Περίληψη: Ο Σεπτέμβρης είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις! Πώς θα επιβιώσεις την εξεταστική που πλησιάζει λοιπόν; Ακολουθώντας τον οδηγό μας, φυσικά!
19 Αυγούστου , 2022 • 3 MINS READ
19 Αυγούστου , 2022 • 3 MINS READ
Περίληψη: Ο Σεπτέμβρης είναι πιο κοντά από όσο νομίζεις! Πώς θα επιβιώσεις την εξεταστική που πλησιάζει λοιπόν; Ακολουθώντας τον οδηγό μας, φυσικά!
Δεν ξέρω αν το έχεις συνειδητοποιήσει αλλά φτάσαμε στα τέλη Αυγούστου! Η επιστροφή στο πανεπιστήμιο είναι πιο κοντά από όσο φαντάζεσαι και η εξεταστική απέχει μόνο λίγες μέρες (ή έχει ήδη ξεκινήσει για τους άτυχους της παρέας). Όλα αυτά δεν τα λέμε για να σε αγχώσουμε, φυσικά, αλλά ένα διαβασματάκι πρέπει να το αρχίσεις. Και για να δεις ότι το εννοούμε όταν λέμε ότι δεν θέλουμε να σε αγχώσουμε, φτιάξαμε έναν οδηγό που θα διώξει τους πονοκεφάλους της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου. Σε καταλαβαίνουμε, θα ήθελες να κυριαρχούν ακόμα τα summer vibes, αλλά ήρθε ο καιρός να μπεις σε uni mood! Για πάμε να δούμε βήμα-βήμα τη στρατηγική της επιτυχίας λοιπόν.
Σημειώσεις από εδώ κι από εκεί, βιβλία στη βιβλιοθήκη, το backpack και τη βαλίτσα (όχι ότι διάβασες κανένα στις διακοπές, αλλά άλλο αυτό), ένα desktop γεμάτο εικονίδια. Νιώθεις σαν να σε περιγράφουμε; Τότε το πρώτο πράγμα που έχεις να κάνεις για να πάει καλά αυτή η εξεταστική είναι να βάλεις μία τάξη στο χάος! Τακτοποίησε το υλικό και όταν έρθει η ώρα να το χρειαστείς δεν θα το ψάχνεις από εδώ και από εκεί. Ξεκίνα από το laptop σου. Θα σου προτείναμε να φτιάξεις ένα φάκελο στα έγγραφα που να λέγεται «Σχολή» ή κάτι παρεμφερές. Εκεί φτιάξε φακέλους ανά εξάμηνο και μέσα σε αυτούς φτιάξε φακέλους ανά μάθημα. Τώρα άρχισε να βάζεις όλα τα σχετικά αρχεία στο σωστό προορισμό. Κάνε το ίδιο με τις σημειώσεις σου. Πάρε ντοσιέ ή φακέλους και αρχειοθέτησε τα πάντα ανά μάθημα. Όσο για τα βιβλία, καιρός να πάρουν όλα τη θέση τους στη βιβλιοθήκη. Επάνω στο γραφείο κράτα μόνο ό,τι διαβάζεις αυτή τη στιγμή.
«Καλά περάσαμε όλο το καλοκαίρι, καιρός να λιώσουμε στο διάβασμα» μπορεί να σκέφτεσαι. Σταμάτα. Το άπειρο διάβασμα, ειδικά το τελευταίο βράδυ πριν δώσεις μάθημα, δεν έχει αποτέλεσμα. Μπορεί να διαβάζεις περισσότερες ώρες αν κοιμηθείς λιγότερο, αλλά αυτό θα έχει τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που θες. Ο εγκέφαλός σου δεν συγκρατεί με την ίδια αποτελεσματικότητα τις πληροφορίες και η απώλεια ύπνου μειώνει την ικανότητά του να θυμάται πράγματα. Οπότε τσάμπα διαβάζεις όλο το βράδυ. Το ίδιο σημαντικά είναι και τα τακτικά διαλείμματα. Κάθε δύο ώρες διαβάσματος, λοιπόν, κάνε κανένα διάλειμμα 15-30′.
Τώρα αυτό ίσως σου φανεί λίγο περίεργο, αλλά για εμάς δουλεύει. Δοκίμασέ το λοιπόν πριν το προσπεράσεις. Με μουσική στο background συγκεντρωνόμαστε πιο εύκολα. Βέβαια, δεν κάνουν όλα τα είδη μουσικής για διάβασμα. Το ατελείωτο live stream από το Lofi Girl με beats to relax/study to όμως δουλεύει μια χαρά, όπως επίσης και οι indie playlists. Αντίθετα, τραγούδια με ελληνικό στίχο και ανεβαστική μουσική δεν μας βοηθάνε καθόλου. Οπότε μην απορρίψεις την ιδέα με την πρώτη, βρες 4-5 διαφορετικά είδη έτοιμων playlists στο YouTube και πάτα play όσο διαβάζεις. Για μέγιστο αποτέλεσμα, άκου μουσική μέσω ασύρματων ακουστικών που ενσωματώνουν τεχνολογία active noise cancelling, το οποίο θα αποκλείσει κάθε ενοχλητικό ήχο από το περιβάλλον.
Για να έχεις ενέργεια όποια στιγμή και να διαβάζεις (εκτός από το βράδυ που πρέπει να κοιμάσαι!) πρέπει να προσέξεις και τη διατροφή σου κατά την περίοδο της εξεταστικής. Καλό είναι αντί για 2-3 μεγάλα γεύματα, να σπάσεις το πρόγραμμα σε 5 μικρότερα γεύματα μέσα στην ημέρα. Μείωσε λίγο τις ποσότητες σε μεσημεριανό και βραδινό και φτιάξε μερικά σνακ ενδιάμεσα. Φάε ένα φρούτο με μερικούς ξηρούς καρπούς, φτιάξε ένα smoothie στο μπλέντερ, ψήσε ένα τοστάκι, φάε μία μπάρα δημητριακών. Μην ξεχνάς, επίσης, να πίνεις αρκετό νερό. Προσπάθησε να πίνεις τουλάχιστον 2,5 με 3 λίτρα νερό την ημέρα, όχι για να δροσίζεσαι (καλά, και αυτό) αλλά για να μην αφυδατώνεται ο οργανισμός.
Αυτό είναι μία καλή συμβουλή γενικότερα, αλλά κατά τη διάρκεια της εξεταστικής γίνεται ακόμα πιο σημαντική! Το ακατάπαυστο scrolling σε social media apps και ειδησεογραφικά site θα σου φάει περισσότερο χρόνο από όσο νομίζεις και μπορεί να σου χαλάσει τη διάθεση ακόμα και αν δεν το καταλάβεις αμέσως. Οπότε, στα διαλείμματά σου είναι καλό να αποφύγεις TikTok, Instagram ή Facebook.
Τι λες, νιώθεις έτοιμός για την εξεταστική του Σεπτεμβρίου; Ξεκίνα να εφαρμόζεις τα tips μας και είμαστε σίγουροι πως αυτή η εξεταστική θα πάει καλύτερα από ό,τι νομίζεις – εκτός κι αν υπολογίζεις ότι θα πάρεις σε όλα τα μαθήματα 10 οπότε πάμε πάσο 😂.
Καλή εξεταστική!