Πόσο πράσινο είναι το σπίτι σου; Κάνε το κουίζ!

Περίληψη: Η μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής ξεκινάει από το σπίτι. Δες πόσο πράσινο είναι το δικό σου σπίτι και πάρε συμβουλές για να το κάνεις πιο eco friendly.

Όποιο μέρος κι αν επισκεφθείς, όπου κι αν πας διακοπές, όσο ωραίες φωτογραφίες και να δεις online από διάσημους προορισμούς, είμαστε σίγουροι πως συμφωνείς πως σαν το σπίτι δεν έχει. Ωραία τα ταξίδια, αλλά όλοι λατρεύουμε να γυρνάμε πίσω στη βάση μας. Αν το καλοσκεφτείς, όμως, όλα αυτά τα μέρη είναι επίσης το σπίτι μας. Η Γη είναι το σπίτι της ανθρωπότητας και πρέπει να την προσέχουμε όπως το δικό μας σπίτι. Η νούμερο ένα δουλειά που έχουμε να κάνουμε στο σπίτι μας αυτή τη στιγμή είναι να το προστατέψουμε από την κλιματική αλλαγή! Δεν γίνεται μονομιάς να αντιστραφεί το φαινόμενο, αλλά με την προσπάθεια όλων θα έρθει το αποτέλεσμα που θέλουμε. Για να πετύχουμε μαζί αυτό το στόχο, σήμερα θα δούμε πόσο eco friendly είναι το σπίτι σου και πώς μπορείς να το κάνεις ακόμα πιο green. Εμείς ήδη ξεκινήσαμε, κάνοντας πιο βιώσιμα τα γραφεία μας και αγκαλιάζοντας τη φιλοσοφία του Zero Waste και της κυκλικής οικονομίας, ως μέρος της πρωτοβουλίας Love Earth. Εσύ πώς μπορείς να βεβαιωθείς ότι το σπίτι σου είναι green; Δες μερικές συμβουλές για να το «πρασινίσεις» και κάνε το κουίζ για να δεις πόσο πράσινο είναι το σπίτι σου.

Tips για ένα πιο πράσινο σπίτι

Το βασικότερο κομμάτι που πρέπει να προσέξεις για να έχεις ένα πιο βιώσιμο σπίτι είναι η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας. Αν τη μειώσεις, τότε δεν θα σου έρθει απλά χαμηλότερος ο λογαριασμός ρεύματος, αλλά θα μειώσεις και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού. Από τη στιγμή που η ηλεκτρική ενέργεια στη χώρα μας δεν παράγεται από 100% ΑΠΕ (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) η μείωση της κατανάλωσης βοηθά στη μείωση των εκπομπών. Όπως διαβάζεις αυτό το άρθρο, λοιπόν, για ρίξε μία ματιά στο ταβάνι. Είναι LED η λάμπα που φωτίζει το δωμάτιο; Αν είναι τότε είσαι σε καλό δρόμο. Τσέκαρε και όλους τους υπόλοιπους λαμπτήρες στο σπίτι και βεβαιώσου πως όλοι είναι νέου τύπου.

Στο ίδιο μήκος κύματος θα συνεχίσουμε και θα σου υπενθυμίσουμε πως όταν βγαίνεις από ένα δωμάτιο πρέπει να κλείνεις πάντα το φως. Ναι, οι λάμπες σου μπορεί να είναι ήδη χαμηλής κατανάλωσης, αλλά αν δεν τις χρειάζεσαι γιατί να καταναλώνουν κάτι παραπάνω από 0 ηλεκτρική ενέργεια; Ρεύμα καταναλώνουν ακόμα και οι συσκευές που είναι σβηστές αλλά παραμένουν στην πρίζα. Μία τέτοια συσκευή είναι η τηλεόραση, για παράδειγμα. Γι’ αυτό είναι χρήσιμο να έχεις τέτοιες ηλεκτρικές συσκευές σε ένα πολύπριζο, το οποίο μπορείς να κλείσεις με μία κίνηση. Να θυμάσαι, επίσης, πως καλό είναι να βάζεις πλυντήριο πιάτων ή ρούχων μόνο όταν αυτό γεμίσει πλήρως. Στο πλυντήριο ρούχων, αν μπορείς να ρυθμίσεις χαμηλότερα τη θερμοκρασία πλύσης τότε και αυτό θα βοηθήσει στη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας.

Και μιας και είπαμε για πλυντήριο, οι μεγάλες οικιακές συσκευές είναι αυτές που ευθύνονται για τη μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος στο σπίτι. Οπότε, όταν έρθει η ώρα να αλλάξεις την παλιά σου συσκευή, πρέπει οπωσδήποτε να ελέγξεις την ενεργειακή κλάση των μοντέλων που θα επιλέξεις. Διάλεξε αυτό με την καλύτερη βαθμολογία για να εξασφαλίσεις χαμηλή κατανάλωση. Και μην ξεχάσεις πως η σωστή μέθοδος για να απορρίψεις την παλιά σου συσκευή είναι να την ανακυκλώσεις. Στην περίπτωση των ψυγείων, των καταψυκτών και των κλιματιστικών, τώρα είναι η καλύτερη στιγμή για να αλλάξεις συσκευή καθώς συνεχίζεται η επιδότηση ηλεκτρικών συσκευών μέσω του προγράμματος «Ανακυκλώνω – Αλλάζω συσκευή».

Εκτός από τα θέματα της ηλεκτρικής ενέργειας, υπάρχουν μερικές ακόμα κινήσεις που μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του σπιτιού. Αρχικά, ξεκίνα βάζοντας την ανακύκλωση στην καθημερινότητά σου. Χώρισε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τα οικιακά απορρίμματα και βάλε τα στους αντίστοιχους κάδους. Μην ξεχάσεις και τις υφασμάτινες σακούλες. Καλό είναι να έχεις πάντα μαζί σου πηγαίνοντας σούπερ μάρκετ για να μην χρησιμοποιείς πλαστικές. 

Quiz Time: Πόσο πράσινο είναι το σπίτι σου

Αντί για όλα αυτά, βέβαια, μπορείς να φυτέψεις μία ολόκληρη ζούγκλα και να μειώσεις το περιβαλλοντικό σου αποτύπωμα με θεαματικό τρόπο. Επειδή αυτό δεν το λες και εύκολη αποστολή όμως, ξεκίνα ακολουθώντας τις συμβουλές μας. Πρώτα όμως κάνε το κουίζ που ετοιμάσαμε για να δεις σε ποιο επίπεδο βρίσκεσαι. Δες πόσο πράσινο είναι το σπίτι σου σήμερα και κάνε τις απαραίτητες αλλαγές.