Foldable Smartphones: ήρθαν για να μείνουν;

Περίληψη: Αν παρακολουθείς την τεχνολογική ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών και την κάλυψή μας από το MWC...

Αν παρακολουθείς την τεχνολογική ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών και την κάλυψή μας από το MWC 2019, τότε θα έχεις καταλάβει ότι φέτος είναι η χρονιά των foldable smartphones.

Αν και η αρχή έγινε θεωρητικά πριν δύο μήνες από την άγνωστη για τον περισσότερο κόσμο Royole με το FlexPai, το σκηνικό άλλαξε πριν μερικές μέρες όταν άρχισαν να μπαίνουν οι «μεγάλοι» στο παιχνίδι.

Στο επετειακό Unpacked event η Samsungέδειξε ξεκάθαρα τις προθέσεις της παρουσιάζοντας το Samsung Fold, με τη Huawei να παίρνει γρήγορα τη σκυτάλη αποκαλύπτοντας το Mate X, για να ακολουθήσει μια σειρά αντίστοιχων ανακοινώσεων από την TLC και την Oppo, αν και τα προϊόντα τους δεν είναι ακόμα έτοιμα για εμπορικό λανσάρισμα.

Το επόμενο χτύπημα θα έρθει λογικά από την Xiaomi, η οποία δεν κρύβει ότι ετοιμάζει το δικό της Foldable smartphone, ενώ δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και τη ZTE, η οποία για την ώρα ακολουθεί ένα ελαφρώς διαφορετικό μονοπάτι, κάνοντας ντεμπούτο με το nubia Alpha που αποτελεί το πρώτο υβριδικό smartphone/smartband/smartwatch.

Φυσικά όλα θα εξαρτηθούν από την ανταπόκριση του κόσμου, αφού δεν είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες προωθούν «επαναστατικές» τεχνολογίες σε δοκιμασμένα προϊόντα που κατέληξαν στο... χρονοντούλαπο της ιστορίας, με πιο χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα τις 3D τηλεοράσεις, που παρά τις συνδυασμένες προσπάθειες Hollywood και κατασκευαστών, αυτή τη στιγμή δεν τις θυμάται σχεδόν κανείς.

Το τρίπτυχο λοιπόν που θα καθορίσει το μέλλοντων Foldable smartphones είναι λίγο πολύ το ακόλουθο: το κόστος, το αν λύνουν κάποιο πραγματικό πρόβλημα και τέλος η υποστήριξη από τις εφαρμογές. Όπως κάθε φορά που μία νέα τεχνολογία ξεκινάει την εμπορική της πορεία, τα πρώτα προϊόντα είναι ακριβά και απευθύνονται σε λίγους, τους γνωστούς μας early adopters. Αυτό ισχύει και στην προκειμένη περίπτωση αφού τόσο το Samsung Fold, όσο και το Mate X έχει ανακοινωθεί ότι θα κοστίζουν το πρώτο περί τις $2.000.

Η υψηλή τους τιμή διαμορφώνεται από πολλούς παράγοντες: Η παραγωγή των flexible οθονών είναι πολύ ακριβή και η ποσότητα που μπορεί να κατασκευαστεί πολύ μικρή, επομένως καμιά εταιρεία δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κατασκευάσει εκατομμύρια foldable smartphones, ώστε να επιμεριστεί το κόστος. Και μην ξεχνάς ότι οι κατασκευαστές παλεύουν πολλά χρόνια για να λύσουν τον... γρίφο των εύκαμπτων οθονών. H Samsung αναπτύσσει foldable οθόνες από το 2011, ενώ η Huawei δουλεύει τη σχεδίαση Falcon Wing του Mate Χ τα τελευταία τρία χρόνια.

Αναρωτιέσαι τι να το κάνεις το foldable smartphone; H απάντηση είναι απλή. Αν έχεις παρατηρήσει την εξέλιξη των smartphones θα έχεις διαπιστώσεις ότι όλοι μας αγαπάμε τις συσκευές με μεγάλες οθόνες. Όσο όμως και να μικρύνουν τα bezels, όσο και να παίξουν οι κατασκευαστές με τις αναλογίες των πλευρών, υπάρχει ένα όριο πέρα από το οποίο το smartphone παύει να είναι χρηστικό με το ένα χέρι και σταματάει να χωράει σε μία τσέπη.

foldable smartphones λύνουν και τα δύο αυτά προβλήματα, αφού όταν είναι διπλωμένα δεν διαφέρουν σε διαστάσεις από ένα σύγχρονο smartphone – με μόνη εξαίρεση το πάχος –, ενώ μόλις ξεδιπλώσουν η επιφάνεια εργασίας που προσφέρουν συγκρίνεται με εκείνη ενός tablet 7-8 ιντσών. Άρα με μία συσκευή μπορείς να έχεις τη χρηστικότητα που σου προσφέρουν δύο προϊόντα κάνοντας ελάχιστη θυσία ως προς τη φορητότητα (το πάχος που αναφέραμε ήδη).

Όσο για το τελευταίο σκέλος, αυτό της υποστήριξης από τις εφαρμογές, είναι το μόνο που δεν μας ανησυχεί. Από τα τόσα εκατομμύρια εφαρμογές που υπάρχουν στο iOS και στο Android η πλειοψηφία τους υπάρχει ήδη σε δύο εκδοχές – για smartphones και για tablets – οπότε οι developers δεν θα δυσκολευτούν να προσαρμόσουν τις εφαρμογές τους ώστε να αλλάζει το user interface ανάλογα με το αν η συσκευή είναι διπλωμένη ή όχι.

Παράλληλα, η Google έχει δηλώσει από πέρσι ότι το Android θα υποστηρίξει εγγενώς τις foldable οθόνες και επομένως τις foldable συσκευές, ενώ το ίδιο περιμένουμε και από το iOS αν και εφόσον η Apple αποφασίσει να ακολουθήσει αυτή την τάση.

Μην παραξενευτείς λοιπόν αν σε μία πενταετία κρατάμε όλοι από ένα foldable 5G smartphone στο χέρι!