Τι ηλεκτρική κουζίνα να διαλέξω; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Περίληψη: Με την κατάλληλη ηλεκτρική κουζίνα θα λατρέψεις (κι άλλο) το μαγείρεμα! Σε αυτό τον οδηγό θα απαντήσουμε οριστικά στο ερώτημα «τι ηλεκτρική κουζίνα να διαλέξω;».

Μπορεί η σχέση σου με τη μαγειρική να περιορίζεται στο τηγάνισμα αυγών. Ή μπορεί να είσαι ένας επίδοξος σεφ για τον οποίο τα μαχαίρια είναι προέκταση του χεριού του. Όπου και να βρίσκεσαι σε αυτό το φάσμα, η ηλεκτρική κουζίνα είναι ο καλύτερός σου σύμμαχος στο μαγείρεμα. Γιατί η ηλεκτρική κουζίνα είναι πολλά περισσότερα από μία οικιακή συσκευή που απλά υπάρχει σε κάθε σπίτι. Τόσες και τόσες αναμνήσεις ξεκινάνε από εκεί. Όταν λοιπόν έρχεται η ώρα της επιλογής, δεν γίνεται να μην αφιερώσεις λίγο παραπάνω χρόνο καθώς η απάντηση στο ερώτημα «τι ηλεκτρική κουζίνα να διαλέξω;» περνάει από πολλά στάδια.

Οι σύγχρονες ηλεκτρικές κουζίνες αναβαθμίζουν την εμπειρία μαγειρέματος στο σπίτι κάνοντας παράλληλα τη ζωή σου πιο εύκολη. Αλλά η επιλογή της κατάλληλης κουζίνας δεν είναι το ίδιο εύκολη. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να λάβεις υπόψη. Ο τύπος της συσκευής, τα χαρακτηριστικά και -προφανώς- οι δικές σου ανάγκες έχουν μεγάλη σημασία. Για να ζήσεις το σπίτι με το δικό σου τρόπο λοιπόν, πρέπει αυτό να εξοπλίζεται με την σωστή ηλεκτρική κουζίνα. Πώς επιλέγεις λοιπόν; Αρχικά, να σου πούμε πως διάλεξες την κατάλληλη περίοδο μιας και οι καλοκαιρινές μας εκπτώσεις έχουν ξεκινήσει και άρα θα βρεις προσφορές σε ηλεκτρικές κουζίνες. Έπειτα, αυτό που χρειάζεσαι είναι να διαβάσεις τον οδηγό αγοράς κουζίνας που έχουμε δημιουργήσει για να γνωρίσεις καλύτερα τις σύγχρονες κουζίνες. Επειδή πάντα μπορούμε να πούμε περισσότερο όμως, σήμερα θα δούμε ακόμα πιο αναλυτικά το project ηλεκτρική κουζίνα!

Διαφορετικοί τύποι ηλεκτρικής κουζίνας

Το πιο εύκολο κριτήριο που έχεις να λάβεις υπόψη σου είναι ο τύπος της συσκευής. Όλα εξαρτώνται από τα ντουλάπια κουζίνας στο σπίτι. Υπάρχει πρόβλεψη για εντοιχισμό; Τότε επιλέγεις την κουζίνα που ταιριάζει σε αυτή την περίπτωση. Διάλεξε είτε σετ εντοιχισμού, είτε ξεχωριστά το φούρνο και τις εστίες. Ειδικά η δεύτερη περίπτωση, όπου έχεις τη δυνατότητα να τοποθετήσεις τον φούρνο σε υψηλότερο σημείο, είναι η πιο εργονομική λύση μιας και δεν θα χρειάζεται να σκύβεις για να ελέγχεις το φαΐ. Για τους περισσότερους όμως, μία ελεύθερη κουζίνα είναι ο τύπος που ταιριάζει στην κουζίνα τους.
 

Ηλεκτρική κουζίνα με μεγάλο φούρνο και άλλα σημαντικά χαρακτηριστικά

Επιλέγοντας νέα κουζίνα, υπάρχουν μία σειρά από χαρακτηριστικά που πρέπει να σκεφτείς. Μερικά από αυτά είναι κοινά σε όλες τις κουζίνες και άλλα αφορούν έξυπνες λειτουργίες που θα κάνουν το μαγείρεμα παιχνιδάκι.

Ένα από τα πρώτα χαρακτηριστικά που πρέπει να λάβεις υπόψη σου είναι οι διαστάσεις, ειδικά αν μιλάμε για εντοιχιζόμενο φούρνο. Στις ελεύθερες κουζίνες οι βασικές διαστάσεις είναι συνηθώς τυποποιημένες, με το πλάτος και το βάθος να είναι 60 εκατοστά. Για κάθε ενδεχόμενο πάντως, κάνε ένα ακόμα τσεκάρισμα στο διαθέσιμο χώρο της κουζίνας σου για να μην βρεθείς προ εκπλήξεως. Ένα ακόμα βασικό χαρακτηριστικό είναι η χωρητικότητα του φούρνου. Για μικρά νοικοκυριά δεν σε απασχολεί και ιδιαίτερα αυτό, αλλά αν είστε οικογένεια με πολλά άτομα επίλεξε τον φούρνο με τη μεγαλύτερη χωρητικότητα στο εύρος τιμής που αναζητάς. Στις στάνταρ λειτουργίες είναι και τα προγράμματα ψησίματος. Όσο περισσότερο τόσο μεγαλύτερη ευελιξία απολαμβάνεις κατά το μαγείρεμα.

Πάμε τώρα και στα bonus specs. Το νούμερο ένα χαρακτηριστικό που θα διευκολύνει τη ζωή σου στην κουζίνα είναι ένας φούρνος με τηλεσκοπικό μηχανισμό. Χάρη σε αυτόν, κάθε φορά που θες να ελέγξεις το φαγητό, να προσθέσεις υλικά, ή να γυρίσεις κάποιο κομμάτι θα μπορείς να το κάνεις με ασφάλεια. Απλά τραβάς τη σχάρα εντελώς εκτός του φούρνου. Οι βραχίονες που τη στηρίζουν επεκτείνονται προς τα έξω χάρη στον τηλεσκοπικό μηχανισμό. Άρα, τέρμα πια τα καψίματα στα χέρια κατά το μαγείρεμα! Μία ακόμα λειτουργία που θα κάνει τη σχέση σου με την ηλεκτρική κουζίνα πολύ πιο ομαλή είναι αύτη του αυτόματου καθαρισμού. Αν η κουζίνα σου εξοπλίζεται με πυρόλυση ή υδρόλυση τότε μπορείς να καθαρίσεις το εσωτερικό του φούρνου απλά σκουπίζοντάς το με ένα πανί.

Με όλες αυτές τις πληροφορίες λοιπόν στο μυαλό μας, πάμε να δούμε πιο συγκεκριμένα τι «παίζει» στην αγορά και να δώσουμε απάντηση στην ερώτηση «τι ηλεκτρική κουζίνα να διαλέξω;»

Ποια είναι η καλύτερη μάρκα για ηλεκτρική ελεύθερη κουζίνα;

Αν η ελεύθερη κουζίνα είναι αυτή που σου ταιριάζει, πρέπει να κάνεις μία ακόμα επιλογή: εμαγιέ ή κεραμική; Η απάντηση είναι σχεδόν πάντα «κεραμική» σε αυτή την περίπτωση. Οι κουζίνες με κεραμικές εστίες συνδυάζουν σύγχρονο design με προηγμένες δυνατότητες. Χάρη στην κεραμική επιφάνεια το «μάτι» ζεσταίνεται πιο γρήγορα και η θερμότητα κατανέμεται πιο γρήγορα. Άρα εσύ μαγειρεύεις πιο γρήγορα και σωστά. Από άποψη design σκέψου και το χρώμα. Εδώ θα το αφήσουμε επάνω στο προσωπικό σου γούστο αν και εμείς προτιμάμε τις inox κουζίνες. Και έπειτα έχουμε τα χαρακτηριστικά. Σε ενδιαφέρει να έχεις ηλεκτρική κουζίνα με μεγάλο φούρνο, για παράδειγμα, ή κουζίνα με πυρόλυση που καθαρίζεται εύκολα; Όλοι οι μεγάλοι κατασκευαστές έχουν κουζίνες με τα χαρακτηριστικά που ψάχνεις και ήρθε η ώρα να τις γνωρίσουμε καλύτερα.

Ηλεκτρική κουζίνα Pitsos

Η Pitsos διαθέτει μία τεράστια γκάμα επιλογών που καλύπτουν όλες τις πιθανές ανάγκες μαγειρέματος σήμερα. Μία από τις πιο ολοκληρωμένες επιλογές είναι η ηλεκτρική κουζίνα Pitsos PHSA39250. Τα 7 προγράμματα λειτουργίας και οι κεραμικές εστίες υπόσχονται πανεύκολο μαγείρεμα, αλλά το χαρακτηριστικό που θα λατρέψεις είναι άλλο. Η κουζίνα της Pitsos έρχεται με πόρτα με εσωτερική επιφάνεια από κρύσταλλο για εύκολο καθαρισμό, ενώ διαθέτει επίσης και ενσωματωμένο σύστημα καθαρισμού με υδρόλυση. Τα καμένα υπολείμματα φαγητού στα τοιχώματα του φούρνου, τα οποία τόσο σε βασάνιζαν στην παλιά σου κουζίνα, θα πάψουν πια να σε απασχολούν.

Ηλεκτρική κουζίνα Bosch

Με την ηλεκτρική κουζίνα Bosch HKR390050 θα ξεχάσεις τα μάτια της κουζίνας και θα θέλεις να τα ψήνεις όλα στο φούρνο. Τι είναι αυτό που θα σε κάνει να αλλάξει συνήθειες; Η τεχνολογία 3D Hotair, για αρχή, η οποία κατανέμει ομοιόμορφα τη θερμότητα και σου εγγυάται το τέλειο ψήσιμο κάθε φαγητού. Πρόσθεσε σε αυτό και το θερμόμετρο ψητού και έχεις την ιδανική κουζίνα για να προετοιμάζεις ψητά ακριβώς όπως τα θέλεις.

Ηλεκτρική κουζίνα AEG

Μήπως «ψάχνεσαι» για καινούργια ηλεκτρική κουζίνα γιατί η παλιά δεν καλύπτει πλέον τις ανάγκες της οικογένειάς σου; Αν είστε μεγάλη οικογένεια χρειάζεσαι ηλεκτρική κουζίνα με μεγάλο φούρνο. Αυτή ακριβώς την ανάγκη έρχεται να καλύψει κάθε ηλεκτρική κουζίνα AEG που εξοπλίζεται με φούρνο MaxiKlasse χωρητικότητας 73 λίτρων. Στην κουζίνα AEG CCB6472APM, μάλιστα, ο φούρνος εξοπλίζεται με λειτουργία AirFry. Έτσι μπορείς να απολαμβάνεις πολύ πιο υγιεινά φαγητά που έχουν την υφή του τηγανητού, χρησιμοποιώντας ελάχιστο λάδι.

Μιας και είπαμε για οικογένεια, δεν μπορούμε να ξεχάσουμε και τον παράγοντα ασφάλεια. Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας στις κουζίνες είναι οι επαγωγικές εστίες, οι οποίες είναι πολύ πιο ασφαλείς καθώς δεν θερμαίνουν την επιφάνεια, άρα δεν μπορεί να καεί κάποιος ακουμπώντας την. Η ηλεκτρική κουζίνα AEG CIB6442BBM έρχεται με επαγωγικές εστίες, οπότε σου παρέχει αυτό το σημαντικό χαρακτηριστικό.

Και τα δύο μοντέλα, πάντως, διαθέτουν pop διακόπτες, οι οποίοι επίσης βελτιώνουν την ασφάλεια αφού ένα παιδί θα δυσκολευτεί να θέσει την κουζίνα σε λειτουργία. Για τη δική σου ασφάλεια και άνεση υπάρχει επίσης τηλεσκοπικός μηχανισμός OptiFlex που σου επιτρέπει να ελέγχεις το φαγητό που έχεις βάλει στο φούρνο τραβώντας έξω τη σχάρα και όχι βάζοντας τα χέρια εντός του φούρνου.

Οι καλύτεροι εντοιχιζόμενοι φούρνοι

Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία ηλεκτρικής κουζίνας είναι οι εντοιχιζόμενες συσκευές. Εδώ το «πάνω χέρι» έχουν ξεκάθαρα οι ανεξάρτητοι εντοιχιζόμενοι φούρνοι και εστίες. Οι εστίες θα πάνε επάνω στο πάγκο, όπως είναι λογικό, αλλά ο φούρνος μπορεί να τοποθετηθεί όπου σε βολεύει, αν υπάρχει η δυνατότητα στα έπιπλα κουζίνας του σπιτιού. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο να επιλέξεις ξεχωριστά τον εντοιχιζόμενο φούρνο και τις εστίες, αντί για ένα σετ εντοιχισμού.

Εντοιχιζόμενος φούρνος Miele

Οι επιλογές της Miele είσαι σταθερά μεταξύ των κορυφαίων σε ηλεκτρικές συσκευές και το ίδιο συμβαίνει και στην περίπτωση που χρειάζεσαι εντοιχιζόμενο φούρνο. Με τον Miele H 7260 B θα απολαύσεις τέλεια μαγειρεμένο φαγητό και αυτό οφείλεται στην τεχνολογία ανεμιστήρα SurroundCook, η οποία σου προσφέρει ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας για εξαιρετικό αποτέλεσμα. Ο φούρνος έχει μεγάλη χωρητικότητα 76lt, οπότε χωράει μεγάλα ταψιά. Ακόμα και το καθάρισμα είναι κάτι που θα απολαμβάνεις σε αυτό το φούρνο όμως. Η υγρασία εντός του φούρνου δημιουργεί ατμό για να απομακρύνει επίμονα υπολείμματα λίπους και τροφών από την επιφάνειά του. Και έρχεσαι εσύ μετά μόνο με ένα πανί να σκουπίσεις την εσωτερική επιφάνεια και ο φούρνος είναι πλέον καθαρός.

Εντοιχιζόμενος φούρνος Bosch

Τη δικιά της τεχνολογία ομοιόμορφης κατανομής θερμότητας στο φούρνο έχει δημιουργήσει και η Bosch. Αυτή είναι η 3D Hotair, την οποία αναφέραμε και παραπάνω. Στον εντοιχιζόμενο φούρνο Bosch HBA513BS00 αυτή έχει εξελιχθεί ακόμα περισσότερο και λέγεται 3D Hotair Plus. Γύρω από τον ανεμιστήρα του φούρνου υπάρχει θερμαντικό στοιχείο και μπορείς να επιλέξεις την κατανομή της θερμοκρασίας σε 3 επίπεδα.

Εντοιχιζόμενος φούρνος Siemens

Από τη γκάμα της Siemens ξεχωρίζει ο εντοιχιζόμενος φούρνος άνω πάγκου Siemens HB673GBS1. Θα τη λατρέψεις γιατί θα σου εξοικονομήσει χρόνο μέσω των λειτουργιών fastPreheat και coolStart, που θα μειώσουν το χρόνο μαγειρέματος. Μία ακόμα λειτουργία που θα σου λύσει τα χέρια είναι το cookControl10. Τι σημαίνει αυτό; 10 αυτόματα προγράμματα μαγειρέματος. Εσύ απλά επιλέγεις το πρόγραμμα και η κουζίνα θα εφαρμόσει αυτόματα τις απαραίτητες ρυθμίσεις. Κι όταν έρθει η ώρα για καθάρισμα, πάλι θα το κάνεις ξεκούραστα. Ο φούρνος είναι αυτοκαθαριζόμενος μέσω του συστήματος activeClean. Τα λίπη και τα υπολείμματα καίγονται σε υψηλή θερμοκρασία και γίνονται στάχτη. Και μετά, περνάς το εσωτερικό του φούρνου με ένα πανί.

Οι καλύτερες ελεύθερες ή εντοιχιζόμενες κουζίνες τώρα σε προσφορά!

Από τις 11/07 έχουν ξεκινήσει οι εκπτώσεις! Τόσο στα καταστήματά μας και στο Public.gr θα βρεις χαμηλότερες τιμές σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων, άρα και στις ηλεκτρικές κουζίνες. Δες από κοντά τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν την Κυριακή 17 Ιουλίου καθώς τα καταστήματά μας θα είναι ανοιχτά. Οι καλοκαιρινές προσφορές θα διαρκέσουν μέχρι τις 31 Αυγούστου οπότε τώρα είναι η κατάλληλη εποχή για ανανέωση στο σπίτι. Μέσα από αυτό τον οδηγό πιστεύουμε ότι τώρα πια δεν σκέφτεσαι «τι ηλεκτρική κουζίνα να διαλέξω;»! Η μόνη απορία που μένει να λύσεις τώρα είναι το ποια ηλεκτρική συσκευή είσαι!