυγείο σου για να σε φροντίσει!

Όλοι μας ανήκουμε σε γενιές που δεν έχουν προλάβει να ζήσουν πριν από την εφεύρεση του ηλεκτρικού ψυγείου. Κι όμως, αυτή η εποχή δεν είναι το… 1800, αλλά μέχρι και τη δεκαετία του '50 στις πόλεις και του '60 στα χωριά! Ευτυχώς, πλέον, όλοι μας έχουμε την τύχη να μπορούμε να πιούμε ένα ποτήρι κρύο νερό απλά ανοίγοντας το ψυγείο. Παρ' ότι έχουν περάσει και αρκετές γενιές στις τεχνολογίες και τα είδη των ψυγείων, έχουν κι αυτά τα δικά τους «θεματάκια», είτε είναι ψυγείο εικοσαετίας είτε ολοκαίνουριο. [σ.σ. για παραπάνω από 20 χρόνια, απλά θα σου πούμε «άλλαξέ το, χτες»] Πολλά από αυτά τα «θεματάκια», όμως, λύνονται πολύ εύκολα, αρκεί να ξέρεις τον τρόπο! Πάμε να δούμε πώς μπορείς να τα λύσεις μόνος σου!

1. Δεν κρυώνει το ψυγείο

fridge issues 01

Εδώ αρχίζουμε από τα βασικά: τσέκαρε αν δουλεύει το μοτέρ του συμπιεστή αλλά και οι ανεμιστήρες. Αν δεν κρυώνει ούτε η κατάψυξη, τότε το πρόβλημα είναι σοβαρό. Αν όμως η κατάψυξη είναι παγωμένη και το ψυγείο όχι, ενώ όλα λειτουργούν, το πρόβλημα πιθανώς είναι μπλοκαρισμένοι αεραγωγοί. Πολλά ψυγεία ψύχουν τη συντήρηση διοχετεύοντας αέρα στην κατάψυξη. Αν οι αεραγωγοί έχουν μπλοκάρει από πάγο, τότε η συντήρηση δεν μπορεί να ψυχθεί. Κάνε μια καλή απόψυξη ή εντόπισε πού είναι οι αεραγωγοί και λιώσε τον πάγο με νερό (όχι βραστό ή καυτό). Προσοχή: δεν λιώνουμε ποτέ τον πάγο με σεσουάρ ή με βραστήρα!

2. Το ψυγείο παγώνει τα τρόφιμα

Η πρώτη λύση είναι προφανής: μείωσε τον θερμοστάτη. Αν βλέπεις το νερό ή άλλα τρόφιμα να παγώνουν στη συντήρηση, παρ' ότι ο θερμοστάτης είναι στο «1», μπορεί να οφείλεται σε πάγωμα του θερμοστάτη, ειδικά στην κατάψυξη. Κάνε απόψυξη και φρόντισε να λιώσουν όλοι οι πάγοι, ακόμη και σε σημεία που δεν είναι ορατά, π.χ. πίσω από πλαστικά πάνελ.

3. Η κατάψυξη μοιάζει με ιγκλού

fridge issues 02

Αν η κατάψυξη πιάνει συνεχώς πάγο, τότε δύο είναι τα πιθανά σενάρια. Το πρώτο είναι πως τα λάστιχα στην πόρτα έχουν παλιώσει ή έχουν κοπεί, και περνάει υγρασία από τον αέρα στο εσωτερικό. Ευτυχώς, τα λάστιχα αλλάζουν εύκολα. Το δεύτερο πιθανό σενάριο είναι πως έχει μπλοκάρει το σωληνάκι που πολλά ψυγεία με αυτόματη απόψυξη έχουν για να φεύγουν τα νερά. Στο πίσω μέρος του ψυγείου θα βρεις ένα σωληνάκι το οποίο καταλήγει σε ένα δοχείο το οποίο βρίσκεται πάνω από τον συμπιεστή. Δες αν το σωληνάκι είναι καθαρό ή έχει σκόνη, βρώμες, ή και πάγο. Καθάρισέ το!

4. Το ψυγείο δουλεύει συνεχώς ή/και ζεματάει εξωτερικά

Αν το ψυγείο έχει στο πίσω μέρος πλέγμα και αυτό το πλέγμα είναι υπερβολικά ζεστό, καθάρισέ το από σκόνη και χνούδια. Αν είναι καθαρό, βεβαιώσου πως υπάρχει αρκετός χώρος για να περνά ο αέρας και το ψυγείο δεν είναι ερμητικά τοποθετημένο, αλλά και το κάτω μέρος του ψυγείου δεν είναι μπλοκαρισμένο. Αν δεν υπάρχει πλέγμα, τότε η θερμότητα θα εντοπίζεται στα πλαϊνά του ψυγείου – και εκεί χρειάζεται χώρος για τη σωστή ψύξη. Αν όλα είναι όπως πρέπει, το ψυγείο θέλει σέρβις από ψυκτικό.

5. Το ψυγείο μυρίζει

fridge issues 03

Η αιτία των μυρωδιών μπορεί να είναι αθώα ή μπορεί να υποδηλώνει άλλα προβλήματα. Για αρχή, τσέκαρε τα λάστιχα στην πόρτα και καθάρισέ τα με διάλυμα χλωρίνης ή με κάποιο βακτηριοκτόνο υγρό. Έπειτα, άδειασε το ψυγείο και καθάρισε όλες τις επιφάνειες με διάλυμα ξυδιού σε νερό. Ομοίως και την κατάψυξη. Αν η μυρωδιά δεν φεύγει, τότε σχεδόν σίγουρα υπάρχει κρυμμένη μούχλα στους αεραγωγούς και εκεί θα πρέπει να φωνάξεις έναν τεχνικό για να τις ανοίξει.

Σε κάθε περίπτωση, μπορεί πλέον να θεωρούμε το ψυγείο ως μια συσκευή την οποία βάζεις στην πρίζα και την ξεχνάς για… δεκαετίες, αλλά δεν είναι έτσι. Όπως όλες οι συσκευές έτσι και το ψυγείο χρειάζεται συντήρηση – ίσως όχι τόσο συχνά όσο ένα κλιματιστικό ή ένα boiler – σε τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης χρειάζεται καθάρισμα και να αποφεύγεις να αφήνεις πράγματα στο εσωτερικό του να… αναπτύσσουν νέες μορφές ζωής. Η μούχλα διασπείρεται παντού και είναι δύσκολο να την αφαιρέσεις από αεραγωγούς και εσωτερικά κανάλια.

Τέλος, καλό είναι να γνωρίζεις πως τα σύγχρονα ψυγεία πλέον έρχονται σχεδιασμένα για τις συνθήκες της χώρας μας και είναι πολύ πιο αποδοτικά – ειδικά το καλοκαίρι – σε συνθήκες ζέστης. Το καινούριο ψυγείο είναι πιο αθόρυβο, σαφώς πιο ωραίο, αλλά και πολύ πιο αποδοτικό, καταναλώνοντας σημαντικά λιγότερη ενέργεια, κάτι που θα δεις και στον λογαριασμό του ρεύματος. Δες τα τελευταία μοντέλα στο Public.gr ή πέρνα από ένα κατάστημα Public!