Γυμναστείτε με εικονική πραγματικότητα: το μέλλον έρχεται και μας θέλει fit!

Περίληψη: Αν και οι περισσότεροι εξ ημών προσπαθούμε ακόμη να πείσουμε τον εαυτό μας να...

Αν και οι περισσότεροι εξ ημών προσπαθούμε ακόμη να πείσουμε τον εαυτό μας να γυμναστεί – κάποιοι τακτικά και κάποιοι εντελώς, η εξέλιξη της τεχνολογίας στο χώρο της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότηταςvirtual και augmented realityφιλοδοξεί να αλλάξει εντελώς τον τρόπο που γυμναζόμαστε.

Αν βρίσκεις το περιβάλλον ενός γυμναστηρίου βαρετό, κουραστικό ή ακόμη και εχθρικό, αν η προοπτική του να κάνεις διάδρομο, ποδήλατο ή κωπηλατικό έχοντας θέα τον απέναντι τοίχο, έναν υπερμεγέθη καθρέπτη ή, στην καλύτερη περίπτωση, ένα δρόμο, σου φαίνεται αδιανόητο, τότε η Virtual Reality είναι για 'σένα. Ήδη υπάρχουν διάφορες εταιρίες, οι οποίες έχουν παρουσιάσει τα προϊόντα τους και μπορείς με ένα headset να τρέχεις σε λιβάδια, να κάνεις ποδήλατο σε μικρά μονοπάτια στα highlands της Σκωτίας, ακόμη και να κωπηλατείς στο ίδιο ποτάμι που οι ήρωες του “Άρχοντα των Δακτυλιδιών” ξέφυγαν από τα Όρκς.

Eταιρίες στο χώρο του VR έχουν ήδη αρχίσει να συνεργάζονται με τις μεγαλύτερες εταιρίες κατασκευής εξοπλισμού γυμναστηρίων, όπως για παράδειγμα η VirZoom, η οποία συνεργάζεται με την ηγέτιδα Life Fitness, η οποία εξοπλίζει χιλιάδες γυμναστήρια σε όλη την υφήλιο.

Το πιο ενδιαφέρον εδώ είναι πως, σε αρκετές περιπτώσεις, έχουμε πραγματικά πρωτοποριακά και ριζοσπαστικά μηχανήματα εκγύμνασης, τα οποία είναι σχεδιασμένα ώστε να λειτουργούν σε συνδυασμό με VR headsets, και τα οποία ξεφεύγουν εντελώς από την παραδοσιακή σχολή εκγύμνασης μεμονωμένων μυικών ομάδων. Το πιο εντυπωσιακό παράδειγμα είναι ο “εξομοιωτής πτήσης” της εταιρίας με το (προφανές) όνομα “Icaros”. Ναι, καλά κατάλαβες, αντί να κάνεις πετάλι ή κουπί, πετάς! Ταυτοχρόνως, όπως διατείνεται η ίδια η εταιρία, το σώμα σου γυμνάζεται συνολικά, με έμφαση σε πλάγιους κοιλιακούς, άνω ραχιαίους, τρικέφαλους (χέρια), τετρακέφαλους (πόδια) και γάμπες, ενώ σχεδόν όλο το σώμα γυμνάζεται σε κάποιο βαθμό. Ταυτοχρόνως, βελτιώνεται η συγκέντρωση και ο συγχρονισμός ματιών – σώματος.

[gallery size="full" link="file" ids="45184,45185,45186"]

Αν όλα αυτά δε σε εξιτάρουν, και είσαι τύπος που, ούτως ή άλλως, παίρνει ποδήλατο ή τα πόδια του και αθλείται, υπάρχει και η πλευρά του Augmented Reality, ελληνιστί “επαυξημένης πραγματικότητας”. Με ένα τέτοιο σύστημα, δεν αποκόπτεσαι από το περιβάλλον σου, αλλά έχεις πλήρη οπτική επαφή, με το headset να σου προσφέρει απλά κάποιες επιπλέον πληροφορίες, όπως για παράδειγμα, ταχύτητα, θέση, ή ακόμη και πληροφορίες για τη στάση του σώματος και οδηγίες για πιο σωστή εκτέλεση ασκήσεων.

Το πλεονέκτημα του AR είναι πως ο χρήστης δεν απομονώνεται από το περιβάλλον του, κάτι που είναι πιο “εύπεπτο” για αρκετούς. Ταυτοχρόνως, οι συσκευές του AR δεν είναι τα τεράστια headsets που βρίσκουμε στο VR, αλλά πολύ πιο μικρά και ελαφρά “smartglasses”, κάτι που έχει αντίκτυπο τόσο στην ευχρηστία τους, όσο και στο κόστος. Ακόμη και οι εταιρίες που έχουν παρουσιάσει κάτι αντίστοιχο είναι περισσότερες, και εδώ βλέπουμε τις γνωστές Sony, Epson, αλλά και άγνωστες όπως οι Vuzix, ODG, Vue, Solos και Recon.

Αν και δε γνωρίζουμε πότε πρόκειται να δούμε αυτές τις τεχνολογίες να κυκλοφορούν ευρέως, ή να μπορούμε να πάμε στο γυμναστήριο της γειτονιάς μας και να έχουμε αίθουσες εξοπλισμένες με συστήματα VR, καλά θα κάνεις να προετοιμάζεσαι σιγά σιγά, γιατί την επόμενη φορά που θα κάνεις διάδρομο, ίσως βρεθείς να τρέχεις στα λιβάδια του Westeros!