Public Cooking Challenge #2: Το δέντρο των κουραμπιέδων!

Περίληψη: Κουραμπιέδες φτιάξατε; Ο Χρήστος Βέργαδος δέχθηκε το challenge του Public και μας παρουσιάζει on camera έξυπνες συνταγές από το νέο του βιβλίο «Γλυκά Χωρίς…»

Ο Χρήστος Βέργαδος δέχθηκε το challenge του Public και μας παρουσιάζει on camera έξυπνες συνταγές από το νέο του βιβλίο «Γλυκά Χωρίς…». Ωστόσο πάντοτε υπάρχει χώρος για γλυκίσματα - αρχή από τους κουραμπιέδες ή, καλύτερα, το δέντρο των κουραμπιέδων

Δύο είναι τα τινά: ή δεν έχετε ετοιμάσει κουραμπιέδες ακόμα (πού όρεξη, πού κέφια, ίσως τελευταία στιγμή, που θα λασκάρει λίγο το ημερήσιο πρόγραμμα) ή τους έχετε ετοιμάσει από τα μέσα του μήνα και στην πιατέλα έχει μείνει μόνο σκορπισμένη άχνη να τους θυμίζει. Αν, λοιπόν, ανασκουμπώνεστε για δεύτερο γύρο και θέλετε να πειραματιστείτε, o Χρήστος Βέργαδος έχει τον δικό του ξεχωριστό τρόπο για το θελκτικό μπισκοτογλυκό των Χριστουγέννων, με αλλαγές στο μέσα και το έξω του. Τραγανοί και βουτυρένιοι -  ιδού το challenge του για το δέντρο των κουραμπιέδων!

Video Duration
1:55


Πάμε να δούμε αναλυτικά υλικά και εκτέλεση:

Υλικά

  • 700 γρ. αλεύρι 
  • 350 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου 
  • 150 γρ. αμύγδαλα με τη φλούδα 
  • 100 γρ. ζάχαρη άχνη 
  • 2 βανίλιες 

Για το γαρνίρισμα:

  • ζάχαρη άχνη 

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς. Ψιλοκόβουμε το αμύγδαλο στο μούλτι. Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το βούτυρο, σπρώχνοντάς το με τη μαρίζ, και προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη. 

Ανακατεύουμε με το σύρμα (φουέ), στην αρχή στη μεσαία και στη συνέχεια στη γρήγορη ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψει και να ασπρίσει.

Σταματάμε το μίξερ. Αφαιρούμε το σύρμα και συνεχίζουμε με το δεύτερο εξάρτημα, το φτερό. Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αμύγδαλο, τη βανίλια και το αλεύρι της συνταγής. Ζυμώνουμε στην αργή ταχύτητα, μέχρι να ομογενοποιηθεί η ζύμη.

Με τη βοήθεια της μαρίζ, αδειάζουμε τη ζύμη στον πάγκο. Ζυμώνουμε με τα χέρια, μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά, και την τοποθετούμε ανάμεσα σε δύο λαδόκολλες και την κόβουμε σε σχήμα αστεριών με τη βοήθεια των κουπ-πατ.

Στρώνουμε με λαδόκολλα το ταψί και τοποθετούμε εκεί τα μπισκότα. Ψήνουμε στην ίδια θερμοκρασία (170 βαθμούς) για περίπου 20 λεπτά. 

Απλώνουμε τα μπισκότα σε σχάρα, για να κρυώσουν, και τα αφήνουμε εκεί τουλάχιστον 30 λεπτά. Τοποθετούμε τους κουραμπιέδες τον έναν πάνω στον άλλο σταυρωτά, από τον μεγαλύτερο προς τον μικρότερο, με σκοπό να δώσουμε σχήμα που να θυμίζει δέντρο. Με ένα σουρωτήρι πασπαλίζουμε τους κουραμπιέδες με ζάχαρη άχνη.

Το «Γλυκά Χωρίς…» κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα και θα το βρεις στα καταστήματα Public και στο public.gr. Περιλαμβάνει 64 συνταγές που αποδεικνύουν πως μπορείς να έχεις και γεύση και… καθαρή συνείδηση.

Ακολούθησε τα challenges και στο κανάλι του Public στο YouTube, για να δεις ότι νέο θα ετοιμάζει ο Χρήστος Βέργαδος με τη βοήθεια των μικρών και μεγάλων οικιακών συσκευών κουζίνας, που θα βρεις επίσης στο Public!