Πλυντήριο ρούχων: 7 tips για σωστό & eco-friendly πλύσιμο

Περίληψη: Το πλύσιμο των ρούχων έχει τα μυστικά του. Φρόντισε τα ρούχα σου στην εντέλεια, με τα παρακάτω εύκολα tips που ταιριάζουν γάντι σε κάθε τύπο πλυντηρίου!

Αν υπάρχει μια δουλειά του που δε γίνεται με τίποτα να αποφύγεις αυτή είναι το πλύσιμο των ρούχων. Όλοι θέλουμε καθαρά και φρεσκοπλυμένα ρούχα και το πλυντήριο ρούχων αναλαμβάνει να μας βγάλει από τον κόπο. Άσε που δε χρειάζεται και πολλά πολλά. Γεμίζεις τον κάδο, βάζεις απορρυπαντικό, πατάς «έναρξη» και τέλος, σωστά; Αμ δε! Σε βάθος χρόνου τα ρούχα σου αλλά πιθανότατα και το ίδιο το πλυντήριο θα φθαρούν ανεπανόρθωτα. Όσο για την άσκοπη κατανάλωση νερού και ενέργειας, καλύτερα να μη μιλήσουμε.

 Το πλύσιμο των ρούχων στο πλυντήριο έχει ορισμένους «κανόνες». Όσο πιο πιστά ακολουθείς αυτούς τους «κανόνες» τόσο πιο όμορφα και υγιή θα είναι τα ρούχα σου χωρίς να επιβαρύνεις παραπάνω το περιβάλλον και την τσέπη σου. Έλα να δούμε παρέα μερικά χρήσιμα tips για να μην σε πιάνει άγχος κάθε φορά που βάζεις το αγαπημένο σου παντελόνι για πλύσιμο.

Tip για σωστό πλύσιμο #1: Ξεχώρισε καλά τα άπλυτα

Προφανώς γνωρίζεις ότι δεν είναι όλα τα ρούχα το ίδιο. Εκτός από το διαχωρισμό ανάμεσα σε λευκά, σκούρα και χρωματιστά, ο τύπος του υφάσματος αλλά και το πόσο λερωμένα είναι, παίζουν τον πρώτο ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα μετά το πλύσιμο. Ξεκίνα λοιπόν, χωρίζοντας τη μπουγάδα σε μικρότερες ομάδες (χρώμα, τύπος υφάσματος, λεκέδες κ.α.), μιας και κάθε μία από αυτές έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες.

Tip για σωστό πλύσιμο #2: Μην παραγεμίζεις τον κάδο

plysimo-rouxwn-tips-02

Αν η στοίβα με τα άπλυτα πλησιάζει οριακά το ταβάνι, ίσως φαίνεται καλή η ιδέα να βάλεις όσα περισσότερα ρούχα χωράει ο κάδος για να ξεμπερδεύεις μια ώρα αρχύτερα. Η ποσότητα των ρούχων θα πρέπει να αντιστοιχεί στις προδιαγραφές του πλυντηρίου. Η χωρητικότητα του πλυντηρίου άλλωστε υπάρχει για κάποιο λόγο. Παραφορτώνοντας τον κάδο «ζορίζεις» αρκετά τη λειτουργία της συσκευής, εμποδίζοντας έτσι το καλό πλύσιμο των ρούχων.

Tip για σωστό πλύσιμο #3: Χρησιμοποίησε τον κατάλληλο τύπο απορρυπαντικού

Όχι, δυστυχώς δεν υπάρχει ένα μόνο απορρυπαντικό που να τα βγάζει πέρα με κάθε λεκέ σε κάθε ρούχο. Μπορεί να φαντάζει υπερβολή η αγορά διαφορετικών απορρυπαντικών για κάθε ύφασμα, όμως με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεις πως θα έχεις ρούχα σαν καινούρια ακόμα και μετά από χρόνια. Εννοείται επίσης πως θα πρέπει να ακολουθείς την προτεινόμενη δοσολογία. Βάζοντας περισσότερη σκόνη πλυσίματος απ’ όσο χρειάζεται, πιθανότερο είναι να λεκιάσεις τα ρούχα σου, παρά να πετύχεις καλύτερο καθάρισμα.

Tip για σωστό πλύσιμο #4: Επίλεξε το σωστό πρόγραμμα πλύσης


plysimo-rouxwn-tips-03

Και σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή του σωστού προγράμματος εξαρτάται από το ύφασμα, τους λεκέδες και την ποσότητα των ρούχων. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες της συσκευής σου, αλλά και τις προδιαγραφές που αναφέρονται στην ετικέτα φροντίδας κάθε ρούχου, για να αποφύγεις τυχόν ατυχήματα και άσκοπες σπατάλες. Επιλέγοντας το σωστό πρόγραμμα πλύσης, πέρα από πιο αποδοτικό πλύσιμο μπορείς επίσης να εξοικονομήσεις σημαντικές ποσότητες νερού, μειώνοντας το συνολικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού.

Tip για σωστό πλύσιμο #5: Προσοχή στη θερμοκρασία

Παρά την άποψη που θέλει το πλύσιμο σε υψηλότερη θερμοκρασία να «διώχνει» ευκολότερα βρωμιές και λεκέδες, κάτι τέτοιο όμως δεν είναι απαραίτητα αλήθεια. Ίσα ίσα αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη κατανάλωση ενέργειας, επιβαρύνοντας το περιβάλλον ή ακόμα και να καταστρέψει ευαίσθητα υφάσματα. Η ετικέτα φροντίδας είναι και πάλι ο οδηγός σου, ώστε να πετύχεις την ιδανική ισορροπία ανάμεσα στη φροντίδα των ρούχων και του περιβάλλοντος. Σε γενικές γραμμές ρούχα όπως μπλουζάκια, τζιν και ευαίσθητα υφάσματα  πλένονται στους 30 βαθμούς, ενώ βαμβακερά, εσώρουχα, πετσέτες και σεντόνια στους 40.

Tip για σωστό πλύσιμο #6: Πώς θα αποφύγεις το «μάζεμα»

Τι πιο εκνευριστικό από το να δεις το κατά τ’ άλλα πεντακάθαρο πουκάμισό σου να έχει «μαζέψει» στο πλυντήριο. Αν και γίνεται να επαναφέρεις τα ρούχα που έχουν μπει στο πλύσιμο, «το προλαμβάνειν καλύτερο του θεραπεύειν». Γι’ αυτό πριν βάλεις πλυντήριο την επόμενη φορά, συμβουλεύσου προσεκτικά την ετικέτα. Κάποια υφάσματα θέλουν στεγνό καθάρισμα ενώ κάποια άλλα ρούχα δεν πλένονται καν στο πλυντήριο. Απόφυγε επίσης τις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες. Εκτός από άσκοπη κατανάλωση ενέργειας, το καυτό νερό είναι αυτό που κάνει τα ρούχα να συρρικνώνονται.

Tip για σωστό πλύσιμο #7: Και με τους δύσκολους λεκέδες τι γίνεται;

plysimo-rouxwn-tips-01

Οι επίμονοι λεκέδες είναι ένας εκνευριστικός μπελάς από τον οποίο, η αλήθεια είναι, δεν απαλλάσσεσαι εύκολα. Ακόμα και ένας πλήρης κύκλος πλύσης μπορεί να μη σταθεί ικανός να τα βγάλει πέρα μαζί του. Το μυστικό για να αφαιρέσεις «δύσκολους» λεκέδες όπως λίπη και λάδια βρίσκεται στην ταχύτητα αντίδρασης. Προτού βάλεις το λερωμένο ρούχο για πλύσιμο στο πλυντήριο, προσπάθησε να αφαιρέσεις έστω και επιφανειακά το λεκέ από πάνω του. Αυτή η «προκαταρκτική» φροντίδα θα κάνει αρκετά ευκολότερο τον επιτυχημένο καθαρισμό ακόμα και αν μιλάμε για λεκέδες όπως σάλτσες, βερνίκι ή αντηλιακό τώρα που καλοκαιριάζει.

Καθαρά ρούχα, καθαρός πλανήτης!

Η δημιουργία ενός πιο πράσινου κόσμου ξεκινά από τις μικρές καθημερινές μας συνήθειες. Από το δρόμο, το γραφείο και φυσικά το σπίτι μας. Μη ξεχνάς πως σε λίγες μέρες ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, οπότε καταλαβαίνεις πως μαζί με καθαρά ρούχα είναι εξίσου σημαντικό να απολαμβάνουμε έναν καθαρό και περισσότερο «πράσινο» πλανήτη.