Health & Fitness: Αποθεραπεία – πώς να ολοκληρώσεις την προπόνηση σωστά

Περίληψη: Η γυμναστική είναι σημαντική, αλλά εξ ίσου σημαντική είναι η σωστή αποκατάσταση. Μάθε το πώς, για να μην χτυπιέσαι χωρίς να βλέπεις αποτέλεσμα!

Η γυμναστική στον «σύγχρονο» τρόπο ζωής είναι απαραίτητη, μιας και οι περισσότεροι εξ ημών περνάμε τη μέρα μας καθισμένοι σε μια καρέκλα ή κινούμενοι ελάχιστα. Η γυμναστική είναι κάτι που εξαντλεί το σώμα, και σε κάνει να θες να ξαπλώσεις και να μην ξανασηκωθείς μέχρι… μεθαύριο. Κι όμως, είναι ακριβώς αυτό που ΔΕΝ πρέπει να κάνεις! Ας δούμε το «γιατί» και τους τρόπους που μπορείς να βοηθήσεις το σώμα σου με σωστές πρακτικές μετά την προπόνηση.

Τα βασικά της γυμναστικής

Είναι σημαντικό να βάλουμε τη γυμναστική στα σωστά πλαίσια. Κατά τη διάρκεια της γυμναστικής, αυτό που συμβαίνει στο σώμα είναι… ζημιές. Για την ακρίβεια, οι μύες αρχίζουν και συσπώνται, καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες ενέργειας, η ροή του αίματος αυξάνεται, παράγεται γαλακτικό οξύ ως προϊόν της καύσης σακχάρων, ενώ οι ίδιοι οι μύες τραυματίζονται σε κυτταρικό επίπεδο, με τις μυϊκές ίνες να σπάνε κατά τόπους. Επίσης, ολόκληρο το σώμα ιδρώνει στην προσπάθειά του να κρατήσει χαμηλά τη θερμοκρασία του, η οποία αυξάνεται λόγω της δραστηριότητας και των καύσεων σε μοριακό επίπεδο.

Αμέσως μετά την γυμναστική, λοιπόν, αυτό που θα πρέπει να κάνεις είναι να βοηθήσεις το σώμα σου να αρχίσει τις επιδιορθώσεις! Όπως και μετά από μια μεγάλη καταστροφή, έτσι και στη γυμναστική το σώμα πρέπει να απαλλαγεί από τα «απόβλητα» των καύσεων, να ανανεώσει τα αποθέματά του, και να αρχίσει το ξαναχτίσιμο όλων όσων τραυματίστηκαν. Αυτό δεν γίνεται σταματώντας απότομα την οποιαδήποτε κίνηση και ξαπλώνοντας για ώρες, αλλά με σταδιακή μείωση της δραστηριότητας, ώστε το σώμα σου να πάρει το μήνυμα πως η έντονη δραστηριότητα τελείωσε και πλέον μπορεί να αρχίσει το… damage control!

Μετά την έντονη γυμναστική… χαλαρή γυμναστική

Ο τρόπος για να «κατεβάσεις στροφές» στο σώμα σου δεν είναι η απότομη παύση αλλά η σταδιακή χαλάρωση. Διάλεξε κάτι που μπορείς να κάνεις ευχάριστα, είτε αυτό είναι ελαφρύ jogging στον διάδρομο, είτε χαλαρό ελλειπτικό, είτε ποδήλατο σε χαλαρούς ρυθμούς. Έτσι δίνεις στο σώμα σου την ευκαιρία να κατεβάσει σταδιακά τους παλμούς, ενώ η κίνηση ενισχύει τη ροή του αίματος.

Ενυδάτωση γιατί είμαστε… νερό!

Όλα τα έμβια όντα σε αυτόν τον πλανήτη αποτελούνται σε μεγάλο βαθμό από νερό. Το νερό είναι αυτό που επιτρέπει την λειτουργία του σώματός μας και όλα βασίζονται σε λεπτές ισορροπίες – χημικές και μη. Η γυμναστική μας κάνει και ιδρώνουμε, επομένως είναι πολύ σημαντική η ενυδάτωση αλλά και η αναπλήρωση των ηλεκτρολυτών – κάλιο, νάτριο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χλώριο, φώσφορος – είναι στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα για τη διατήρηση των ισορροπιών. Ακόμη καλύτερα, έχε μαζί σου ένα αθλητικό μπουκάλι για να πίνεις μικρές ποσότητες κατά τη διάρκεια της προπόνησης, αλλά στην αποθεραπεία μπορείς να πιείς όσο χρειάζεσαι.

Stretch κατά του πιασίματος και της κράμπας

Το stretch είναι κάτι που πρέπει να γίνεται και κατά τη διάρκεια ασκήσεων με βάρη ή αντιστάσεις, αλλά και μετά την προπόνηση. Ο λόγος είναι απλός: οι μύες που αναγκάζεις να συσπώνται συνεχώς, πρέπει μετά να τεντωθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση, για να μην μείνουν σε συνεχή σύσπαση. Έτσι αναγκάζεις τις μυϊκές ίνες να απλωθούν, οι μύες «στραγγίζουν» από το γαλακτικό οξύ που είναι παγιδευμένο μέσα τους, ενώ προωθείται η αιμάτωση. Παράλληλα, βοηθάς τις κλειδώσεις και τους τένοντες να επανέλθουν στη φυσική τους θέση. Στο stretch έχει αποδειχθεί πως βοηθούν και αξεσουάρ όπως οι κύλινδροι (rollers), οι οποίοι ενισχύουν την αιμάτωση των μυών και χαλαρώνουν τις μυϊκές ίνες.

Μαλάξεις και μασάζ για να ξεχάσεις τα πιασίματα στους μύες

Σχετικά πρόσφατη «εφεύρεση», τα πιστόλια μασάζ έχουν γίνει must σε επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές. Ο λόγος είναι πως κάνουν θαύματα μετά από μια έντονη προπόνηση. Ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για την επαναφορά των μυών, μειώνουν δραματικά τη δυσκαμψία και το πρήξιμο μετά την προπόνηση, ενώ παράλληλα μειώνουν τον πόνο και βοηθούν στην πιο σωστή αναδόμηση των τραυματισμένων (από την γυμναστική) μυών.

Πρωτεΐνες, οι πρώτες ύλες του σώματος

Μετά τη γυμναστική, το σώμα αρχίζει την αναδόμηση. Για να το κάνει αυτό, χρειάζεται πρώτες ύλες, οι οποίες δεν είναι άλλο από πρωτεΐνες και αμινοξέα. Αυτά είναι χημικές ουσίες τις οποίες παίρνουμε από τα φαγητά, αλλά ειδικά μετά τη γυμναστική, καλό είναι να δίνεις στο σώμα σου άμεσα τις ουσίες που χρειάζεται για να χτίσει. Η πιο εύπεπτη μορφή είναι τα γνωστά smoothies, τα οποία μπορείς να φτιάξεις και μόνος σου, με ένα blender, επιλέγοντας τα κατάλληλα συστατικά: φρούτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά (φράουλες, blueberries), φυστικοβούτυρο για τις πρωτεΐνες του, γιαούρτι για το ασβέστιο και τις πρωτεΐνες, μέλι (γιατί είναι Η υπερτροφή), και ό,τι άλλο σου αρέσει!

Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά…

Ίσως το πιο σημαντικό μετά από την ίδια τη γυμναστική! Ο σωστός ύπνος θα δώσει στο σώμα σου την ευκαιρία να κάνει το damage control και να αρχίσει το χτίσιμο. Μην κόβεις ώρες από τον ύπνο, για κανέναν λόγο! Μετά από μια καλή γυμναστική και μια καλή αποθεραπεία, αυτό που χρειάζεται το σώμα σου είναι ο ποιοτικός ύπνος!

Το fitness περνά από τα Public

Είτε είσαι φανατικός της γυμναστικής είτε ξεκινάς τώρα, στα Public θα βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να κατακτήσεις την κορυφή! Γιατί το τέλειο σώμα δεν θέλει κόπο, θέλει… Public – και τρόπο!