Πώς θα εξοικονομήσεις ενέργεια στο πλύσιμο ρούχων το καλοκαίρι!

Περίληψη: Το καλοκαίρι φέρνει υψηλές θερμοκρασίες και μαζί συχνότερο πλύσιμο ρούχων. Εδώ θα δούμε πώς θα μειώσεις την κατανάλωση στις επόμενες πλύσεις σου.

Μπορεί να θες να φοράς κάθε μέρα το αγαπημένο σου μπλουζάκι, αλλά το καλοκαίρι κάτι τέτοιο είναι αδύνατο. Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών, μόλις φορέσουμε μία φορά ένα ρούχο αυτό συνήθως πάει στα άπλυτα αμέσως μετά. Και κάπως έτσι καταλήγεις να βάζεις το ένα πλυντήριο μετά το άλλο. Και σωστά σκέφτεσαι πως όλο αυτό ίσως είναι αρκετά ενεργοβόρο και ακριβό. Για να μην σε προβληματίζει άλλο το πλύσιμο ρούχων κατά τους καλοκαιρινούς μήνες λοιπόν, σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε έναν αναλυτικό οδηγό με τρόπους με τους οποίους μπορείς να εξοικονομήσεις ενέργεια στις μελλοντικές σου πλύσεις.

Θέλεις αρχικά να μάθεις πόσο ρεύμα καταναλώνεις με το πλύσιμο των ρούχων;

Πρώτα όμως ας δούμε μερικές περιπτώσεις κύκλων πλύσεων και πόσο πραγματικά μπορούν αυτοί να κοστίσουν. Τα παραδείγματά μας είναι φυσικά ενδεικτικά και εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, αλλά μπορείς να πάρεις μία ιδέα για το συνολικό κόστος που μπορεί να έχει το πλύσιμο ρούχων. Για όλους τους παρακάτω υπολογισμούς έχουμε κάνει την υπόθεση πως η τιμή της kWh είναι 0,15€, αλλά ούτε αυτό είναι απόλυτο και αυξομειώνεται.

40°C/5kg ρούχα = 0,5-1kWh και κόστος ≤ 0,15€

Για ένα πρόγραμμα στους 40°C, φορτωμένο με 5 κιλά ρούχα, ένα σύγχρονο πλυντήριο με κινητήρα inverter καταναλώνει συνήθως λιγότερο από 1kWh. Άρα το πλύσιμο κοστίζει κάτω από 0,15€/ώρα λειτουργίας του πλυντηρίου.

60°C/5kg ρούχα = 1,4kWh και κόστος 0,21€

Το μεγάλο κόστος σε κάθε πλυντήριο έρχεται από την ανάγκη για ζέσταμα του νερού. Έτσι, αν επιλέξεις ένα πρόγραμμα με θερμοκρασία 60°C και το ίδιο βάρος ρούχων, η κατανάλωση του πλυντηρίου φτάνει περίπου τα 1,4KW, με κόστος 0,21€.

95°C/5kg ρούχα = 1,4kWh και κόστος 0,27€

Στο ακραίο παράδειγμα που το πρόγραμμα πλένει στους 95°C, αν ισχύουν τα ίδια δεδομένα και εδώ, το πλυντήριο θα «κάψει» περίπου 1,8KW σε μία ώρα, οδηγώντας σε κόστος 0,27€ για το ίδιο διάστημα.

Tip 1: Αξιοποίησε την ηλιοφάνεια αφήνοντας τα ρούχα να στεγνώσουν φυσικά

Ακόμα κι αν στο σπίτι έχεις πλυντήριο-στεγνωτήριο ή ξεχωριστό στεγνωτήριο, ήρθε ο καιρός να ξεχάσεις τη λειτουργία του στεγνωτηρίου! Γιατί να καταναλώνεις ρεύμα για το στέγνωμα όταν ο ήλιος φροντίζει να στεγνώσει τα ρούχα γρήγορα και δωρεάν;

Tip 2: Κάνε χρήση πλήρους φορτίου, γεμίζοντας τον κάδο!

Το πλύσιμο ρούχων είναι πιο αποδοτικό όταν ο κάδος είναι γεμάτος με ρούχα. Αν το πλυντήριό σου χωράει 8 κιλά κι εσύ βάζεις μόνο 4, τότε σπαταλάς έναν ολόκληρο κύκλο πλύσης (και όσο ρεύμα απαιτεί αυτός) για να πλύνεις τη μισή ποσότητα από αυτή που θα μπορούσες. Φρόντισε οι επόμενες πλύσεις σου να είναι με γεμάτο κάδο.

Tip 3: Πλυντήριο ρούχων με ενεργειακή κλάση Α, ο καλύτερος σύμμαχος κάθε εποχή

Για να μην κάθεσαι να υπολογίζεις χειροκίνητα πόσο σου κοστίζει το πλύσιμο των ρούχων, έχει δημιουργηθεί η ενεργειακή ετικέτα. Όλα τα πλυντήρια ρούχων έρχονται με τη δική τους ετικέτα και τα πιο ενεργειακά παίρνουν βαθμολογία Α. Πάνω στην ετικέτα αναγράφονται οι kWh ανά 100 πλύσεις και, αν γνωρίζεις το κόστος ρεύματος που πληρώνεις ανά kWh, μπορείς να υπολογίσεις με ακρίβεια πόσο θα σου κοστίσει η χρήση της συσκευής. Το μόνο σίγουρο είναι πως ένα πλυντήριο ρούχων με ενεργειακή κλάση Α είναι η πιο οικονομική επιλογή.

Tip 4: Μπορείς να συνδέσεις το πλυντήριο με ηλιακό θερμοσίφωνα, το ήξερες;

Όπως είπαμε και παραπάνω, το μεγαλύτερο κόστος κάθε πλύσης προέρχεται από το ζέσταμα του νερού. Αν στο σπίτι έχεις ηλιακό θερμοσίφωνα λοιπόν, γιατί να μην χρησιμοποιείς αυτό το ζεστό νερό και στο πλύσιμο ρούχων; Για να το πετύχεις θα πρέπει να επιλέξεις ειδικό πλυντήριο, που υποστηρίζει σύνδεση με τον ηλιακό. Αν αυτό είναι και ενεργειακή κλάσης Α, τότε η οικονομία είναι πολύ μεγάλη.

Tip 5: Προετοίμασε τα ρούχα με επίμονους λεκέδες, μουλιάζοντάς τα!

Αντιμετώπισε τους λεκέδες πριν βάλεις τα ρούχα στο πλυντήριο ρούχων. Αυτό θα σε αποτρέψει από το να πλύνεις το ίδιο ρούχο δεύτερη φορά αν ο λεκές επιμένει, εξοικονομώντας έτσι νερό και ενέργεια.

Tip 6: Τα λεπτά υφάσματα του καλοκαιριού θέλουν πρόγραμμα χαμηλών θερμοκρασιών

Τα λεπτότερα και ελαφρύτερα ρούχα, όπως τα καλοκαιρινά, απαιτούν γενικά λιγότερες περιστροφές και χαμηλότερη θερμοκρασία για να καθαρίσουν. Άρα μπορείς να τα πλύνεις σε χαμηλότερες θερμοκρασίες για να εξοικονομήσεις ενέργεια. Τα λεπτότερα και πιο ευαίσθητα ρούχα μπορούν συνήθως να καθαριστούν αποτελεσματικά στους 30°C ή ακόμη και σε κρύο νερό.

Tip 7: Μήπως τώρα που άνοιξε ο καιρός, να σκεφτείς και πλύσιμο ρούχων στο χέρι;

Για ευαίσθητα ρούχα ή για τις φορές που θες να πλύνεις μικρή ποσότητα ρούχων, η εναλλακτική του πλυσίματος στο χέρι είναι η πιο οικονομική επιλογή. Όπως είπαμε ήδη άλλωστε, δεν πρέπει να βάζεις πλυντήριο όταν δεν είναι γεμάτος ο κάδος. Παρ’ όλα αυτά, όταν έχεις πολλά ρούχα να πλύνεις, δεν αξίζει να τα πλύνεις στο χέρι. Αρχικά γιατί θα κουραστείς αρκετά και θα χάσεις χρόνο. Επιπλέον, μπορεί να χαλάσεις μηδενικό ρεύμα, αλλά θα σπαταλήσεις πολύ περισσότερο νερό από ότι αν τα έπλενες στο πλυντήριο.

Η κατανάλωση για το πλύσιμο ρούχων μειώνεται, όσο αυξάνονται οι θερμοκρασίες!

Μπορεί αυτό να σου ακούγεται παράδοξο, αλλά ισχύει! Το καλοκαίρι η μέση θερμοκρασία του νερού που εισέρχεται στο πλυντήριο είναι υψηλότερη από ό,τι το χειμώνα. Άρα η συσκευή θα χρειαστεί λιγότερο ρεύμα για να φέρει το νερό στην επιθυμητή θερμοκρασία. Η εξοικονόμηση αυτή δεν είναι τεράστια, έχει όμως έναν μικρό αντίκτυπο στον λογαριασμό σου.

Μπορεί το πλυντήριο να δουλεύει υπερωρίες για το πλύσιμο των ρούχων, αλλά τώρα ξέρεις πώς να δουλεύει και ενεργειακά!

Τώρα λοιπόν ξέρεις πώς να κάνεις το πλύσιμο ρούχων πιο οικονομικό, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και όλη τη διάρκεια του χρόνου. Κι αν έχεις παλιότερο πλυντήριο, τότε σκέψου να επενδύσεις στην απόκτηση ενός νέου πλυντηρίου ενεργειακής κλάσης Α. Η αποδοτικότητά του θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις νερό και ενέργεια.