Veganuary 101: Η νέα χρονιά ξεκινά με… χορτοφαγική διάθεση!

Περίληψη: Veganuary σημαίνει Vegan January! Ο Ιανουάριος για πολλούς είναι ο μήνας που ξεκινά με μια πρόκληση - να δοκιμάσουν μόνο vegan ή vegetarian διατροφή.

Εσύ το ήξερες ότι υπάρχει ένα ολόκληρο κίνημα, το οποίο ονομάζεται Veganuary; Πρόκειται για μία πρόκληση που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να δοκιμάσουν τη vegan (ή vegetarian) διατροφή για ένα μήνα. Και αυτός ο μήνας δεν είναι άλλος πέρα από τον Ιανουάριο (φυσικά μπορείς να τη δοκιμάσεις οποιονδήποτε μήνα του χρόνου! 😉). Όλοι θέτουν νέους στόχους και προκλήσεις στην αρχή κάθε έτους. Γιατί να μην είναι και αυτή μία από τις νέες προκλήσεις που θέτουν;

Μπορεί να νιώθεις μπερδεμένος, να μην ξέρεις από που να αρχίσεις και ποιες είναι οι κατάλληλες τροφές για να πάρεις όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου. Μην ανησυχείς όμως. Εμείς είμαστε εδώ για να σου δώσουμε μερικά tips και να σε βοηθήσουμε στην προσπάθεια σου. Οφείλουμε να αναφέρουμε, όμως, πως πάντα είναι σημαντική η συμβουλή διατροφολόγων!

Πάμε να δούμε μερικά tips:

  • Δώσε προτεραιότητα στα ωμέγα-3 λιπαρά (λιναρόσπορος, καρύδια κ.α.)
  • Εξέτασε το ενδεχόμενο λήψης συμπληρώματος βιταμίνης Β12
  • Συμπερίλαβε πηγές σεληνίου (ξηροί καρποί, φασόλια, κ.α.)
  • Συμπερίλαβε σίδηρο (αυγά, όσπρια, ξηροί καρποί, αποξηραμένα φρούτα κ.α.)
  • Κατανάλωσε αρκετό ασβέστιο (ξηροί καρποί, αποξηραμένα σύκα, ταχίνι κ.α.)
  • Πρόσθεσε στη διατροφή σου τη βιταμίνη D (κρόκοι αυγών, μανιτάρια κ.α.)
  • Κατανάλωσε αρκετό ιώδιο (γάλα φυτικής προέλευσης κ.α.)

Τα οφέλη που μπορείς να αποκομίσεις από τις παραπάνω τροφές είναι πολλά, αλλά ενδεικτικά 3 από αυτά είναι πως πρώτον, παίρνεις όση πρωτεΐνη χρειάζεσαι, συνδυάζοντας σωστά τα τρόφιμα μεταξύ τους. Δεύτερον, η λειτουργία του εντέρου σου μπορεί να βελτιωθεί σημαντικά! Μπορεί οι υδατάνθρακες που τρως να είναι περισσότεροι από ότι σε άλλους τύπους διατροφής, αλλά τα φρούτα και τα λαχανικά σου δίνουν περισσότερα καλά βακτήρια του εντέρου. Τρίτον, αλλά εξίσου σημαντικό, η ενέργεια σου μπορεί να αυξηθεί.

Σε πολλούς μπορεί να φαίνεται μονότονο το διατροφικό πλάνο των vegan/vegetarian γιατί ίσως δεν έχουν σκεφτεί πόσες πολλές διαφορετικές συνταγές μπορούν να δημιουργηθούν από απλά υλικά. Ένα παράδειγμα αποτελεί ένα γευστικό και, ταυτόχρονα, χορταστικό smoothie. Μία πολύ ωραία και δροσιστική συνταγή είναι το smoothie με μάνγκο, μπανάνα και σπόρους chia. Τα υλικά που θα χρειαστείς για αυτό είναι ένα φλυτζάνι μάγνκο κομμένο σε κυβάκια, 1/3 του φλυτζανιού φυτικό γιαούρτι, 1 φλυτζάνι γάλα αμυγδάλου ή καρύδας, 1 μέτρια μπανάνα, 1 κουταλιά της σούπας σπόρους chia, ¼ της κουταλιάς της σούπας κουρκουμά (σε σκόνη) και, τέλος, μία κουταλιά της σούπας σιρόπι αγαύης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το αποτέλεσμα θα σε αφήσει άφωνο!

Κάνε σήμερα μία νέα αρχή, πρόσφερε στον οργανισμό σου όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται και που ξέρεις; Μπορεί να σε ενθουσιάσει αυτός ο τρόπος ζωής και τελικά να γίνει η διατροφική συνήθεια που έψαχνες για να νιώθεις πλήρης. Πάρε έμπνευση από βιβλία όπως το Δε Κούκμπουκ, της Madame Ginger ή Το απόλυτο βιβλίο της νηστείας του Άκη Πετρετζίκη και… καλό και δημιουργικό ξεκίνημα!