Χρειάζεται όντως να ξεχωρίζεις τα ρούχα πριν τα βάλεις στο πλυντήριο;

Περίληψη: Μήπως τα νέα πλυντήρια είναι τόσο καλύτερα που δεν χρειάζεται να ξεχωρίζεις τα ρούχα πριν την πλύση; Μάθε ό,τι ήθελες πάντα να ξέρεις αλλά ντρεπόσουν να ρωτήσεις!

Πήρες καινούριο πλυντήριο; Μήπως αναρωτιέσαι για όλα αυτά τα προγράμματα και αυτά που λένε οι περισσότεροι κατασκευαστές, δηλαδή πως πλέον δεν χρειάζεται να ξεχωρίζεις τα ρούχα; Έχεις μήπως εντυπωσιαστεί από τα νέα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης που έχουν τα σύγχρονα πλυντήρια και θέλεις να μάθεις αν, επιτέλους, δεν χρειάζεται να ξεχωρίζεις τα ρούχα ανάλογα με το χρώμα και το είδος, αλλά μπορείς να τα ρίξεις όλα μέσα στον κάδο και να τελειώνεις μια ώρα αρχύτερα με το πλύσιμο; Οι απαντήσεις σε όλα αυτά, μα και σε περισσότερα ερωτήματα, είναι απλές και τις έχουμε συγκεντρώσει έτσι ώστε να ξέρεις πώς να πλύνεις τα ρούχα σου και να τα έχεις καθαρά και χωρίς «ατυχήματα» και φθορές χωρίς λόγο. Πάμε να τα δούμε αναλυτικά!

3 λόγοι που πρέπει να ξεχωρίζεις τα ρούχα πριν το πλύσιμο

Ο πρώτος λόγος είναι απλός και, μάλιστα, έχει αναλυθεί και από επιστήμονες! Οι ερευνητές έχουν κάνει χιλιάδες δοκιμές με διαφορετικά είδη ρούχων, διαφορετικά υλικά, αλλά και ρούχα λερωμένα σε διάφορα επίπεδα. Η απάντηση παραμένει η ίδια: αν θέλεις τα ρούχα σου να διατηρηθούν σε καλή κατάσταση περισσότερο, τότε πρέπει να τα ξεχωρίζεις όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο διαχωρισμός πρέπει να γίνεται τόσο με χρωματική βάση, όσο και με το είδος, αλλά και το πόσο λερωμένα είναι.

Ο δεύτερος λόγος που αφορά τα χρώματα είναι προφανής: ακόμη και για ρούχα που έχουν πλυθεί ήδη δεκάδες φορές, δεν είναι καλή ιδέα να βάλεις σκούρα ρούχα μαζί με άσπρα. Ακόμη και η ελάχιστη μεταφορά χρώματος θα κάνει το αγαπημένο σου άσπρο μπλουζάκι να φαίνεται γαριασμένο. Πολύ περισσότερο άσπρα με χρωματιστά, ή χρώματα που δεν ταιριάζουν (π.χ. κόκκινο και γαλάζιο).

Τρίτος λόγος, η φθορά. Απόφυγε να βάλεις σκληρά ρούχα με χοντρές ραφές και φερμουάρ, τρουκς ή μεταλλικά κουμπιά, μαζί με πιο λεπτά ρούχα (πχ t-shirts ή μακό). Ακόμη και σε πρόγραμμα για ευαίσθητα με περιορισμένη ανάδευση, τα σκληρά ρούχα μπορούν να φθείρουν τα πιο λεπτά, ακόμη και να ανοίξουν τρύπες! Επίσης, το ίδιο το βάρος των σκληρών ρούχων στο στύψιμο σε υψηλές στροφές είναι αρκετό για να χαλάσει τα λεπτά ρούχα.

Πώς να ξεχωρίζεις τα ρούχα πριν την πλύση

Όπως προαναφέραμε, οι επιστήμονες λένε να ξεχωρίζουμε τα ρούχα όσο το δυνατόν περισσότερο. Η προφανής μέθοδος του διαχωρισμού ανάλογα με το χρώμα είναι ένα πρώτο βήμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα. Προσπάθησε να βάλεις τις πετσέτες μόνες τους στο πλυντήριο, καθώς έχουν την τάση να απορροφούν πολύ νερό και να βαραίνουν δυσανάλογα, προκαλώντας φθορές σε άλλα ρούχα. Επίσης, οι πετσέτες (θεωρητικά) απαιτούν ειδικό μαλακτικό – αυτό το αναφέρουν τα περισσότερα σύγχρονα υπερσυμπυκνωμένα μαλακτικά, δηλαδή το ότι δεν κάνουν για πετσέτες και άλλα απορροφητικά υφάσματα. Ομοίως και για φόρμες ή φούτερ. Τέλος, ο διαχωρισμός πρέπει να γίνεται και με βάση το πόσο λερωμένα είναι τα ρούχα. Μη βάζεις ρούχα πολύ λερωμένα μαζί με ελαφρά λερωμένα, διότι απλά θα λερώσεις τα δεύτερα προτού προλάβει το απορρυπαντικό να λειτουργήσει.

Συμβουλές λίγο πριν το πλύσιμο των ρούχων

Η πρώτη και πιο σημαντική συμβουλή είναι το να αφαιρείς από τα ρούχα (κυρίως) και τα υπόλοιπα υφάσματα οτιδήποτε αφαιρείται: καρφίτσες, κονκάρδες, παραμάνες, ζώνες, και βέβαια να αδειάζεις τσέπες. Φρόντισε να κλείνεις τα φερμουάρ, καθώς ένα ανοικτό φερμουάρ αποτελεί σημείο τεράστιας φθοράς για τα υπόλοιπα ρούχα, να κουμπώνεις τα τρουκς και τις κόπιτσες, και να κολλάς τα Velcro. Όμως, μην κουμπώνεις κουμπιά, καθώς το πλύσιμο ασκεί δυνάμεις και μπορεί να χαλάσει τα κουμπιά και να φθείρει τις κουμπότρυπες. Ξεδίπλωσε κάλτσες και δέσε κορδόνια και κορδέλες. Μια άλλη καλή συνήθεια είναι να γυρίζεις τα ρούχα μέσα-έξω, ώστε να μειώνεται η τριβή της εξωτερικής τους επιφάνειας με άλλα υφάσματα και με τον κάδο, κυρίως τα t-shirts και τα φούτερ (μειώνεται η φθορά στις στάμπες), ενώ στα πλεκτά μειώνονται οι κόμποι.

Σε ένα άλλο επίπεδο, συγκεκριμένοι λεκέδες χρειάζονται προεργασία για να φύγουν πιο εύκολα. Για παράδειγμα, λεκέδες από γρασίδι, αίμα, λίπη και σάλτσες, καλό είναι να προετοιμαστούν με κάποιο ειδικό υγρό τοπικής προετοιμασίας λεκέδων.

Τελευταία (και καλή) συμβουλή: αν δε μπορείς να μαζέψεις αρκετά ρούχα ιδίου χρώματος, ή έχεις πολλά εμπριμέ, τότε μια χρωματοπαγίδα (γνωστή και ως χρωμοπαγίδα, ή colour catcher στα αγγλικά) μπορεί να κάνει θαύματα, παγιδεύοντας τα χρώματα και αποτρέποντας τη διάχυσή τους στα άλλα ρούχα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να αδειάσεις το πλυντήριο άμεσα, καθώς σε ρούχα που ακουμπούν μεταξύ τους, καμία χρωματοπαγίδα δεν θα τα σώσει.

Υιοθέτησέ το και πες τέλος στα ξεβαμμένα ρούχα!

Τώρα ξέρεις γιατί πρέπει να ξεχωρίζεις τα ρούχα πριν το πλύσιμο. Ακολούθησε τις οδηγίες μας και θα δεις πως τα ρούχα σου θα παραμένουν σαν καινούρια για περισσότερο. Βέβαια, τα σύγχρονα πλυντήρια ρούχων έχουν περισσότερα προγράμματα, έξυπνες τεχνολογίες ζυγίσματος ρούχων, αλλά και καλύτερη διαχείριση των ρούχων μέσα στον κάδο. Παράλληλα, καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια και είναι σχεδιασμένα για να έχουν τέλεια αποτελέσματα σε χαμηλή θερμοκρασία και με λιγότερο απορρυπαντικό! Βρες τα όλα στο Public.gr γιατί η τελευταία λέξη της τεχνολογίας είναι η φύση μας!