Πώς θα καθαρίσεις τον φούρνο μικροκυμάτων σωστά!

Περίληψη: Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια από τις συσκευές της κουζίνας που λερώνονται χωρίς να το καταλάβεις. Σου δείχνουμε τους τρόπους για να τον κάνεις καινούριο!

Βρίσκεσαι στην κουζίνα και κοιτάς τον χώρο. Έχεις περάσει ώρες τρίβοντας τα καμένα λίπη από το εσωτερικό του φούρνου, έχεις γυαλίσει τα μάτια της κουζίνας, ο νεροχύτης αστράφτει, ο πάγκος είναι καθαρός και μαζεμένος, όλα τα σκεύη αναπαύονται στα ντουλάπια τους. Ακόμη και ο φούρνος μικροκυμάτων λαμποκοπάει! Μέχρι που σκέφτεσαι να ζεστάνεις κάτι στα γρήγορα, και ανοίγεις την πόρτα του φούρνου μικροκυμάτων… και ξαφνικά συνειδητοποιείς τι ξέχασες να καθαρίσεις! Μην απελπίζεσαι, όμως. Το καθάρισμα του φούρνου μικροκυμάτων μπορεί να γίνει παιχνιδάκι! Απλά συνέχισε το διάβασμα και θα δεις τους σωστούς τρόπους, αλλά και το τι δεν πρέπει να κάνεις σε καμία περίπτωση!

Βασικός καθαρισμός του εσωτερικού

Θα χρειαστείς ένα ψεκαστήρι, ένα μπωλ ασφαλές για μικροκύματα (ιδανικά γυάλινο), γάντια φούρνου, οδοντογλυφίδες, υγρό πιάτων, ξύδι, μαγειρική σόδα, σφουγγαράκι, βουρτσάκι, και πετσέτες.

Βήμα 1: ψεκάζουμε τους λεκέδες και τα ξεραμένα λίπη. Στο ψεκαστήρι βάζουμε ίσες ποσότητες νερού και ξυδιού, και με αυτό ψεκάζουμε όλους τους λεκέδες.

Βήμα 2: στο μπωλ ανακατεύουμε δύο κούπες νερό με δύο κουταλιές ξύδι και το βάζουμε μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων.

Βήμα 3: ανάβουμε τον φούρνο μικροκυμάτων στο φουλ για 3 λεπτά. Έπειτα περιμένουμε άλλα 15 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε την πόρτα, ώστε οι ατμοί να δράσουν.

Βήμα 4: βγάζουμε το μπωλ (με τα γάντια φούρνου), αλλά και τον δίσκο του φούρνου μικροκυμάτων, το οποίο το πάμε για πλύσιμο στον νεροχύτη. Μην ξεχάσεις το πλαστικό σύστημα περιστροφής, το οποίο συνήθως αφαιρείται εύκολα.

Βήμα 5: βρέχουμε μια πετσέτα ελαφρά με το μείγμα του ξυδιού και σκουπίζουμε ολόκληρο το εσωτερικό του φούρνου. Οι περισσότεροι λεκέδες θα φεύγουν εύκολα.

Βήμα 6: πασπαλίζουμε την νωπή πετσέτα με λίγη σόδα και τρίβουμε τους πιο επίμονους λεκέδες (αν έχουν μείνει) ελαφρά.

Βήμα 7: με το βουρτσάκι και τις οδοντογλυφίδες καθαρίζουμε γωνίες, ακμές, ενώσεις, και όλες τις περιοχές που συσσωρεύουν βρωμιά.

Βήμα 8: με λίγο υγρό πιάτων και το σφουγγαράκι, περνάμε ολόκληρο το εσωτερικό του φούρνου για να απομακρύνουμε κάθε ίχνος λαδιού ή λίπους που τυχόν έχει μείνει στην επιφάνεια.

Βήμα 9: περνάμε ολόκληρο το εσωτερικό με νωπή καθαρή πετσέτα.

Αυτό ήταν όλο. Τώρα ο φούρνος μικροκυμάτων λάμπει και μέσα και έξω! Τον δίσκο του φούρνου μπορείς να τον βάλεις και στο πλυντήριο πιάτων χωρίς πρόβλημα, αν δεν έχεις όρεξη να τρίβεις με το χέρι. Μιας και το αναφέραμε, δεν τρίβουμε ποτέ το εσωτερικό του φούρνου μικροκυμάτων με σύρμα, και ειδικά όχι το εσωτερικό της πόρτας! Ποτέ!

Bonus tip: ξεμύρισμα του φούρνου

Αν θέλεις απλά να απαλλαγείς από τις ανεπιθύμητες οσμές, βάλε ένα γυάλινο μπωλ με νερό και μερικές φέτες λεμονιού μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων και άναψέ τον για μερικά λεπτά. Εκτός της καθαριότητας, το φουρνάκι σου πλέον θα μοσχομυρίζει λεμονάκι!

Τι πρέπει – τι δεν πρέπει

Όχι, δεν τραγουδάμε, εδώ θα αναλύσουμε λίγο το τι πρέπει να κάνεις για να είναι ο φούρνος μικροκυμάτων καθαρός για περισσότερο χρονικό διάστημα. Ας αρχίσουμε από τα βασικά: σκεύη! Τα σκεύη που θα βάλεις στον φούρνο μικροκυμάτων θα πρέπει να είναι, όπως λέμε και στο χωριό, microwave safe! Με άλλα λόγια, δεν κάνουν όλα για τα μικροκύματα. Ούτε όλα τα πιάτα, ούτε όλα τα ποτήρια, ούτε, σαφώς όχι, όλα τα πλαστικά μπωλ. Αν δεν το αναγράφουν ξεκάθαρα, θεώρησε πως ΔΕΝ κάνουν. Ένα απλό τεστ που μπορείς να κάνεις είναι να βάλεις το σκεύος (χωρίς περιεχόμενο) στον φούρνο μικροκυμάτων, μαζί με ένα ποτήρι νερό, και να ανάψεις τον φούρνο στο φουλ για κάμποσα δευτερόλεπτα. Αν το σκεύος (πχ πιάτο) καίει, τότε είναι ακατάλληλο για μικροκύματα, διότι απλά απορροφά τα μικροκύματα και ζεσταίνεται το ίδιο. Τα σκεύη που είναι κατάλληλα για μικροκύματα οφείλουν να μένουν κρύα, δηλαδή είτε να αφήνουν τα μικροκύματα να διαπερνούν το υλικό τους, είτε να αντανακλούν εντελώς τα μικροκύματα. Επίσης, δεν βάζουμε ποτέ μεταλλικά αντικείμενα μέσα στον φούρνο μικροκυμάτων, ούτε κατσαρολάκια, ούτε αλουμινόχαρτο, ούτε καν συσκευασίες που έχουν επένδυση από αλουμινόχαρτο.

Για να κρατήσεις τον φούρνο καθαρό για περισσότερο

Η απάντηση εδώ είναι απλή: κάλυψη. Όποτε ζεσταίνεις το οτιδήποτε στον φούρνο μικροκυμάτων, αυτό το «οτιδήποτε» πιτσιλάει, ακόμη κι αν δεν το βλέπεις. Κάλυψε τα πράγματα που ζεσταίνεις για να μην λερώνεται συνεχώς ο φούρνος μικροκυμάτων. Για τα πιο απλά πράγματα, ένα κομμάτι χαρτί κουζίνας συνήθως αρκεί, ενώ για πιάτα με φαγητό, μπορείς να προμηθευτείς ένα προστατευτικό κάλυμμα για τον φούρνο μικροκυμάτων, το οποίο θα σε γλυτώσει από πάρα πολλές πιτσιλιές – ή και ιπτάμενα υπολείμματα τροφών.

Η άμεση δράση σε γλυτώνει από το τρίψιμο του μέλλοντος!

Όταν δεις πιτσιλιές, καθάρισέ τες αμέσως. Αν τις αφήσεις και «ψηθούν» μέσα στον φούρνο, τότε το καθάρισμα θα είναι πολύ πιο δύσκολο και σίγουρα θα σου πάρει πολύ περισσότερο χρόνο – βλέπε βήματα 1-2-3. Δράσε άμεσα, ο εαυτός σου του μέλλοντος – και ο φούρνος μικροκυμάτων σου – θα σε ευγνωμονεί!