PS5 / Το απόλυτο FAQ για τη #1 gaming κονσόλα

Περίληψη: Έχεις μπερδευτεί με τις πληροφορίες που κυκλοφορούν για το PS5; Καιρός να λύσεις κάθε απορία σου, διαβάζοντας το άρθρο που ακολουθεί:

Τους τελευταίους μήνες η επόμενη γενιά PlayStation κυριαρχεί στη gaming ειδησεογραφία. Οι πληροφορίες για το PS5 αναπαράγονται διαρκώς και μέσα σε αυτή τη... διαρκή ροή ειδήσεων είναι πολύ πιθανό να σου έχουν ξεφύγει κάποιες λεπτομέρειες ή να έχουν δημιουργηθεί απορίες. Πάμε, λοιπόν, να απαντήσουμε στα πιο συχνά ερωτήματα για τη νέα κονσόλα της Sony.

Πόσο κοστίζει και πότε κυκλοφορεί το PlayStation 5;

Οι βασικές απορίες των gamers είναι «πότε κυκλοφορεί» και «πόσο κοστίζει». Στην περίπτωση του PS5 η κυκλοφορία έχει οριστεί για τις 19 Νοεμβρίου 2020. Η τιμή της κονσόλας είναι στα 499,99€/399,99€ (βλ. επόμενη ερώτηση) και οι προπαραγγελίες έχουν ήδη ξεκινήσει. Η ζήτηση ξεπέρασε τις προσδοκίες και έτσι η πρώτη διαθέσιμη ποσότητα παραλαβής έχει ήδη εξαντληθεί.

Γιατί δύο εκδόσεις; Ποιες οι διαφορές μεταξύ τους;

Είδες παραπάνω δύο τιμές για το PS5. Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν δύο εκδόσεις: το PS5 και το PS5 Digital Edition. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι η υποστήριξη δίσκων, μέσω του Blu-Ray Drive, το οποίο απουσιάζει από τη Digital Edition. Το υπόλοιπο hardware είναι ολόιδιο, απλώς τα παιχνίδια θα αποκτώνται μόνο ψηφιακά στην οικονομικότερη έκδοση.

Ποιο ακριβώς είναι το hardware;

Ας θυμηθούμε και το hardware, αφού μιλήσαμε για αυτό. Το βασικότερο κομμάτι του είναι η custom λύση της AMD για CPU και GPU. Ο επεξεργαστής αποτελείται από 8 πυρήνες αρχιτεκτονικής Zen2 και «τρέχει» στα 3,5GHz. Η κάρτα γραφικών που ενσωματώνεται είναι βασισμένη στην RDNA 2 αρχιτεκτονική και έχει απόδοση 10,2 TFLOPS. Το σύστημα συμπληρώνει η μνήμη GDDR6 χωρητικότητας 16GB και ο απίστευτα γρήγορος SSD. Η χωρητικότητά του δίσκου είναι 825GB και η ταχύτητα του μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 9GB/s. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου μέσω θύρας NVMe.

Σε τι ποιότητα θα παίζουν τα next-gen παιχνίδια;

Ωραία όλα αυτά τα specs αλλά το θέμα είναι να μεταφράζονται και σε εντυπωσιακή gaming εμπειρία. Τι μπορείς να περιμένεις από άποψη ποιότητας, λοιπόν; Τυπικά το PS5 υποστηρίζει μέχρι και 8K ανάλυση αλλά αυτή δεν θα την συναντήσεις συχνά. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο για την πλειοψηφία των PS5 Games είναι το gaming σε 4K ανάλυση με ανανέωση 60fps. Για τους λιγότερο απαιτητικούς τίτλους αυτή μπορεί να φτάνει και τα 120fps.

Τι καινοτόμο φέρνει στο παιχνίδι το PS5;

Εντάξει, η άνοδος σε ανάλυση από γενιά σε γενιά κονσολών είναι αναμενόμενη αλλά το PS5 δεν φέρνει μόνο αυτή. Η Sony θα φέρει στους console gamers δύο πολύ σημαντικές καινοτομίες, που αυξάνουν τον ρεαλισμό στα παιχνίδια. Η πρώτη είναι το ray tracing, το οποίο δημιουργεί πιο ρεαλιστική εικόνα στο παιχνίδι, παρομοιάζοντας πραγματικά εφέ φωτός στο χώρο. Επιπλέον η Sony εξοπλίζει το PS5 με την Tempest Engine για τρισδιάστατο ήχο. Το chip αυτό μπορεί να αποδώσει με ακρίβεια την κατεύθυνση των ήχων του παιχνιδιού, για να μπορείς να αντιληφθείς από τα ακουστικά σου τι συμβαίνει γύρω σου, ακόμα κι αν εκείνη τη στιγμή δεν το βλέπεις στην οθόνη. 

Επίσης πρέπει να τονίσουμε -για ακόμα μία φορά- την ταχύτητα του SSD. Η Sony δημιούργησε το γρηγορότερο δίσκο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κανείς σήμερα για gaming, κάτι που θα συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της εμπειρίας του παίχτη. Οι χρόνοι αναμονής μειώνονται ενώ οι μπορούν να φορτώσουν με ακόμα πιο αναλυτικά μοντέλα τα παιχνίδια τους.

Τι γίνεται με τα παλιά παιχνίδια από το PS4;

Τα παιχνίδια που απέκτησες για την προηγούμενη κονσόλα της Sony θα «τρέχουν» κανονινά και στο PS5. Η Sony δήλωσε πως το 99% των τίτλων του PS4 θα είναι playable στο PS5. Απλώς χρησιμοποιείς τον δίσκο σου, αν έχεις αγοράσει το φυσικό αντίγραφο, ή κατεβάζεις ξανά από το PSN το παιχνίδι, αν έχει κάνεις ψηφιακή αγορά. Διάβασε περισσότερα για το backwards compatibility του PS5 στο σχετικό άρθρο του Παύλου Παπαπαύλου.

Υπάρχει ακόμα VR υποστήριξη;

Ναι! Το PSVR headset είναι συμβατό με το PS5. Και από τη στιγμή που και τα παιχνίδια του PS4 είναι συμβατά, όπως είδαμε παραπάνω, θα μπορείς να παίξεις και στο PS5 τα VR παιχνίδια που είχες αποκτήσει για το PS4. Αυτό που μένει να αποσαφηνίσει η Sony είναι η συμβατότητα της νέας PS5 HD camera με το υπάρχον PSVR headset.

Τι διαφορές έχει το DualSense σε σχέση με το DualShock 4;

Οι καινοτομίες που έχει εισάγει στο DualSense η Sony είναι πάρα πολλές ενώ σημαντικές είναι και οι αλλαγές στο design. Θα σου προτείναμε να διαβάσεις το αναλυτικότερο άρθρο μας για το νέο PS5 controller, για να έχεις καλύτερη εικόνα. Να επισημάνουμε επίσης πως το DualShock 4 θα είναι συμβατό με το PS5 αλλά μόνο σε τίτλους του PS4 τους οποίους παίζεις στη next-gen κονσόλα.

Ποια είναι τα υπόλοιπα περιφερειακά;

Φυσικά και υπάρχουν κι άλλα περιφερειακά για το PS5. Πέρα από το PS5 controller, υπάρχει η νέα HD camera όπως είδαμε. Επιπλέον η Sony έχει δημιουργήσει τα ακουστικά Pulse 3D Wireless, με τα οποία μπορείς να βιώσεις την εμπειρία του 3D audio, που αναλύσαμε παραπάνω. Για τις ώρες που δε θες να παίξεις και απλά ψάχνεις να χαλαρώσεις λίγο με την κονσόλα σου, η Sony δημιούργησε το Media Remote. Τέλος, όταν χρειαστούν φόρτιση τα DualSense χειριστήριά σου, θα μπορείς να τα τοποθετήσεις στην ειδική βάση φόρτισης για να μη μπλέκεις με καλώδια κάθε φορά.

Ποια παιχνίδια θα μπορώ να παίξω μόλις αποκτήσω την κονσόλα;

Και ερχόμαστε τώρα στο κύριο ερώτημα: τα PS5 games που θα μπορείς να απολαύσεις στη νέα σου κονσόλα. Η λίστα με τα ανακοινωμένα παιχνίδια είναι ήδη τεράστια και ξέρουμε ήδη τα παιχνίδια που θα είναι διαθέσιμα στο λανσάρισμα αλλά και αρκετά από όσα θα κυκλοφορήσουν μέχρι το τέλος της χρονιά ή το 2021. Δες εδώ τα PS5 games που θα μπορέσεις να κάνεις δικά σου μόλις κυκλοφορήσει η κονσόλα.

Για ακόμα περισσότερα gaming news μείνε συντονισμένος στο Public Blog!